Το έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, αλλά τι να κάνουμε που κάθε φορά φροντίζει να μας το υπενθυμίζει με έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο; Μία συνέντευξη Τύπου είναι συνήθως μια ανιαρή υπόθεση και διαδικασία, αλλά όταν σ’ αυτήν παραβρίσκεται ο Σωτήρης Δρίκος το ερώτημα είναι, ποια ατάκα του θα γράψει περισσότερο.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Λαμία για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων γυναικών (πρεμιέρα στο ευρωπαϊκό λιγκ κόντρα στην Τουρκία) και ανδρών (4η αγωνιστική της ίδιας διοργάνωσης κόντρα στην Λευκορωσία).
Ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, υπενθύμισε την προσφορά της πόλης στο άθλημα, η αντιδήμαρχος Βίβιαν Αργύρη όμως έδωσε την καλύτερη πάσα για το κρεσέντο Δρίκου στο φινάλε, κάνοντας αναφορά στο ότι «αυτό που συμβαίνει φέτος στο ελληνικό βόλεϊ, δεν είναι αυτονόητο, αλλά το αποτέλεσμα μιας καθημερινής μάχης που δίνει η ομοσπονδία και κυρίως οι αθλητές και οι αθλήτριες».
Όταν λοιπόν ήρθε η δική του σειρά όχι μόνο δεν το άφησε να πέσει κάτω αλλά το… πήρε και το σήκωσε!
«Θέλω να συνεχίσω αυτό που ανέφερε προηγουμένως η κυρία Αργύρη. Εδώ κάνουμε πράγματα τα οποία πριν λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αυτονόητα. Η κοινωνία μας μαστίζεται από οικονομική και κατά συνέπεια κι από κοινωνική κρίση. Οι κανόνες των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούμε διαφοροποιούνται διαρκώς κι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μια σχεδόν αυτοματοποιημένη προσαρμογή σε κάθε καινούργια αλλαγή», είπε δίνοντας το στίγμα των όσων θα ακολουθούσαν.
«Τι ήταν αυτονόητο πριν από λίγα χρόνια;», αναρωτήθηκε ο Έλληνας τεχνικός και τις απαντήσεις φυσικά τις έδωσε μόνος του. «Το να συμμετέχουμε στις διοργανώσεις γιατί όπως συνηθίζω να λέω ο ελληνικής αθλητισμός ήταν βασισμένος στον ‘όλα τα θέλω’ και στον ‘όλα τα δίνω’. Το κράτος έδινε αβέρτα λεφτά καθώς υπήρχε ένας μηχανισμός που ξόδευε χρήματα κατά συρροή. Το κράτος… αβερταδίνος ήθελε να μαζεύει διακρίσεις κι αυτό φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται αυτονόητο. Αυτονόητο από την άλλη μεριά είναι να διοργανώνουμε αγώνες σε διάφορες πόλεις της χώρας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ίδιο κράτος αβερταδίνο. Αυτονόητο είναι να έχουμε πλήρεις ομάδες. Δηλαδή οι καλύτεροι έλληνες αθλητές των εποχών, επιχορηγούμενοι από τον αβερταδίνο να δίνουν το παρών. Αυτονόητο επίσης ήταν να έχουμε πλήρη προπονητικά επιτελεία και πλήρη ιατρική υποστήριξη».
Κι ενώ όλοι προσπαθούσαν να συνδυάσουν τις έννοιες «όλα τα θέλω», «αβερταδίνο» ο Δρίκος πέρασε στην τελική ευθεία της τοποθέτησης του. «Αυτό το αυτονόητο έχει πάψει να υπάρχει και θα έλεγα ότι εμείς είμαστε εδώ ως υπερασπιστές της καλής πλευράς του αυτονόητου. Δηλαδή ότι πρέπει να συμμετέχουμε για να εκπροσωπείται η χώρα, ότι πρέπει να διοργανώνουμε αγώνες ώστε ο αθλητισμός να έχει πρόσβαση στην κοινωνία, ότι πρέπει να έχουμε πλήρεις ομάδες για να τιμούμε τους αθλητές μας που θέλουν να αγωνίζονται σε αυτές, ότι θα πρέπει να έχουμε πλήρη ιατρικά και προπονητικά επιτελεία για να τιμούμε την επιστημονική τάξη της χώρας που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Νομίζω ότι όλοι εμείς εδώ πέρα είμαστε υπερασπιστές του αυτονόητου που χάθηκε και ψάχνουνε να ξαναβρούμε. Κι αυτή είναι η προσφορά μας στην πατρίδα μας. Δεν είναι μόνο οι νίκες, αλλά το ότι υπάρχουμε, διοργανώνουμε αγώνες και εκπροσωπούμαστε επάξια την πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αντίστοιχες κρίσεις σε άλλες χώρες σήμαναν πραγματική καταβαράθρωση του αθλητισμού όπως συνέβη για παράδειγμα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες την περίοδο 1989-1995 ή οι χώρες που άλλαξαν έντονα πολιτικό καθεστώς».
Καλή ομάδα η Λευκορωσία
Μετά απ’ όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε οι αγωνιστικές αναλύσεις πέρασαν εντελώς σε δεύτερη μοίρα αν και ο ίδιος ο Δρίκος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ναι μεν η Λευκορωσία δεν έχει καλή πορεία στο ευρωπαϊκό λιγκ αλλά είναι μια ομάδα που προκρίθηκε στα τελικά του ευρωπαϊκού, είχε πολλούς τραυματισμούς και κατά την άποψη μου είναι καλύτερη από Κροατία, Ρουμανία και ισάξια με την Τουρκία».
Όσον αφορά τον αρχηγό της Εθνικής Μενέλαο Κοκκινάκη είχε προλάβει κι αυτός να δώσει ένα διαφορετικό τόνο υπενθυμίζοντας: «Η προσπάθεια που κάνουμε από την αρχή της χρονιάς έχει διάρκεια, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να το πετυχαίνει ένα σύνολο παικτών της δική μας ηλικίας γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια νεανική ομάδα. Αυτό κρατάμε και κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό».
Οι χαμηλοί τόνοι Κάλμαζίδη, Κιόση
Η συνέντευξη αφορούσε και τις γυναίκες, αλλά μπροστά στον χείμαρρο Δρίκο οι τοποθετήσεις του Γιάννη Καλμαζίδη και της Ελένης Κιόση κινήθηκαν σε… νορμάλ επίπεδα. «Ελπίζω η Λαμία να είναι γούρικη στο δικό μας ξεκίνημα στο ευρωπαϊκό αλλά και οι άνδρες να συνεχίσουν το νικηφόρο τους σερί», είπε η αρχηγός ενώ ο τεχνικός των γυναικών συμπλήρωσε: «Είναι η πρεμιέρα για εμάς στην φετινή διοργάνωση κι ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε ένα πολύ δυνατό αγωνιστικό πρόσωπο και θα ευχαριστήσουμε τον κόσμο που θα έρθει. Εύχομαι καλή επιτυχία και στην εθνική ανδρών που έχει κάνει μεγάλα βήματα και θέλει ένα μικρό ακόμη για να βρεθεί στο φάιναλ 4 της διοργάνωσης»