Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης είναι εδώ

Published

on

Ο πρωταθλητισμός και η συμμετοχή σε κορυφαίες διοργανώσεις είναι δύσκολα από μόνα τους, πόσο μάλλον όταν έχεις να τα συνδυάσεις με το σχολείο. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα η ελληνική αποστολή είχε μία 17χρονη και δύο 16χρονες που αποτελούσαν μέλη της λαμπρής σκυταλοδρομίας 4Χ200μ ελεύθερο. Δικαίωσαν την απόφαση της ομοσπονδίας να τις εντάξει στην Εθνική και επιβεβαίωσαν ότι το μέλλον τους υπόσχεται πολλά και σε ομαδικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Όλα αυτά όμως δεν θα τα είχαν καταφέρει αν δεν είχαν σημαντικούς ανθρώπους δίπλα τους.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Η 4Χ200μ ελεύθερο των γυναικών συνεχίζει να προοδεύει και να εντυπωσιάζει. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα οι Άρτεμις Βασιλάκη, Ζαχαρούλα Καλογέρη, Μαρίζα Ζαφειράτου και Αναστασία Μπούτου κατέκτησαν την 17η θέση με χρόνο 8:13.59, καταρρίπτοντας το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πέρσι με 8:13.67. Μόνο η Βασιλάκη είχε συμμετάσχει ξανά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς το 2023 είχε αγωνιστεί στην Φουκουόκα και στα αγωνίσματα των 200μ και 800μ ελεύθερο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπόλοιπες τρεις κολυμβήτριες έκαναν το ντεμπούτο τους στην διοργάνωση, η εμφάνισή τους είναι απόλυτα επιτυχημένη και ας ήθελαν οι ίδιες κάτι περισσότερο και ας είναι ακόμα… ανήλικες.

Από το μπαλέτο στον κολύμβηση

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και αυτό σημαίνει επιστροφή στην πραγματικότητα. Καθημερινά η Βασιλάκη, η Ζαφειράτου και η Μπούτου χρειάζεται να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με τέτοιον τρόπο ώστε να χωρούν μέσα οι προπονήσεις, που δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι διπλές, τις θεραπείες τους, το γυμναστήριο, το σχολείο και το διάβασμα.
Η Βασιλάκη ζει και προπονείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάτι που έχει τα θετικά του έχει και τα αρνητικά του. Μπορεί να μην αντιμετωπίζει την κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις. «Έχουμε μία ανοιχτή 50άρα πισίνα και μία κλειστή 25άρα του δήμου. Αν γίνει κάτι με τον καιρό κλείνει το κολυμβητήριο. Όμως δεν χάνω τις προπονήσεις μου. Θα πάω είτε στον Άγιο Νικόλαο, είτε στο Ρέθυμνο ή στα Χανιά». Η κολύμβηση μπήκε απροσδόκητα στην ζωή της και λέμε απροσδόκητα, διότι όταν ήταν μόλις τριών ετών ασχολούταν με το μπαλέτο αλλά ένα τραυματισμός στο πόδι την ώθησε στο νερό. Και αφού μπήκε στην πισίνα… δεν ξαναβγήκε για το καλό όλων μας. Φέτος είναι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και γνωρίζει καλά ότι ο συνδυασμός του διαβάσματος και των προπονήσεων είναι δύσκολος. Όμως δεν τα παρατά και έχει βάλει υψηλούς στόχους: «Θέλω να ασχοληθώ με την αθλητική ψυχολογία και υπάρχουν δύο επιλογές. Ή θα προσπαθήσω να μπω με άνευ (χωρίς πανελλήνιες) σε κάποια από τις σχολές ψυχολογίας, ή με το άνευ που έχω ήδη στα ΤΕΦΑΑ που έχει μαθήματα ψυχολογίας και έπειτα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην αθλητική».

