Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΒΟΛΟΣ 2023: Τι περιμένουμε να δούμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα

Published

on

Η κορυφαία εγχώρια διοργάνωση του ελληνικού αθλητισμού είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου. Που αλλού μπορεί κάποιος να θαυμάσει δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες, ισάριθμούς παγκόσμιους πρωταθλητές και τρεις πρωταθλητές Ευρώπης; Μην κουράζεστε, σε κανένα άλλο άθλημα στην Ελλάδα, παρά μόνο στο στίβο. Ο Βόλος και το Πανθεσσαλικό στάδιο υποδέχονται 8-9 Ιουλίου την ελληνική ελίτ του βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων και οι λάτρεις του στίβου ανυπομονούν. Τι περιμένουμε να δούμε στο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς; Έχουμε και λέμε…

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Τον Τεντόγλου να ανεβαίνει στο Νο1 του κόσμου

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο έχει στόχο φέτος να κερδίσει τον μοναδικό τίτλο που του λείπει από τη συλλογή του και αν πάει στην Βουδαπέστη με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο θα έχει και το ψυχολογικό προβάδισμα. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα θα κυνηγήσει το μεγάλο άλμα με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο να είναι το 8.42μ. Κατά το παρελθόν έχει βγάλει μεγάλα άλματα στα πανελλήνια πρωταθλήματα, καθώς πέρσι είχε σημειώσει 8.32μ (+2,3) και στον ίδιο αγώνα είχε κάνει 8.24μ (+1,5). Την μεγαλύτερή του επίδοση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα την έχει επιτύχει το 2021 στην Πάτρα, όπου προσγειώθηκε στα 8.48μ (+0,1). Την Νο1 επίδοση για φέτος στον κόσμο με 8.42μ την έχει ο Ινδός, Τσέζγουιν Άλντριν, από τις 2 Μαρτίου σε έναν εγχώριο αγώνα, αλλά έκτοτε δυσκολεύεται να περάσει τα 8 μέτρα, ενώ ο Τεντόγλου μοιράζεται την Νο5 μαζί με τον Μαρκίς Ντεντί (ΗΠΑ) με 8.34μ.

Επίτευξη Ολυμπιακών ορίων από Τεντόγλου, Καραλή και όχι μόνο…

Ακόμα και αν ο Τεντόγλου δεν καταφέρει να βγάλει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, μπορεί να συνοδεύσει τη νίκη του με το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το όριο πρόκρισης είναι 8.27μ, ένα άλμα που ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έχει αποδείξει φέτος ότι δεν έχει πρόβλημα να το βγάλει. Εκτός από τον Τεντόγλου την Ολυμπιακή πρόκριση έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει και ο Εμμανουήλ Καραλής. Ο δευτεραθλητής Ευρώπης στον κλειστό ισοφάρισε το ρεκόρ του στο ευρωπαϊκό ομάδων με 5.80μ και είναι μόλις 2 εκατοστά μακριά από το όριο για το Παρίσι. Αν είναι σε καλή μέρα στον Βόλο, οι πιθανότητες είναι μαζί του. Μόνο 35 εκατοστά μακριά από το όριο βρίσκεται και η Ελίνα Τζένγκο, αφού έχει ρίξει φέτος στα 63.65μ και το όριο είναι 64.00μ. Η αλήθεια είναι ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης δυσκολεύεται να βρει τον ρυθμό της και τις βολές πάνω από τα 60 μέτρα, αλλά τα 64.00μ είναι μέσα στις ικανότητές της. O Γιάννης Κυριαζής έχει κάνει μόνο τρεις αγώνες στην επιστροφή του και η μεγαλύτερη του βολή έχει φτάσει τα 82.17μ, οπότε με μία ακόμα συμμετοχή μπορεί να πλησιάσει τα 85.50μ. Το όριο στην σφυροβολία ανδρών είναι 78.20μ και ο Μιχάλης Αναστασάκης έχει περάσει φέτος τα 77 μέτρα και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης τα 76 μέτρα. Δεν είναι απίθανο να ξεπεραστούν τα 78 μέτρα κατά την διάρκεια του πανελληνίου. Η Κατερίνα Στεφανίδη κυνηγά την πρόκρισή της στους 4ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της και με το όριο να είναι 4.73μ, θα χρειαστεί να βελτιώσει αρκετά το φετινό της ρεκόρ.

Η πιο ανταγωνιστική σφυροβολία όλων των εποχών;

Η Ελλάδα έχει δύο… κοφτήρια σφυροβόλων. Ένα στα Χανιά και ένα στις Μάνδρες του Κιλκίς. Η παραγωγή δεν έχει σταματήσει την τελευταία δεκαετία και στο Βόλο η λίστα εκκίνησης είναι γεμάτη μετάλλια και διακρίσεις σε ηλικιακές κατηγορίες και όχι μόνο. Έχουμε συνηθίσει το δίδυμο Αναστασάκη – Φραντζεσκάκη όμως αυτή την φορά έχουν ακόμα έναν επιπλέον αντίπαλο. Αφού ολοκληρώθηκε το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NCAA) ο Κώστας Ζάλτος επέστρεψε στην Ελλάδα και θα αγωνιστεί για την είσοδο όχι μόνο στην τριάδα αλλά θα παλέψει και για την πρώτη θέση. Την καλύτερη φετινή επίδοση έχει ο Αναστασάκης με 77.42μ και τον ακολουθεί ο Φραντζεσκάκης με 76.68μ. Και οι δύο είχαν μια δύσκολη σεζόν αφού επέστρεψαν από τραυματισμούς αλλά πλέον βγάζουν καλές βολές. Ο Ζάλτος έχει την 3η καλύτερη επίδοση με 76.33μ αλλά βελτιώνεται συνεχώς. Ξεκίνησε την σεζόν του με νέο ρεκόρ στα 73.36μ και το έφτασε στα 76.33μ. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτή η τριάδα. Ιβάν Μενγκλέμπεη, Ορέστης Ντουσάλης, Γιάννης Κορακίδης, όλοι τους ελίτ κλάση.

