Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 2023: Το μέλλον του στίβου έλαμψε στο 19ο παγκόσμιο

Published

on

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης εκτός από τα γνωστά ονόματα που παρακολουθούμε αρκετά χρόνια, είδαμε αθλητές και αθλήτριες που πρώτη φορά σημειώνουν διακρίσεις ή έκαναν αγώνες που προϊδεάζουν για σπουδαία κατορθώματα στο μέλλον. Η Τζαμάικα ειδικά είναι μία χώρα που έχει βγάλει μεγάλα ταλέντα.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ίθαν Κάτσμπεργκ (σφυροβολία) – Καναδάς

Τη νίκη του 21χρονου Καναδού δεν την περίμενε κανείς όμως δεν ήταν τυχαία. Ο Ίθαν Κάτσμπεργκ μαθαίνει σφυροβολία από τους καλύτερους, έχοντας ως προπονητή τον Ντίλαν Άρμστρονγκ, τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του 2008 στην σφαιροβολία, αλλά και τον χρυσό Ολυμπιονίκη του 1972 στην σφυροβολία, Ανατόλι Μπόνταρτσουκ. Ο Καναδός όχι μόνο κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ της χώρας του με 81.25μ, αλλά κέρδισε πολύ μεγάλα ονόματα για να κατακτήσει το χρυσό. Άφησε στην δεύτερη θέση τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Βόιτσεκ Νοβίτσκι (Πολωνία), ο οποίος έριξε την σφύρα του στα 81.02μ και στην τρίτη τον Μπένς Χάλαζ (Ουγγαρία) με 80.82μ, που κέρδισε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο μετά από της Ντόχα το 2019. Εξαιτίας της εξαιρετικής παρουσίας του Κάτσμπεργκ, ο Πάβελ Φάιντεκ (Πολωνία), ο παγκόσμιος πρωταθλητής των τελευταίων 5 διοργανώσεων, έμεινε εκτός βάθρου με 80.00μ. Ο Κάτσμπεργκ δεν ήταν καλός μόνο στον τελικό. Από τον προκριματικό φάνηκε ότι ετοιμάζεται για μεγάλες βολές, αφού σημείωσε στην πρώτη του προσπάθεια 81.18μ για να κάνει εθνικό ρεκόρ.

Αντόνιο Γουότσον (400μ, 4Χ400μ) – Τζαμάικα

Η Τζαμάικα βρήκε το νέο της όνομα στα 400μ μετά από 40 χρόνια και η παρουσία του Αντόνιο Γουότσον στην Βουδαπέστη δημιούργησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ο 21χρονος ήταν ο ταχύτερος των ημιτελικών με 44.13, που αποτελεί νέο του ατομικό ρεκόρ και μπήκε στο τελικό με προσδοκίες για μετάλλιο. Θα αντιμετώπιζε σπουδαία ονόματα του αγωνίσματος όπως ο Κιράνι Τζέιμς (Γρενάδα), ο Γουέιντ Βαν Νίκερκ (Νότια Αφρική) και ο Μάθιου Χάτσον Σμιθ (Βρετανία), ο οποίος στα ημιτελικά κατέγραψε ρεκόρ Ευρώπης με 44.26. Ο Γουότσον έκανε ένα τρομερό φίνις και πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού με 44.22, με τον Χάτσον Σμιθ να ανεβαίνει ένα σκαλί ψηλότερα από το Όρεγκον με το 44.31 και ο Κουίνσι Χολ (ΗΠΑ) κέρδισε τελικά το χάλκινο μετάλλιο με 44.37. Ο Βαν Νίκερκ και ο Τζέιμς που είναι πλέον οι παλιοί των 400μ δεν έκαναν καλό αγώνα, με τον πρώτο να τερματίζει 7ος και ο δεύτερος να ακυρώνεται.

