ΣΤΙΒΟΣ
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 2023: Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο παγκόσμιο
Published
2 έτη πρινon

Σπουδαίες νίκες καταγράφηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Φαβορί επιβεβαιώθηκαν, φαβορί ηττήθηκαν και τα αουτσάιντερ κέρδισαν, αμφισβητώντας κάθε εκτίμηση που είχε γίνει για την διοργάνωση. Μερικές κούρσες και κάποιους αγώνες θα αργήσουμε να τους ξεχάσουμε και αυτό χάρη στις προσωπικότητες που έλαμψαν και έκλεψαν την παράσταση.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Σέρικα Τζάξον (100μ, 200μ, 4Χ100μ) – Τζαμάικα
Η φοβερή αυτή Τζαμαϊκανή μας απέδειξε ακόμα μία φορά πως είναι η μοναδική που μπορεί να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ της Φλόρενς Γκριφιθ Τζόινερ (ΗΠΑ) στα 200μ. Στον περσινό τελικό είχε τερματίσει σε 21.45 και φέτος ήταν ακόμα πιο γρήγορη και με 21.41 (+0,1) διατήρησε τον τίτλο της. Το παγκόσμιο ρεκόρ της Αμερικανίδας είναι 21.34 και το έχει υπό το όνομά της από το 1988. Το επίπεδο της Τζάξον έχει μεγάλη διαφορά από αυτό των υπόλοιπων αθλητριών και αυτό φάνηκε στον τελικό, εκεί όπου η Γκάμπι Τόμας (ΗΠΑ) ήταν δεύτερη με 21.81 και η Σακάρι Ρίτσαρντσον (ΗΠΑ) τρίτη με 21.92.
Φέιθ Κιπγιέγκον (1.500μ, 5.000μ) – Κένυα
Η Φέιθ Κιπγιέγκον είναι η αθλήτρια της χρονιάς και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέρριψε 3 παγκόσμια ρεκόρ, 1 στο μίλι, 1 στα 1.500μ και 1 στα 5.000μ. Το αγώνισμα του μιλίου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του παγκοσμίου και έτσι η 29χρονη Κενυάτισσα περιορίστηκε στα άλλα 2 αγωνίσματά της. Στην Βουδαπέστη αποφάσισε να γράψει για ακόμα μία φορά ιστορία. Αρχικά κέρδισε τον τρίτο της τίτλο στα 1.500άρι με πανέξυπνη τακτική με 3:54.87 και έπειτα τον πρώτο της στο 5άρ με 14:53.88 επίσης με εκπληκτική τακτικήι, γεγονός που την έκανε την πρώτη γυναίκα που σημειώνει το νταμπλ σε αυτές τις αποστάσεις.
Φέμκε Μπολ (400μ εμπόδια, 4Χ400μ, μεικτή 4Χ400μ) – Ολλανδία
Η ιπτάμενη Ολλανδέζα μπορεί να μην μπήκε με το δεξί στην διοργάνωση όμως κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια. Την πρώτη μέρα των αγώνων η πτώση της λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό κόστισε στην μεικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ της Ολλανδίας το μετάλλιο, αλλά η Μπολ δεν επηρεάστηκε για την συνέχεια. Κέρδισε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο στα 400μ εμπόδια με 51.70, σε μία κούρσα χωρίς αντίπαλη και την τελευταία μέρα των αγώνων έδωσε το χρυσό μετάλλιο στην Ολλανδία στα 4Χ400μ των γυναικών στην κορυφαία κούρσα του παγκοσμίου. Μπήκε στην τελική ευθεία στην 3η θέση και αρκετά πίσω από την Τζαμαϊκανή Στέισι Αν Γουίλιαμς. Κατάφερε να καλύψει τη διαφορά τρέχοντας το δικό της 400αρι σε 48.79 και το τελευταίο 100αρι σε 12.96!
Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) – Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την συλλογή του. Μετά τον Ολυμπιακό τίτλο, τον ευρωπαϊκό σε ανοιχτό και κλειστό και τον παγκόσμιο σε κλειστό, ήρθε επιτέλους αυτός και στον ανοιχτό. Ο Τεντόγλου πήρε το αίμα του πίσω από τον τελικό του Όρεγκον που είχε ολοκληρώσει τον αγώνα του στην δεύτερη θέση και στην Βουδαπέστη έκανε τον μεγαλύτερο αγώνα της καριέρας του. Πήδηξε στο 8.52μ για να κατοχυρώσει το χρυσό μετάλλια στο έκτο του άλμα, ενώ στο πρώτο είχε κάνει 8.50μ. Με 8.50μ κέρδισε το αργυρό μετάλλιο ο μεγάλος του αντίπαλος σε αυτήν την διοργάνωση, Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα).