Η κολύμβηση νίκησε τη ρυθμική γυμναστική

Η Ζαφειράτου είναι μαθήτρια της Β’ λυκείου και μένει στην Αθήνα. Έκανε ένα πέρασμα από την ρυθμική γυμναστική, εγγράφηκε σε ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά έχοντας ως πρότυπο τα αδέρφια της ξεκίνησε κολύμβηση και δεν την άφησε ποτέ. Μπορεί να μην δίνει φέτος πανελλαδικές εξετάσεις αλλά δεν αφήνει πίσω το διάβασμα, γιατί γνωρίζει ότι θα την βοηθήσει να μπει στην σχολή της επιθυμίας της και ύστερα να έχει ένα επάγγελμα της αρεσκείας της. Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνη της αλλά έχει την οικογένειά της και μαζί καταφέρνουν να τα συνδυάσουν όλα και την βοηθούν να κάνει κάθε μέρα το όνειρό της πραγματικότητα: «Πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι η οικογένεια γιατί είναι πολύ απαιτητικό το πρόγραμμα και πολλοί γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ευτυχώς για μένα οι γονείς μου τρέχουν από πίσω μου και τα αδέρφια μου, ειδικότερα η αδερφή μου, η οποία αφιερώνει πολλές ώρες για μένα, με το να με πηγαίνει στις προπονήσεις ή να μου κάνει τις φυσικοθεραπείες μου. Της οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί έχει αφήσει μεγάλα κομμάτια από την καθημερινότητα και τη ζωή της για να με υποστηρίξει».

Το στήριγμα της μητέρας

Όπως οι συναθλήτριές της έτσι και η Μπούτου δοκίμασε και αυτή τις ικανότητές της και σε άλλο άθλημα. Έκανε ενόργανη γυμναστική αλλά αυτό που την κέρδισε στην κολύμβηση ήταν οι γνωριμίες που έκανε: «Σίγουρα βοηθούν οι διακρίσεις που μας δίνουν κίνητρο, αλλά γενικότερα η κολύμβηση έχει μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, διότι έχω κάνει πολλές φιλίες μέσα από το άθλημα». Είναι μαθήτρια της Β’ λυκείου και προτεραιότητά της είναι το άθλημα που αγαπά. Για αυτό τον λόγο έχει διαμορφώσει ένα δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο όμως το ακολουθεί κατά γράμμα: «Έχω δύο με τρεις διπλές προπονήσεις την εβδομάδα και συνήθως ξεκινάω το πρόγραμμά του στις 07:00 το πρωί που ανοίγει το ΟΑΚΑ. Για αυτό τον λόγο μερικές φορές αργώ να πάω στο σχολείο, αλλά το απόγευμα έχω στις 20:00 μέχρι τις 22:00 και έτσι βάζω νωρίτερα το γυμναστήριο». Ευτυχώς ή δυστυχώς στον πρωταθλητισμό υπάρχουν καλές και κακές μέρες και οι κολυμβήτριες έχουν δίπλα τους ανθρώπους για να τις στηρίζουν: «Σε αυτό το κομμάτι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ η μητέρα μου. Όταν έχω μία κακή κούρσα ή μία δύσκολη προπόνηση, πάντα το συζητάμε και με βοηθάει να το ξεπεράσω και να προχωρήσω».

Και κάποιες… ευχαριστίες

Άρτεμις Βασιλάκη: «Ένα ευχαριστώ στην αθλητική μου ψυχολόγο την Ίριδα που με έχει αναλάβει εδώ και ένα μήνα. Με έχει βοηθήσει πολύ και αν και είναι ακόμα νωρίς έχω δει μεγάλη διαφορά στο πως να διαχειριστώ το άγχος μου πριν από μία κούρσα και μέσα στην καθημερινότητά μου. Ένα ευχαριστώ στην ΚΟΕ που μας έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούμε στο παγκόσμιο, την οικογένειά μου, την ομάδα μου, τον Τρίτων Ηρακλείου, τους προπονητές μου και την προπονήτρια που μου κάνει γυμναστήριο, για όλα όσο έχουν κάνει για μένα και τον Παναγιώτη Ρέντζιο που μας ένταξε στην Arena Greece και μας χορηγούν τον εξοπλισμό μας. Να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μου στο Ηράκλειο, την αλυσίδα «Θέλω Καφέ» και το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά σου» που με στηρίζουν οικονομικά».

Μαρίζα Ζαφειράτου: «Ευχαριστούμε την ΚΟΕ για αυτήν την ευκαιρία. Να ευχαριστήσω την Arena Greece και τον Παναγιώτη Ρέντζιο για την βοήθειά τους. Φυσικά και την ομάδα μου, τον Ολυμπιακό».

Αναστασία Μπούτου: «Ευχαριστούμε την ΚΟΕ για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και τις προσπάθειες που κάνει για το άθλημά μας και τον Παναγιώτη Ρέντζιο και την Arena Greece για τον εξοπλισμό μας».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/