Γουέιν Πίνοκ (μήκος) – Τζαμάικα

Το όνομα του Γουέιν Πίνοκ θα απασχολήσει την Ελλάδα πολύ τους επόμενους, όσο πλησιάζουμε προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Τζαμαϊκανός άλτης του μήκους έδειξε τις ικανότητές του στον τελικό της Βουδαπέστης τόσο στον Μίλτο Τεντόγλου όσο και στους υπόλοιπους αθλητές. Στα προκριματικά του αγωνίσματος πήδηξε εντυπωσιακά στα 8.54μ (+1,2) στην πρώτη κιόλας προσπάθεια, ενώ στο δεύτερο άλμα του τελικού προσγειώθηκε στα 8.50μ (-0,1). Η επίδοση αυτή δεν ήταν αρκετή για να επικρατήσει επί του Έλληνα χρυσού Ολυμπιονίκη που κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο με άλμα στα 8.52μ (-0,3), αλλά σίγουρα ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έχει βρει έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Νάρβε Νόρντας (1.500μ, 5.000μ) – Νορβηγία

Η οικογένεια Ινγκεμπρίγκτσεν έβαλε και άλλο αθλητή στο βάθρο και ας μην είναι γνήσιος Ινγκεμπρίγκτσεν. Ο Νάρβε Νόρντας προπονείται μαζί με τα αδέρφια Ινγκεμπρίγκτσεν που τα προπονεί ο πατέρας τους Γκερτ και στην Βουδαπέστη ο 24χρονος κατάφερε να τερματίσει τρίτος πίσω από τον Γιάκομπ στα 1.500μ. Για τον Ινγκεμπρίγκτσεν η δεύτερη θέση δεν ήταν σίγουρα επιτυχία αλλά το επίτευγμα του συναθλητή του ήταν φοβερό, καθώς είναι το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Έφτασε αρκετά κοντά να περάσει και τον Γιάκομπ στην κούρσα, αφού τερμάτισε σε 3:29.68 και ο Ινγκεμπρίγκτσεν σε 3:29.65, ενώ το βάθρο ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση, διότι νικητής ήταν ο Σκωτσέζος Τζος Κερ με 3:29.38.

Λεγιανίς Ερνάντεζ (τριπλούν) – Κούβα

Ο τελικός του τριπλούν ήταν ασυνήθιστος και αυτό γιατί η Γιουλιμάρ Ρόχας πήρε τη νίκη στο τελευταίο της άλμα, κινδυνεύοντας να μείνει στην 8η θέση. Παρά την Ρόχας που έκανε τον χειρότερο αγώνα της καριέρας της, οι υπόλοιπες αθλήτριες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να βρεθούν στο βάθρο. Ανάμεσά τους ήταν και η Λεγιανίς Ερνάντεζ, η οποία με αυτοπεποίθηση αντιμετώπισε στα ίσια τα μεγάλα ονόματα του τριπλούν και με το 14.96μ (-0,1) βρισκόταν στην δεύτερη θέση μέχρι και την πέμπτη προσπάθεια, μόνο πίσω από την Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ (Ουκρανία) που είχε κάνει 15.00μ (-0,1). Η Ρόχας στην τελευταία της ευκαιρία πήδηξε στα 15.08μ (0,0) για να κερδίσει το 4ο διαδοχικό της χρυσό μετάλλιο και έτσι η Μπεκ Ρόμαντσιουκ πήρε το αργυρό και η 21χρονη Ερνάντεζ το χάλκινο. Στο Παρίσι του χρόνου η αθλήτρια από την Κούβα θα είναι βασική υποψήφια για τη μία θέση του βάθρου.

Μπεν Πάτισον (800μ) – Βρετανία

Οι Βρετανοί αγαπούν τα 800μ και 1.500μ και τα τελευταία χρόνια βρίσκουν τους αθλητές και τις αθλήτριες που μπορούν να ανεβαίνουν στο βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων και αυτό έγινε και στην Βουδαπέστη. Στον τελικό των 800μ οι περισσότεροι είχαν επικεντρωθεί στην μάχη του Μάρκο Άροπ (Καναδάς) και του Εμάνουελ Γουανιόνι (Κένυα) για το χρυσό μετάλλιο, όμως ο Μπεν Πάτισον ακολούθησε τον ρυθμό τους και πλασαρίστηκε μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις. Ο Άροπ που ήταν ασταμάτητος στα τελευταία μέτρα κέρδισε το πρώτο μετάλλιο του Καναδά στο αγώνισμα με 1:44.24, ο 19χρονος Γουανιόνι, που πέρσι ήταν 4ος, κατέκτησε το αργυρό με 1:44.53 και ο Πάτισον το χάλκινο με 1:44.83.

