Με το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ολοκληρώθηκε η χρονιά για το 2023 και πλέον έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ελληνικό στίβο. Ο Μίλτος Τεντόγλου και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, με τις εμφανίσεις τους στο παγκόσμιο έσωσαν την ελληνική αποστολή που δίχως το δίδυμο, πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.
του – Θανάση Νικολάου
[email protected]
Διαβάζοντας προσεχτικά την ανάλυση της ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια να βαφτίσει το ψάρι… κρέας (δουλειά της είναι άλλωστε), όπως και η τοποθέτηση του Εθνικού προπονητή Χρήστου Μελέτογλου που έχει χρεωθεί σημαντικό μέρος της κακής εικόνας του ελληνικού στίβου. Μάλλον παρακολουθήσαμε διαφορετικoύς αγώνες στη Βουδαπέστη.
Νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας και 10χλμ από τα σύνορα με τη Ρουμανία βρίσκεται το Μάκο. Μία πόλη της Ουγγαρίας, 23.000 κατοίκων με σημαντική θέση στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Είναι η γενέτειρα του (Ούγγρου) Ιωσήφ Πούλιτζερ, που κατάφερε την πρώτη νίκη για την ελευθερία λόγου στη δημοσιογραφία, οραματίστηκε την πρώτη σχολή δημοσιογραφίας στον κόσμο το 1892 και προς τιμήν του, τα δημοσιογραφικά βραβεία ακόμα και σήμερα φέρουν το όνομά του.
Το σύντομο μάθημα δημοσιογραφικής ιστορίας ήταν αναγκαίο γιατί κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους.
Ο έλεγχος της Εθνικής
Οι σταθεροί αναγνώστες του Sportsfeed, είναι οι μόνοι που δεν είχαν «καρδιακό» επεισόδιο στον τελικό του μήκους ανδρών. Σε όλα τα ρεπορτάζ ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής, στις αναλύσεις τονίσαμε πως είναι το φαβορί και μέχρι και το τελευταίο άλμα μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αγώνα, αυτό περιμέναμε να κάνει στη Βουδαπέστη κι αυτό έκανε. Πριν από τέσσερα χρόνια στο ευρωπαϊκό των ομάδων που είχε γίνει στο Μπίντκοτς είχε κερδίσει με τον ίδιο τρόπο και το είχε απολαύσει (δικά του λόγια είναι αυτά) που κράτησε μέχρι τέλους στα κόκκινα τον Γιώργο Πομάσκι. Αναμενόμενο το χρυσό του Τεντόγλου, εντυπωσιακός ο τρόπος που το κατάφερε. Άλλο να κερδίζεις με 8.30μ και 8.36μ και άλλο με 8.52μ. Άριστα, αυτό είναι ο βαθμός του Τεντόγλου.
Την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είναι να την παίζεις στο στοίχημα για να γίνεις πλούσιος. Έκανε προετοιμασία όλο το χρόνο για το 20αρι στο βάδην και τελικά πήρε το μετάλιο στο 35αρι. Οι γνώστες της προπονητικής αντιλαμβάνονται τη σημαντική διαφορά στην προπόνηση. Δεν της βγήκε το 20αρι και από πείσμα και μόνο μπήκε στο 35αρι το οποίο δε θα έκανε καθόλου αν στο 20αρι τα είχε πάει καλά. Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο που ήταν σαν χρυσό και πλέον βγαίνει εκτός προγνωστικών. Αν τολμά ας υποστηρίξει κάποιος ότι στο Παρίσι δεν μπορεί να πάρει μετάλλιο.
Αρνητικό πρόσημο
Το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είχε πλασάρισμα στην οκτάδα πλην των δύο μεταλλίων και η μοναδική πρόκριση σε τελικό πλην αυτής του Τεντόγλου, ήταν στη σφυροβολία από τον Μιχάλη Αναστασάκη που ήρθε 10ος, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουν στον ΣΕΓΑΣ. Ο παραλογισμός θα γίνει αντιληπτός διαβάζοντας το ρεπορτάζ της αναχώρησης της αποστολής με τις δηλώσεις και ακολούθως διαβάζοντας τι δήλωσαν οι αθλητές και οι αθλήτριες μετά τις προσπάθειες τους και το απολογιστικό κείμενο της ομοσπονδίας. Σύγκληση… καμία.
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για να κριθεί η εμφάνιση. Πρώτον η επίδοση. Όποιος κάνει ατομικό ρεκόρ, ξεπερνά τον εαυτό του και ακόμα και αν ολοκληρώσει τελευταίος, είναι πετυχμένος. Οι ελίτ αθλητές προετοιμάζονται όλο το χρόνο για τον αγώνα στόχο. Για να πιάσουν την κορύφωση τους την ημέρα του συγκεκριμένου αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να κάνουν την κορυφαία επίδοση της χρόνιας ή τουλάχιστον να την πλησιάσουν. Είναι και αυτό κριτήριο επιτυχίας για την παρουσία σε μια μεγάλη διοργάνωση.
Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός) και Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία) δεν κατάφεραν να κλείσουν θέση στον τελικό. Ο Καραλής ακυρώθηκε στο 5.35μ και ενώ πήγε στη Βουδαπέστη με 5.86μ και με πολύ εμπειρία καθώς αγωνίζεται στη μεγάλη σκηνή από το 2017. Η Στεφανίδη χτύπησε στην προθέρμανση και δεν κατάφερε να κάνει άλματα στο 4.50μ. Βέβαια θα έπρεπε να ξεπεράσει το φετινό της εαυτό (4.62μ) για να μπει στον τελικό (έκλεισε στο 4.65μ). Η Τζένγκο μπορούσε να πάρει μετάλλιο, δεν μπήκε τελικό. Έχει όμως το ελαφρυντικό της ηλικίας που ακόμα είναι νηπιακή σε χρόνια ακοντισμού. Ο Φραντζεσκάκης τα είπε όλα μόνος του. Απέτυχε. Ήταν ο πιο σκληρός από όλους στην αυτοκριτική του και δε χρησιμοποίησε την παραμικρή δικαιολογία.
Να το κλείσουμε το μαγαζί;
Ποιος είδε τον Πομάσκι στο ξενοδοχείο της Εθνικής μετά τον προκριματικό του τριπλούν των ανδρών και δεν τον φοβήθηκε. Απόλυτα λογική η έκρηξη του και όλα όσα είπε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος. Το τριπλούν κάποτε ήταν το εθνικό μας αγώνισμα. Στις γυναίκες όπου σαρώναμε τα μετάλλια, οι επιδόσεις έχουμε πάει 2,5 μέτρα κάτω και στους άνδρες το φράγμα των 17 μέτρων, έχει γίνει… 16.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη κακή παρουσία της τριάδας μετά το ευρωπαϊκό του Μονάχου.
Δεν του βγήκε το τριπλούν του Πομάσκι στη Βουδαπέστη. Ο αθλητής που γυμνάζει (Πανταζής) κατέγραψε επίδοση 14.67μ στον προκριματικό, ενώ η Τόρι Φράνκλιν που επίσης γυμνάζει, οριακά πέρασε στον τελικό και δεν αγωνίστηκε αποσύροντας τη συμμετοχή της πριν από το πρώτο άλμα, ο δε Βούλγαρος Τίχομιρ Ιβάνοφ επίσης αθλητής του έμεινε 28ος στον προκριματικό του ύψους…
Θετικές ως ένα βαθμό κρίνονται οι παρουσίες της Δήμητρας Γναφάκη στα 400μ εμπόδια που έκανε την καλύτερη της φετινή κούρσα και της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου στα 200μ που έκανε δύο κούρσες φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά (24αδα).
Ο Κώστας Ζάλτος πήρε την κρυάδα του πρωτάρη. Υπάρχουν προσδικίες για τον Κιλκισιώτη σφυροβόλο και θα κριθεί πιο αυστηρά στην επόμενη συμμετοχή του. Τα ίδια ισχύουν και για την Παναγιώτα Δόση στο ύψος των γυναικών.
H παρουσία της Εθνικής στο παγκόσμιο
Μίλτος Τεντόγλου – μήκος – 8.52μ – ΧΡΥΣΟ
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 35χλμ βάδην – 2:43:22 – ΧΑΛΚΙΝΟ
– 20χλμ βάδην – 1:30:19 – 15η
Μιχάλης Αναστασάκης – σφυροβολία – 75.49μ – 10ος
Χρήστος Φραντζεσκάκης – σφυροβολία – 74.05μ – 14ος
Τατιάνα Γκούσιν – ύψος – 1.89μ – 17η
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – 200μ – 23.15 – 22η
Δημήτρης Τσιάμης – τριπλούν – 16.22μ – 23ος
Σταματία Σκαρβέλη – σφυροβολία – 67.53μ – 26η
Κυριακή Φιλτισάκου – 35χλμ βάδην – 3:02:16 – 26η
– 20χλμ βάδην – 1:37:51 – 37η
Νίκος Ανδρικόπουλος – τριπλούν – 15.77μ – 27ος
Ελένη Πόλακ – επί κοντώ – 4.35μ – 28η
Δήμητρα Γναφάκη – 400μ εμπόδια – 56.18 – 28η κορυφαία φετινή επίδοση
Κώστας Ζάλτος – σφυροβολία – 69.98μ – 30ος
Ελίνα Τζένγκο – ακοντισμός – 54.27μ – 30ή
Οδυσσέας Μουζενίδης – σφαιροβολία – 19.08μ – 31ος
Ανδρέας Πανταζής – τριπλούν – 1467μ – 31ος
Παναγιώτα Δόση – ύψος – 1.80μ – 34η
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 20 χλμ βάδην – 1:24:26 – 38ος
Εγκατέλειψαν
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 35χλμ βάδην
Όλγα Φιάσκα στα – 35χλμ βάδην
Ακυρώθηκαν
Εμμανουήλ Καραλής – επί κοντώ
Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Δεν αγωνίστηκε
Χριστίνα Παπαδοπούλου – 20χλμ βάδην