Connect with us

TOP

Το πλάνο των 2 ωρών στο μαραθώνιο

Published

on

Έλιουντ Κιπτσόγκε, Λελίσα Ντεσίσα και Ζερσενάι Ταντέσε είναι οι τρεις αθλητές που μπήκαν στο πρόγραμμα για να κυνηγήσουν το φράγμα των δύο ωρών στο μαραθώνιο.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ενας Κενυάτης, ένα Αιθίοπας και ένας δρομέας από την Ερυθραία είναι οι αθλητές που έχει επιλέξει γνωστή εταιρεία αθλητικών για να επιχειρήσει να γράψει ιστορία. Με το παγκόσμιο ρεκόρ του Κιμέτο να είναι στο 2:02:57 κάνοντας 4:41 το μίλι (26,2 μίλια όπως το μετράνε οι Αμερικανοί), το ζητούμενο για να κατεβεί κάποιος τις δυο ώρες είναι το 4:34.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν να συμμετάσχουν οι τρεις δρομείς ονομάζεται Breaking2 και σε αυτό εμπλέκονται περίπου 20 άτομα όλων των ειδικοτήτων (αναλυτές, γιατροί, φυσικοί, μαθηματικοί, προπονητές) προκειμένου να καταστρωθεί το πλάνο των δύο ωρών. Η προσπάθεια συμφωνήθηκε να γίνει την άνοιξη (το πιθανότερο στο μαραθώνιο του Λονδίνου) με τους τρεις δρομείς να ρισκάρουν τις πιθανότητες τους για το μαραθώνιο του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπό τη φυσιολογική εξέλιξη, το όριο των δύο ωρών αναμένεται να σπάσει το 2075! Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Πόλα Ράντκλιφ η οποία κατάφερε να κατεβάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των γυναικών κατά 2,5% που είναι και το ζητούμενο στους άνδρες, τότε οι εμπνευστές του εγχειρήματος έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν.
Τo Breaking2 δεν είναι το μοναδικό project για το εγχείρημα των δύο ωρών. Υπάρχει και το Sub2Hr του Γιάννη Πιτσιλιάδη στην Αιθιοπία το οποίο ξεκίνησε το 2014 με χρονικό ορίζοντα την πενταετία. Ο Έλληνας ειδικός, έχει προβλήματα με την εξεύερεση πόρων (χρειάζεται πρίπου 30.000.000 δολάρια) αλλά ήδη έχει παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα καθώς συνεργάζεται με τον Κενενίσα Μπέκελε ο οποίος πρόσφατα έκανε 2:03:03 στο Βερολίνο.

Το σχέδιο Breaking2
Το όλο πλάνο της αθλητική εταιρεία βασίζεται σε πέντε βασικά κλειδιά.
1. Επιλογή των αθλητών
Με τους τρεις τελευταίους κατόχους του παγκόσμιου ρεκόρ (Κιμέτο,Κίπσανγκ, Μακάοου) να ανήκουν στη ανταγωνίστρια εταιρεία, η επιλογή επικεντρώθηκε σε αθλητές που έχουν τρέξει κάτω απόπ 2:05 τον μαραθώνιο και κάτω από 60 λεπτά τον ημιμαραθώνιο. Η επιλογή έφτασε στον αριθμό 18. Όλοι τους δοκιμάστηκαν σε ένα τελικό τεστ. Να τρέξουν τα δύο μίλια σε 4:34 και μετά αμέσως να τρέξουν ένα 400αρι. Το θέμα δεν ήταν μόνο οι επιδόσεις και ακολούθησε αναλυτικός έλεγχος των αθλητών για να καταλήξουν τελικά σε τρεις διαφορετικούς μεταξύ τους αθλητές, από τρεις διαφορετικές χώρες. Αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη παράδοση στο μαραθώνιο. Η επιλογή του Κιπτσόγκε ήταν η προφανής καθώς είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή, ενώ ο Ντεσίσα και ο Ταντέσε είναι από τους κορυφαίους.
2. Διαδρομή και περιβάλον
Δεν αποτελεί μυστικό ότι ακόμα και μικρές λεπτομέρειες μιας κούρσας κάνουν τη διαφορά. Θερμοκρασία, ανηφόρα, στροφές, υγρασία, όλα παίζουν το ρόλο τους. Σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν, οι ιδανικές συνθήκες μπορούν να εξοικονομίσουν τα 100 δευτερολέπτα που χρειάζεται ο δρομές για το δίωρο.
3. Πρόπονηση
Αν και υπάρχει μεγάλο επιστημονικό προσωπικό, οι τρεις αθλητές θα συνεχίσουν να προπονούνται με τους δικούς τους προπονητές στο δικό τους περιβάλον. Ωστόσο θα υπάρχει το προσωπικό για κάθε έναν από αυτούς για να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο, σε επιστημονικό επίπεδο.
4. Διατροφή
Σε αυτόν τον τομέα, η επιστήμη θα βοηθήσει σημαντικά προσφέροντας στους αθλητές εκτός από τη σωστή διατροφή και ατελείωτες αναλύσεις.
5. Εξοπλισμός
Μπορεί να είναι σημαντικός καθώς το κατάλληλο παπούτσι μπορεί να χαρίσει το μισό δευτερόλεπτο που μπορεί να λείψει στο τέλος για το ρεκόρ.

Οι τρεις αθλητές

Έλιουντ Κιπτσόγκε – 32 ετών Κένυα
5.000μ. – 12:46
10.000μ. – 26:49
Ημιμαραθώνιος – 59.25
Μαραθώνιος – 2:03:05

Λελίσα Ντεσίσα – 26 ετών Αιθιοπία
10.000μ. – 27:11
Ημιμαραθώνιος – 59.30
Μαραθώνιος – 2:04:45

Ζερσενάι Τεντέσε – 34 Ερυθραία
5.000μ. – 12:59
10.000μ. – 26:37
Ημιμαραθώνιος – 58:23
Μαραθώνιος – 2:10:41

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/