Τζιανμάρκο Ταμπέρι (ύψος) – Ιταλία
Ο παγκόσμιος στίβος χρειάζεται τον Τζιανμάρκο Ταμπέρι περισσότερο ίσως από ότι ο ίδιος ο Ιταλός τον στίβο. Είναι ο Νο1 σόουμαν αυτή τη στιγμή, με ανεπιτήδευτο τρόπο (σε αντίθεση με όλους τους Αμερικανούς) και αν κάποιος μπορούμε να πούμε ότι έχει πάρει τη σκυτάλη σε αυτόν τον τομέα από τον Γιουσέιν Μπολτ, αυτός είναι ο Ταμπέρι. Ο τελικός του ύψους ήταν πραγματική απόλαυση και η συμμετοχή του κοινού μεγαλύτερη από οποιονδήποετε άλλο τελικό.
Όπως ο Τεντόγλου έτσι και ο Ταμπέρι έχει πλέον κατακτήσει όποιον τίτλο υπάρχει διαθέσιμος. Ο Ιταλός χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Βουδαπέστη περνώντας με την πρώτη το 2.36μ ενώ ο Τζουβόν Χάρισον (ΗΠΑ) με την δεύτερη και στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να υπερβούν ούτε το 2.38μ, αλλά ούτε το 2.40μ που επιχείρησε ο Ταμπέρι στην τελευταία του προσπάθεια που άφησε από το 2.38μ. Ο Ιταλός το πανηγύρισε με την καρδιά του αυτό το μετάλλιο ακόμα και μαζί με αθλητές από άλλα αγωνίσματα και φυσικά τους χιλιάδες θεατές που έμειναν καφωμένοι στις θέσεις τους για τον Ιταλό σόουμαν.
Τζος Κερ (1.500μ) – Βρετανία
Ερχόμενος στη Βουδαπέστη, ο Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν είχε πείσει όλον τον πλανήτη ότι μπορεί να καταρρίψει το ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ του Χισάμ Ελ Γκερούζ στα 1.500μ (3:26.00). Φτάνοντας στο 3:27.14 ο Νορβηγός μεγάλωσε την απόσταση του από όλους τους υπόλοιπους 1500αρηδες και ήταν το απόλυτο φαβορί. Ωστόσο τα 1500μ είναι αγώνισμα τακτικής και ο Σκοτσέζος Τζος Κερ επί ένα χρόνο έτρεχε κούρσες όπως ακριβώς έκανε ο επίσης Σκοτσέζος Τζέικ Γουάιτμαν στον περσινό τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Γιουτζίν και είχε κερδίσει τον Ίνγκεμπριγκτσεν. Ο Νορβηγός προσπαθούσε να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο Κερ να τρέξει για τη νίκη.
Ο 25χρονος Σκοτσέζος βρισκόταν πάντα στους μεγάλους τελικούς και έφτασε μέχρι την τρίτη θέση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μετά από μία σεζόν ύφεσης, επέστρεψε πολύ δυνατός για να κερδίσει το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα χρυσό με 3:29.38, έχοντας κερδίσει τον χρυσό Ολυμπιονίκη και τον άνθρωπο που κυνηγούσε το παγκόσμιο ρεκόρ.
Αλβάρο Μαρτίν/Μαρία Πέρεθ (20χλμ βάδην, 35χλμ βάδην) – Ισπανία
Τέσσερα χρυσά μετάλλια κέρδισε η Ισπανία στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα και αυτά προήλθαν από δύο μόνο αθλητές. Τον Αλβάρο Μαρτίν και την Μαρία Πέρεθ. Το βάδην αποδείχθηκε ισπανική υπόθεση, αφού ο Μαρτίν έκανε το νταμπλ στους άνδρες και η Πέρεθ στις γυναίκες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίμπερλι Γκαρσία (Περού), η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα το κατάφερε πέρσι στην διοργάνωση του Γιουτζίν. Η Περουβιανή στην Βουδαπέστη υπέκυψε στην ανωτερότητα της Πέρεθ, που της πήρε και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 35χλμ. Η Πέρεθ άλλαξε προπονητή και τεχνική και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά δεν ακυρώθηκε. Μάλιστα δέχθηκε μόλις μία παρατήρησε σε δύο αγώνες.
