Την πέμπτη μέρα του πρωταθλήματος τζούντο που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, ρίχνονται στη μάχη οι δύο μοναδικές ελληνικές συμμετοχές.Η Ελισάβετ Τελτσίδου στα 70 κιλά και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης Θόδωρος Τσελίδης στα 90κ, αγωνίζονται αύριο έχοντας υψηλές προσδοκίες.
Η Τελτσίδου βρίσκεται στο Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης των 70 κιλών και ψάχνει την πρώτη της διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας την προηγούμενη χρονιά αγγίξει το μετάλλιο. Η 29χρονη το 2024 ήταν 5η στο Άμπου Ντάμπι 4 και από αυτή την αφετηρία θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο για τα μετάλλια. Κλξηρώθηκε στον τέταερτο όμιο και περιμένει στην φάση των «32» την αντίπαλή της που θα προκύψει από το ζευγάρι ανάμεσα στην 26χρονη Κέλι Πίτερσεν Πόλαρντ από τη Βρετανία και την 25χρονη Ξάρα Μοράλες Φαλκόνι από το Περού. Η Πίτερσεν Πόλαρντ μετρά πολλές επιτυχίες σε γκραν σλαμ και γκραν πρι με πιο πρόσφατη τη δεύτερη θέση στο γκραν σλαμ του Ντουσάνμπε στο Τατζικιστάν τον Μάιο. Απέναντι στην Τελτσίδου έχει βρεθεί μία φορά το 2024, όπου η Ελληνίδα είχε πάρει τη νίκη. Η Περουβιανή Μοράλες Φαλκόνι έχει στη συλλογή της ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια σε παναμερικανικούς αγώνες με τελευταία επιτυχία το 2023.
Στα 90 κιλά ο Τσελίδης ξεκινάει από το Νο4 του ταμπλό και κληρώθηκε απευθείας στην φάση των «32». Στο δεύτερο όμιλο περιμένει τον αντίπαλό του που θα προκύψει από το ζευγάρι ανάμεσα στον Έντουαρντ Τρίπελ από την Γερμανία και τον Βάντιμ Γκίμποβσκι από την Μολδαβία. Ο Γερμανός είναι επίσης 28 ετών, ασημένιος Ολυμπιονίκης στο Τόκιο το 2021, με μετάλλια σε γκραν σλαμ και γκραν πρι αλλά και μάστερς. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι με τον Τρίπελ ο Τσελίδης έχει αναμετρηθεί τρεις φορές και μετράει ισάριθμες νίκες το 2018, το 2023 και το 2025, με τελευταία αναμέτρηση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ποντγκόριτσα τον Απρίλιο. Ο Μολδαβός Γκίμποβσκι είναι 20 ετών και έχει στην συλλογή του έξι μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ηλιακών κατηγοριών εκ των οποίων τα δύο χρυσά και ένα χάλκινο στο παγκόσμιο εφήβων του Τατζικιστάν το 2024.
Στα -90 κιλά των ανδρών συμμετέχουν 47 τζουντόκα και στα -70 κιλά των γυναικών 41 αθλήτριες.