Λετσιλέ Τεμπόγκο (100μ, 200μ) – Μποτσουάνα

Ο Λετσιλέ Τεμπόγκο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και αποχώρησε από την Βουδαπέστη με δύο μετάλλια στις αποσκευές του. Ο πρώτος του τελικός στο παγκόσμιο ήταν στα 100μ και εκεί είχε γρήγορους και πολύ ικανούς σπρίντερ να αντιμετωπίσει. Η εκκίνηση δόθηκε και μετά τα 50μ ο αθλητής από την Μποτσουάνα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις, όμως ο Νόα Λάιλς (ΗΠΑ) ήταν ο ταχύτερος όλων και με 9.83 (0,0) και κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ. Η 2η, η 3η και η 4η θέση κρίθηκαν στα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Τεμπόγκο ήταν τελικά δεύτερος με 9.88 (.873), χρόνος που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ, ο Ζαρνέλ Χιους (Βρετανία) τρίτος με 9.88 (.874) και ο Ομπλίκ Σεβίλ (Τζαμάικα) έμεινε εκτός με 9.88 (.877). Στα 200μ ο Τεμπόγκο βρήκε μπροστά του δύο Αμερικανούς. Πρώτος ήταν και πάλι ο Λάιλς με 19.52 (-0,2), ενώ δεύτερος ο Έριγιον Νάιτον με 19.75. Ο 20χρονος έτρεξε σε 19.81 για να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο αυτή την φορά.

Τζέιντον Χίμπερτ (τριπλούν) – Τζαμάικα

Από τους μεγάλους άτυχους του παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν ο Τζέιντον Χίμπερτ. Η Τζαμάικα εκτός από σπουδαίους άλτες του μήκους έχει βγάλει και στο τριπλούν τον Χίμπερτ, ο οποίος ήρθε στην Βουδαπέστη με νέο παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 στα 17.87μ και από τον προκριματικό κιόλας έδειξε ότι θα κυνηγήσει το χρυσό. Στο πρώτο του άλμα προσγειώθηκε στα 16.99μ (-0,2), ενώ στο δεύτερο ήρθε μία μεγάλη επίδοση, αφού σημείωσε 17.70μ (-0,2). Προκρίθηκε στον τελικό με την Νο1 επίδοση, αλλά δυστυχώς για αυτόν και την ομάδα του τραυματίστηκε στην πρώτη του προσπάθεια και δεν συνέχισε τον αγώνα του. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε τελικά ο Χιουζ Φαμπρίς Ζανγκό (Μπουρκίνα Φάσο) με 17.64μ (-0,3).

Μπίρκε Χεϊλόμ (1.500μ) – Αιθιοπία

Η Μπίρκε Χεϊλόμ είναι 17 χρονών και ήταν η μικρότερη που συμμετείχε στον τελικό των 1.500μ των γυναικών. Είχε να αντιμετωπίσει μεγαθήρια και μπορεί να έμεινε στην 9η θέση, όμως η εμπειρία που κέρδισε θα αποδειχθεί χρήσιμη για το μέλλον, αφού είναι ένα αγώνισμα τακτικής. Το ατομικό της ρεκόρ είναι 3:54.93 αλλά δεν της βγήκε η κούρσα και έτσι τερμάτισε σε 4:01.51, για να δει την Φέιθ Κιπγιέγκον να κερδίζει για ακόμα μία φορά το χρυσό με 3:54.87, το αργυρό μετάλλιο να κατακτά η Ντιρίμπε Βελτετζί (Αιθιοπία) με 3:55.69 και το χάλκινο η Σιφάν Χασάν (Ολλανδία) με 3:56.00.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/