Όταν η ΚΟΕ ανακοίνωσε το νέο τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων στην κολύμβηση, υπήρξαν αρκετές αλλά όχι συντονισμένες αντιδράσεις. Κυρίως από την πλευρά των προπονητών καθώς αυτοί είναι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις αντοχές των αθλητών τους. Η ΚΟΕ δεν έδωσε σημασία…
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Υπήρξε συνάντηση με τους προπονητές προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, όμως ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ Χριστόδουλος Χούμας αποφάσισε να κινηθεί με βάση το δικό του σκεπτικό το οποίο και ενέκρινε ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ που είναι αυτός που ασχολείται με τα της κολύμβησης, Δημήτρης Σαρακατσάνης. Ένα σκεπτικό εντελώς λανθασμένο το οποίο λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της ομοσπονδίας (μειώνει τα έξοδα και αυξάνει τα έσοδα με τα ευρώ του επιπλέον αγωνίσματος).
Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν κυρίως στις ηλικίες 13-18 ετών που αποτελούν τη δεξαμενή για τους νέους Γκολομέεβ, Βαζαίους και Χρήστου.
Μέχρι το 2013 διεξάγονταν μόνο ένα πανελλήνιο πρώτάθλημα για τις ηλικίες 13-18 στα μέσα του Ιουλίου στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Το πρόγραμμα των αγώνων ήταν 5ήμερο και περιλάμβανε 10 ενότητες (προκριματικοί/τελικοί) και αφορούσε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες.
– 13 ετών
– 14 ετών
– 15-16 ετών
– 17-18 ετών
Οι συμμετέχοντες είχαν το δικαίωμα να κολυμπήσουν μέχρι τρία ατομικά αγωνίσματα και τρεις σκυτάλες. Δηλαδή στο σύνολο εννέα συμμετοχές σε 10 ενότητες των πέντε ημερών.
Το 2014 η ΚΟΕ αποφάσισε ότι είναι μεγάλη η δαπάνη της διεξαγωγής των αγώνων στο ΟΑΚΑ και αποφάσισε να «διασπάσει» το πρωτάθλημα σε δύο διαφορετικές πόλεις, σε αγώνες τεσσάρων ημερών με επτά ενότητες καθώς την πρώτη μέρα διξάγοντας τελικές σειρές σε 400μ. μεικτή, 800μ. ελεύθερο κοριτσιών και 1.500μ. ελεύθερο αγοριών.
Ο διαχωρισμός που έγινε ήταν 13 και 14 ετών τη μία εβδομάδα και την επόμενη 15-16 και 17-18 με τους συμμετέχοντες να αγωνίζονται εννέα φορές σε επτά ενότητες.
Φέτος που στο πρόγραμμα προστέθηκαν και οι μεικτές σκυταλοδρομίες στα 4Χ100μ. ελεύθερο και τα 4Χ00μ. μεικτή, το μέγιστο των συμμετοχών έφτασε τις 11 σε οκτώ αγωνιστικές ενότητες καθώς προστέθηκε μια επιπλέον ενότητα στις τέσσερις μέρες.
Μέχρι φέτος οι αθλητές και οι αθλήτριες αν και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας έδειχναν να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το ίδιο και οι προπονητές που έπρεπε να χωρίσουν τα γκρουπ στην προπόνηση σε 13-14 και 15-18 για να ακολουθήσουν διαφορετικό πρόγραμμα κορύφωσης αν και στην περίπτωση των προπονητών τα πράγματα ήταν μάλλον δυσκολότερα αφού για τέσσερις μέρες που ήταν και οι πιο κρίσιμες πριν από τον αγώνα στόχο, ήταν υποχρεωμένοι να αφήνουν τους 15-18 μόνους ή με τον βοηθό τους…
Οι αλλαγές του 2019
Το πολύ δύσκολο πρόγραμμα αγώνων αυτών των ηλικιών, Χούμας και Σαρακατσάνης αποφάσισαν να το κάνουν ακόμα πιο… απάνθρωπο. Πλέον θα έχουμε:
– τέσσερα διαφορετικά πρωταθλήματα, ένα κάθε εβδομάδα για τις ηλικιακές κατηγορίες και στο φινάλε το όπεν!
– τρεις ημέρες αγώνων με έξι αγωνιστικές ενότητες, εξαιρώντας την κατηγορία 15-16 ΄που θα είναι τέσσερις οι μέρες (δεν υπάρχει εξήγηση για την εξαίρεση).
– τέσσερα ατομικά αγωνίσματα για τον κάθε συμμετέχοντα (4 προκριματικοί και 4 τελικοί μάξιμουμ) συν πέντε σκυταλοδρομίες. Αυτό κάνει συνολικό άθροισμα 13 συμμετοχές σε τρεις αγωνιστικές ενότητες! Να σημειωθεί ότι από το 2019 θα υπάρχουν δύο τελικοί (Α και Β) που σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα φτάνουν το μέγιστο αριθμό συμμετοχών.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, πριν από πέντε χρόνια, ο μέσος όρος ήταν ένα αγώνισμα σε κάθε ενότητα και λιγότερα από δύο κάθε μέρα. Το 2019 η ομοσπονδία θέλει από αθλητές και αθλήτριες μεταξύ 13 και 17 ετών να μπορούν να κολυμπούν 13 φορές σε λιγότερο από 60 ώρες! Περισσότερο από το διπλάσιο από ότι συνέβαινε το 2013. Τί σημαίνει αυτό; Προβλήματα με την κορύφωση τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών, απώλεια επικοινωνίας των προπονητών με τους αθλητές τους λίγες μέρες πριν από τους αγώνες, πολύ μεγαλύτερο κόστος για τα σωματεία που καλούνται να έχουν επιπλέον μετακινήσεις και διαμονές 18-22 ημερών και φυσικά το «κάψιμο» των αθλητών και αθλητριών που κυριολεκτικά τους εξαντλεί το πρόγραμμα. Είμασταν αυτόπτες μάρτυρες όταν κολυμβητές και κολυμβήτριες έκαναν εμετούς αμέσως μετά τις κούρσες τους από την υπερβολική κόπωση.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και στους προπονητές που ήδη παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα παιδιά στην κολύμβηση και να μη χάνονται μεγάλα ταλέντα. Για να λειτουργήσει το νέο σκεπτικό της ομοσπονδίας, θα πρέπει ο κάθε σύλλογος να προσλάβει προπονητικο τιμ για κάθε μία από τις ηλικιακές κατηγορίες για να προπονούνται και να προετοιμάζονται χωριστά…