Μπαίνουμε σε εβδομάδα αγώνων με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη να ξεκινά σε επτά μέρες. Κάποια μέλη της ελληνικής αποστολής βρίσκονται ήδη στην Ουγγαρία, κάποια θα αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες και όλο το βάρος πέφτει στον Μίλτο Τεντόγλου για να επιστρέψει η Εθνική με μετάλλιο στις αποσκευές.
του – Θανάση Νικολάου
[email protected]
Οι λίστες συμμετοχής έχουν ξεκαθαρίσει σχεδόν και σε πολύ μεγάλο βαθμό γνωρίζουμε ποιους θα δούμε στη Βουδαπέστη. Χωρίς πατριωτικές κορώνες, έχοντας καθαρά στιβικά κριτήρια και μόνο, το ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα είναι ένα χρυσό μετάλλιο και έξι παρουσίες σε τελικούς. Το αισιόδοξο σενάριο μας δίνει ακόμα ένα μετάλλιο.
Το χρυσό του Τεντόγλου
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης είναι στημένο στα μέτρα του Μίλτου Τεντόγλου. Η Βουδαπέστη είναι 2,5 ώρες από την Ελλάδα και ο Γρεβενιώτης άλτης του μήκους δε θα χρειαστεί περισσότερο από μία μέρα για να επανέλθει το κορμί του από το ταξίδι. O τελικός διεξάγεται απόγευμα (19:30 τοπική ώρα) και είναι ξεκάθαρο πως όποιος πηδήξει 8.45μ δεν χάνει το χρυσό μετάλλιο.
Από τους δηλωμένους ποιος μπορεί να πηδήξει 8.45μ; Μόνο ο Τεντόγλου. Οι δύο Ινδοί (Αλντρίν και Σρεεσάνκαρ) που έχουν πηδήξει φέτος 8.42μ και 8.41μ συν τον Γου Τανγκ Λιν (Κινεζική Ταϊπέι) που έχει 8.40μ δεν αποτελούν απειλή για τον Έλληνα πρωταθλητή. Η αξιοπιστία των επιδόσεων τους ελέγχεται… Όπως έχει πει και η Κατερίνα Στεφανίδη «Στο χωριό τους όλοι κάνουν μεγάλες επιδόσεις και ρεκόρ. Εκεί που υπάρχει μετάλλιο είναι το θέμα τι κάνουν…». Ο Σρεεσάνκαρ πήδηξε 7.69μ στους Ολυμπιακούς και 7.96μ πέρσι στο Γιουτζίν. Ο Αλντρίν πήδηξε 7.79μ στο Γιουτζίν και δεν ήταν στους Ολυμπιακούς.
Από τους υπόλοιπους αντιπάλους του Τεντόγλου θα ξεχωρίσουμε δύο. Τον κάτοχο του τίτλου Τζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) που όπως συνηθίζει δεν έχει κάνει πολλούς αγώνες για να έχουμε αξιόπιστη εικόνα της κατάστασής του, αλλά έχει εξαιρετικό προπονητή (Ράντι Χάντινγκτον) και είναι ο πρωταθλητής. Στα υπόψη και ο πολύπειρος Μαρκίς Ντέντι. Ο Αμερικανός έχει 8.42μ και είναι ο πιο αξιόπιστος αντίπαλος από όλους τους υπόλοιπους που έχουν δηλωθεί στο παγκόσμιο. Οι Τζαμαϊκανοί έχουν πηδήξει αρκετά, αλλά και αυτοί είναι πολύ ασταθείς.
Όλα εξαρτώνται από τον Τεντόγλου. Πηδάει 8.45μ και τελειώνει τον τελικό. Είναι το απόλυτο φαβορί για το χρυσό και μένει αυτό να επιβεβαιωθεί στις 24 Αυγούστου.
Τα πλασαρίσματα σε τελικό
Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες διοργανώσεις των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, τα όρια πρόρκισης σε αλτικά και ριπτικά αγωνίσματα θα είναι δύσκολα. To 2022 στο Γιουτζίν, στο επί κοντώ τα όρια για τον τελικό ήταν 5.80μ στους άνδρες και 4.65μ στις γυναίκες. Στους άνδρες ο τελικός έκλεισε ψηλά (5.75μ) στις γυναίκες όμως ο πήχης έμεινε χαμηλά (4.35μ). Στη Βουδαπέστη ο τελικός των γυναικών σίγουρα θα κλείσει πιο ψηλά.
Στη σφυροβολία των ανδρών το όριο το 2022 για τον τελικό ήταν 77.50μ και ο τελικός έκλεισε στο 74.67μ. Στον ακοντισμό των γυναικών, το όριο ήταν 62.50μ και η 12αδα έκλεισε στο 59.06μ.
