Η φετινή προ-Ολυμπιακή χρονιά πέρα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Ντόχα του Κατάρ στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων, στο οποίο η Εθνική ομάδα είχε εξασφαλίσει το 2017 την παραμονή στη σούπερ λιγκ.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Για πολλούς αθλητές και αθλήτριες που δεν είναι σε θέση να κυνηγήσουν τα όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το ευρωπαϊκό ομάδων της κατηγορίας σούπερ λίγκ που θα γίνει τον Ιούλιο στο Μπίντγκοτς της Πολωνίας είναι ο στόχος της χρονιάς. Το 2017 στη Λιλ η Ελλάδα βρέθηκε στην 9η θέση της κατάταξης από τις 11 συμμετέχουσες χώρες, και οι δύο τελευταίες, η Λευκορωσία και η Ολλανδία, υποβιβάστηκαν μαζί με την τιμωρημένη Ρωσία στην πρώτη κατηγορία. Οι τρεις νέες προσθήκες από την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος του 2017 -με τις οποίες θα παλέψει φέτος η Ελλάδα για την παραμονή- είναι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ελβετία. Η ελληνική αποστολή πρέπει να απαρτίζεται από τους καλύτερους αθλητές και τις καλύτερες αθλήτριες σε κάθε αγώνισμα, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς για τη χώρα μας και να μην είναι μεταξύ των πέντε που θα υποβιβαστούν. Σε μερικά αγωνίσματα είναι ξεκάθαρο ποιοι/ες θα πάνε (π.χ. άλμα εις μήκος ανδρών, άλμα τριπλούν γυναικών) ή υπάρχει ακόμα και συναγωνισμός υψηλού επιπέδου (άλμα επί κοντώ ανδρών-γυναικών), αλλά υπάρχουν και άλλα αγωνίσματα στα οποία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στα δρομικά αγωνίσματα από τα 400μ. και πάνω αλλά και σε ορισμένες θέσεις στις ρίψεις και στα άλματα.
400μ. με εμπόδια γυναικών
Η Κατερίνα Δαλάκα μπορεί να έχει τον καλύτερο χρόνο των τελευταίων ετών και 7ο όλων των εποχών στην Ελάδα (57.97 από το 2017), αλλά επέλεξε για δεύτερη συνεχή χρονιά να συμμετάσχει στο Survivor, παρόλο που έκανε το χειμώνα προετοιμασία στη Νότια Αφρική. Αυτό αφήνει ανοιχτό το πεδίο για την Έφη Θεοδώρου ή και τη Δήμητρα Γναφάκη που όμως αμφότερες δεν έχουν κατέβει τα 59 δευτερόλεπτα από το 2016, με τις Ελπίδα Τόκα-Άννα Κιάφα που ακολουθούν. Με τα τωρινά δεδομένα, τo 58.21 που έδωσε στη Δαλάκα την 8η θέση το 2017 δείχνει μακρινή επίδοση για το Μπίντγκοτς.
Άλμα εις μήκος γυναικών
Η Χάιδω Αλεξούλη που συμμετείχε το 2017 έχει δείξει ότι έχει μία αστάθεια στην απόδοσή της στα μεγάλα ραντεβού. Η απόφαση θα παρθεί από τη συνολική εικόνα της φετινής χρονιάς με έμφαση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και η Λαρισαία αθλήτρια πρέπει να επιβεβαιώσει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι σε καλή κατάσταση. Πιο σίγουρη επιλογή κρίνεται μέχρι στιγμής η Βούλα Παπαχρήστου που τις λίγες φορές που έχει επιλέξει να πηδήξει μήκος τα τελευταία τρία χρόνια είναι αρκετά σταθερή σε επιδόσεις από 6.30μ. έως 6.50μ. Σίγουρα θα βοηθούσε την ομάδα φέτος ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το 5.94μ. και την 11η θέση της Λιλ.