Οι δύο Ισπανοί μετά από τα 20χλμ που βάδισαν είχαν τις δυνάμεις και την ενέργεια να είναι και οι ταχύτεροι στα 35χλμ και έπειτα από 55χλμ στο σύνολο είχαν δύο χρυσά μετάλλια στις αποσκευές τους.
Νόα Λάιλς (100μ, 200μ, 4Χ100μ) – ΗΠΑ
Τελευταία φορά που είχε γίνει τρεμπλ στους άνδρες ήταν το 2015. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου, ο Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) είχε κερδίσει τα 100μ και τα 200μ και ύστερα μαζί με τους συναθλητές του επικράτησαν και στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Οκτώ χρόνια μετά, ο Νόα Λάιλς είναι ο μοναδικός που το επανέλαβε. Στο 100άρι ήταν εντυπωσιακός με 9.83 (0,0), στο 200άρι επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, με 19.52 (-0,2) κερδίζοντας το τρίτο του χρυσό και στην 4Χ100μ όλα εξαρτώνταν από τις αλλαγές. Οι Αμερικανοί παρέδιδαν με σιγουριά την σκυτάλη στον επόμενο αθλητή και έτσι επικράτησαν με 37.38 επί των Ιταλών και των Τζαμαϊκανών.
Σακάρι Ρίτσαρντσον (100μ, 200μ, 4Χ100μ) – ΗΠΑ
Πολλά έχουν γραφεί για την Σακάρι Ρίτσαρντσον, είτε αφορούσαν την επαγγελματική-στιβική της ζωή ή την προσωπική. Στην Βουδαπέστη όλοι συζητούσαν για το πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει και πόσα μετάλλια θα κερδίσει. Τελικά η Αμερικανίδα έφυγε από το παγκόσμιο με τρία νέα μετάλλια στην συλλογή της. Στα 100μ δεν μπόρεσε να την πιάσει καμία, καθώς αναπτύχθηκε εντυπωσιακά στα τελευταία μέτρα και πέρασε πρώτη την γραμμή του τερματισμού κάνοντας ρεκόρ αγώνων με 10.65 (-0.2), αλλά στο 200άρι λύγισε μπροστά στην Τζάξον και αρκέστηκε στην τρίτη θέση, με νέο όμως ατομικό ρεκόρ (21.92). Στην 4Χ100μ οι Αμερικανίδες έκαναν υποφερτές αλλαγές και χάρη στην Ρίτσαρντσον και την Τόμας κέρδισαν ακόμα ένα χρυσό τερματίζοντας σε 41.03.
Μέρι Μοράα (800μ) – Κένυα
Η 23χρονη Κενυάτισσα τις κέρδισε όλες, αφού βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση από όλες. Με νέο ατομικό ρεκόρ τερμάτισε πρώτη κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 1:56.03, για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Άφησε δεύτερη (για τρίτη φορά φέτος) την Κίλι Χόντγκινσον (Βρετανία), η οποία έχει την Νο1 επίδοση της σεζόν (1:55.77) αλλά δεν έχει καταφέρει να τρέξει ξανά το ίδιο γρήγορα και στον τελικό έκανε 1:56.34.
Πρώτη φορά στην καριέρα της κέρδισε χάλκινο μετάλλιο η Αθίνγκ Μο (ΗΠΑ), που είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο και η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2021. Στην Βουδαπέστη έκανε 1:56.61 και είναι ξεκάαρο πως πλέον δεν είναι το Νο1 φαβορί.
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
Κίνγκστον: Με τρομερές επιδόσεις έκλεισε το 1ο Γκραν Σλαμ Τρακ
-
Παγκόσμιο ρεκόρ ο Ντάνφι στα 35χλμ βάδην
-
Εκλογές ΔΟΕ: Ο Μπολτ στηρίζει τον Κόου
-
NFL Athens: Η Εθνική Ασφαλιστική μεγάλος χορηγός του για 9η συνεχή χρονιά!
-
Εκλογές ΔΟΕ: Ο Ντουπλάντις στηρίζει την υποψηφιότητα Κόου
-
ΑΠΕΛΝΤΟΡΝ 2025: Στην 18η θέση η Γκόγκα