Φαίνεται ότι το σίριαλ με την κατεδάφιση και την ανακατασκευή του εθνικού σταδίου του Τόκιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, δεν θα τελειώσει έτσι απλά , με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, να εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της πορείας του έργου.
του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas
Όπως προειδοποίησε ο Μόρι (που είναι ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του «Τόκιο 2020», αλλά και της εθνικής ομοσπονδίας ράγκμπι) σε δηλώσεις του, η κατεδάφιση του παλιού εθνικού Ολυμπιακού σταδίου της πρωτεύουσας θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διοργανώσεις, τόσο του παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι το 2019, όσο και στους ίδιους τους Αγώνες του 2020. Το στάδιο, που φιλοξένησε τους πρώτους ιαπωνικούς Ολυμπιακούς το 1964 στο Τόκιο, ήταν αρχικώς σχεδιασμένο να κατεδαφιστεί μέσα στον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή ενός νέου, υπερπολυτελούς σταδίου χωρητικότητας 80.000 θέσεων. Ωστόσο ο νέος κύκλος πλειοδοσίας που άνοιξε σχετικά με το ποια θα είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα (μετά από καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής), θα καθυστερήσει την κατεδάφιση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Ανησυχώ, γιατί ναι μεν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για το 2020, όμως θα έχουμε κοντά στα 12 γήπεδα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του ράγκμπι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα. Ακριβώς επειδή θα αποκαλύψουμε την Ιαπωνία σε όλο τον κόσμο, θέλουμε η επιτυχία του 2019 να συνεχιστεί και στους Αγώνες του Τόκιο», τόνισε ο Μόρι.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του νέου σταδίου έχει πληγεί από κάθε λογής προβλήματα, τα οποία ξεκίνησαν με τις καταγγελίες πολλών Ιαπώνων αρχιτεκτόνων για τα υπερβολικά φουτουριστικά και ακριβά πλάνα (υπολογίζονται πάνω από 2 δισ. ευρώ) της διάσημης βρετανο-ιρακινής αρχιτέκτονα, Ζάχα Χαντίντ, η οποία έχει αναλάβει το έργο.