3000μ. με φυσικά εμπόδια γυναικών
Είναι από τα αγωνίσματα με το χαμηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα και δυστυχώς και φέτος δύσκολα θα πάρουμε περισσότερους από ένα βαθμό. Τα τελευταία χρόνια σπάνια βλέπουμε επιδόσεις καλύτερες του 10:40.00 και όταν συμβαίνει αυτό συνήθως προέρχονται από την -35χρονη σήμερα- Μαρία Παρδαλού. Η Ελληνίδα εκπρόσωπος του 2017, Μαρίνα Μανιαδάκη δεν έχει καταγράψει επίδοση από το 2017. Μεγαλύτερη πιθανότητα συμμετοχής έχει ίσως η 22χρονη Γεωργία Δημητριάδου που ήταν η καλύτερη πέρυσι με το 10:40.36 του πανελληνίου πρωταθλήματος Α/Γ στην Πάτρα.
Σφαιροβολία γυναικών
Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει και στη σφαιροβολία γυναικών όπου υπάρχουν μόνο δύο αθλήτριες πάνω από τα 16μ., η 34χρονη Βαγγελιώ Σοφάνη και η 24χρονη Ελληνοαμερικανίδα Σταματία Σκαρβέλη. Η Σκαρβέλη είναι καλύτερη τα τελευταία χρόνια με τρεις βολές πάνω από τα 17μ. την περσινή σεζόν και φετινό 16.96μ., αλλά μετά από επέμβαση που έκανε στον αγκώνα το φθινόπωρο έχει ρίξει το βάρος της στη σφυροβολία. Η Σοφάνη, η οποία έκανε πέρυσι το ατομικό της ρεκόρ με 16.94μ. μάλλον θα είναι η επιλαχούσα.
Με βάσει τα δεδομένα του 2018 και ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής στο 2019, η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να είναι:
Δρόμοι
100μ. – Ραφαέλα Σπανουδάκη / Κώστας Ζήκος
200μ. – Μαρία Μπελιμπασάκη / Λυκούργος Τσάκωνας
400μ. – Μαρία Μπελιμπασάκη / Μιχάλης Παππάς
800μ. – Θάνος Καλάκος-Χρήστος Κοτίτσας / Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου
1.500μ. – Ανδρέας Δημητράκης / Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου-Βικτωρία Τσώλη
3.000μ. – Μάρκος Γκούρλιας / Αναστασία Καρακατσάνη-Ισαβέλλα Κοτσαχείλη
5.000μ. – Μάρκος Γκούρλιας-Μάριος Αναγνώστου / Αναστασία Καρακατσάνη-Αλεξία Παππά (;)
3.000μ. Φ.Ε. – Νίκος Σάκης-Νίκος Γκότσης / Γεωργία Δημητριάδου (;)
Ρίψεις
Ακοντισμός – Γιάννης Κυριαζής / Ελίνα Τζένγκο
Σφαιροβολία – Νικόλας Σκαρβέλης-Κυριάκος Ζώτος / Σταματία Σκαρβέλη-Βαγγελιώ Σοφάνη (;)
Δισκοβολία – Γιώργος Τρέμος / Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου
Σφυροβολία – Μιχάλης Αναστασάκης / Σταματία Σκαρβέλη
Άλματα
Άλμα εις μήκος – Μίλτος Τεντόγλου / Βούλα Παπαχρήστου-Λιλή Αλεξούλη (;)
Άλμα τριπλούν – Δμηήτρης Τσιάμης-Παύλος Μπόφτσης / Βούλα Παπαχρήστου
Άλμα εις ύψος – Κώστας Μπανιώτης / Τατιάνα Γκούσιν
Άλμα επί κοντώ – Νικόλ Κυριακοπούλου-Κατερίνα Στεφανίδη / Εμμανουήλ Καραλής-Κώστας Φιλιππίδης
Εμπόδια
110μ./100μ. – Κώστας Δουβαλίδης / Ελισάβετ Πεσιρίδου
400μ. – Άρης Δρίτσας-Πέτρος Κυριακίδης / Έφη Θεοδώρου-Δήμητρα Γναφάκη (;)