Η αναφορά στα συγκεκριμένα αγωνίσματα γίνεται γιατί Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός), Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία) και Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία) είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν θέση στην πρώτη 12αδα για να αγωνιστούν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.
Ρεαλιστικά, Τζένγκο, Καραλής και Στεφανίδη δεν πρέπει να δυσκολευτούν, ενώ Φραντζεσκάκης και Αναστασάκης θα δώσουν μάχη και ίσως τελικά ο ένας αφήσει εκτός τον άλλο.
Το αισιόδοξο σενάριο
Στο αναμενόμενο χρυσό μετάλλιο του Τεντόγλου, η ελληνική αποστολή μπορεί να προσθέσει ακόμα ένα και οι υποψήφιες είναι η Τζένγκο (ακοντισμός) και οι Στεφανίδη (επί κοντώ), Ντρισμπιώτη (20χλμ βάδην).
Η Τζένγκο έχει τη δυνατότητα να ρίξει τα μέτρα που θα τη φέρουν στο βάθρο. Το χάλκινο μετάλλιο πέρσι πήγε στο 63.27μ. Επίδοση που την έχει η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαρίωβ, όπως έχει και το 64.05μ που έδωσε το αργυρό μετάλλιο. Το πρόβλημα με την 21χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι η αστάθεια. Είναι και η φύση του αγωνίσματος τέτοια και η ίδια η Τζένγκο ακόμα πολύ μικρή σε ηλικία σε ένα αγώνισμα που η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Ρεαλιστικά θα κινηθεί μεταξύ 5ης και 8ης θέσης. Αν χαλαρώσει και διαχειριστεί χωρίς άγχος τον αγώνα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα με… υπέρβαρο στις αποσκευές.
Βάσει επιδόσεων και φετινής εικόνας όλων των αθλητριών σε επί κοντώ και 20χλμ βάδην γυναικών, Στεφανίδη και Ντρισμπιώτη δεν είναι για μετάλλιο. Όμως, η εμπειρία και κυρίως η προσωπικότητα που διαθέτουν οι δύο αθλήτριες, μπορούν να φέρουν την ανατροπή. Δε θα είναι έκπληξη αν βρεθούν στο βάθρο, θα είναι όμως πολύ μεγάλη επιτυχία αν τα καταφέρουν λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα στα δύο αγωνίσματα. Το πλασάρισμα στην 8άδα για Στεφανίδη και Ντρισμπιώτη πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Οι υπόλοιποι της ελληνικής αποστολής
Υπάρχει μια αρχή για τους αγώνες – στόχο της χρονιάς. Όποιος/α κάνει ατομικό ρεκόρ, ακόμα και αν ολοκληρώσει τελευταίος/α, θεωρείται η παρουσία του/της πετυχημένη καθώς ξεπέρασε τον εαυτό του/της.
Θα σημειώσουμε τις παρουσίες των Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (200μ), Παναγιώτας Δόση (ύψος), Δήμητρας Γναφάκη (400μ εμπόδια) και Κωνσταντίνου Ζάλτου (σφυροβολία) που είναι η νέα γενιά του ελληνικού στίβου σε μεγάλες διοργανώσεις, ενώ περιμένουμε επίσης από τον Οδυσσέα Μουζενίδη να κάνει την υπέρβαση και να ρίξει πάνω από 20 μέτρα. Αυτό το πανελλήνιο ρεκόρ που έγινε στην αυλή ενός σπιτίου στις ΗΠΑ, ακόμα δεν χωνεύεται και ας έσπευσε τότε (λανθασμένα) ο ΣΕΓΑΣ να το αναγνωρίσει παρακολουθώντας ένα homevideo και έχοντας τις υπογραφές κάποιων Αμερικανών… κριτών.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Άνδρες
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 20/35χμ βάδην
Mίλτος Τεντόγλου – μήκος
Δημήτρης Τσιάμης – τριπλούν
Ανδρέας Πανταζής – τριπλούν
Νίκος Ανδρικόπουλος – τριπλούν
Εμμανουήλ Καραλής – επί κοντώ
Οδυσσέας Μουζενίδης – σφαιροβολία
Χρήστος Φραντζεσκάκης – σφυροβολία
Μιχάλης Αναστασάκης – σφυροβολία
Κώστας Ζάλτος – σφυροβολία
Γυναίκες
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – 200μ
Δήμητρα Γναφάκη – 400μ εμπόδια
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20/35χλμ βάδην
Κυριακή Φιλτισάκου – 20/35χλμ βάδην
Χριστίνα Παπαδοπούλου – 20λχμ βάδην
Όλγα Φιάσκα – 35χλμ βάδην
Παναγιώτα Δόση – ύψος
Τατιάνα Γκούσιν – ύψος
Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Ελένη Πόλακ – επί κοντώ
Σταματία Σκαρβέλη – σφυροβολία
Ελίνα Τζένγκο – ακοντισμός