15η νίκη Δουβαλίδη σε ηλικία 36 ετών

Μπορεί ο Κώστας Δουβαλίδης να έχει κλείσει τα 36α του χρόνια αλλά παραμένει ο ταχύτερος Έλληνας εμποδιστής και θα λάβει θέση στην εκκίνηση των 110μ εμποδίων για να κερδίσει για 15η φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας μετρώντας περισσότερες από 100 σερί νίκες σε εγχώριες διοργανώσεις. Η πρώτη φορά που κέρδισε αυτόν τον τίτλο στην κατηγορία των ανδρών ήταν το 2007, όταν το πανελλήνιο είχε διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο του ΟΑΚΑ και είχε τερματίσει πρώτος κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ στα 13.59 (-0,1). Η πιο πρόσφατη νίκη του ήταν η περσινή στο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου το 14.10 (+0,2) ήταν αρκετό για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Φέτος έχει ρεκόρ 13.64 (+1,3) και δεν έχει αντίπαλο.

Σε ηλικία για παγκόσμιο ρεκόρ ο Τσιάμης

Ένα, επίσης, μεγάλο ρεκόρ νικών (12) κυνηγάει και ο Δημήτρης Τσιάμης αλλά δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να καταρρίψει στον Βόλο. Το παγκόσμιο ρεκόρ μάστερες στο τριπλούν μεταξύ των ηλικιών 40 με 44 ανήκει στον Φαμπρίτσιο Ντονάτο με 16.93μ (-0,3) από το 2016 και ο Έλληνας πρωταθλητής μπορεί να το επιδιώξει. Φέτος έχει προσγειωθεί στα 16.44μ και δεν αποκλείεται να δούμε ένα μεγαλύτερο άλμα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο ίδιος το έχει πει άλλωστε ότι έχει 17 μέτρα στα πόδια του.

Επιστροφή Στεφανίδη στο πανελλήνιο και στα μεγάλα άλματα

Δυστυχώς το 2022 η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν η μεγάλη απούσα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, αλλά οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν στον Βόλο. Η τελευταία εμφάνιση της Στεφανίδη σε πανελλήνιο ήταν το 2021 στην Πάτρα, όπου αναδείχθηκε νικήτρια με άλμα στα 4.75μ και αριθμούσε την 5η της νίκη. Φέτος έχει ξεπεράσει το 4.55μ και στοχεύει σε μία επίδοση πάνω από το 4.60μ και γιατί όχι κοντά στο Ολυμπιακό όριο. Νικήτρια του 2022 ήταν η Ελένη Πόλακ με 4.25μ και φέτος έχει υπερβεί τα 4.42μ.

Πρώτη κούρσα για την Γναφάκη κάτω από τα 56 δευτερόλεπτα

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου η Δήμητρα Γναφάκη βρέθηκε κοντά στα 55 δευτερόλεπτα, όμως στον ημιτελικό των 400μ εμποδίων τερμάτισε σε 56.14. Πλέον διεκδικεί την πρόκρισή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να καταγράψει επίδοση κάτω από τα 56 δευτερόλεπτα. Το φετινό της ρεκόρ είναι 56.24 και για να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την πρόκριση μέσω του ράνκινγκ, θα χρειαστεί να το κατεβάσει.

Πόσα ρεκόρ αγώνων θα γίνουν; 

Αν ο Εμμανουήλ Καραλής βγάλει το εισιτήριό του για το Παρίσι αυτό σημαίνει ότι παράλληλα θα καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων του Κώστα Φιλιππίδη. Ο Φιλιππίδης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2015 είχε περάσει τον πήχη στα 5.82μ και έκτοτε κανένας άλλος αθλητής δεν μπόρεσε να περάσει το ύψος αυτό σε πανελλήνιο πρωτάθλημα και όχι μόνο. Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει το ρεκόρ αγώνων στο μήκος με 8.48μ και αν σημειώσει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, το άλμα του μπορεί να είναι πάνω από το ρεκόρ του και να το βελτιώσει. Στην σφαιροβολία το ρεκόρ αγώνων είναι 19.90μ και ανήκει στον Μιχάλη Σταματογιάννη από το 2011. Ο Τάσος Λατιφλάρι και ο Οδυσσέας Μουζενίδης έχουν ατομικά ρεκόρ 19.93μ και 19.92μ αντίστοιχα και αν βρεθούν σε καλή μέρα ίσως μπορέσουν να το κάνουν δικό τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr