Connect with us

STORY

Βίνι εναντίον καρκίνου

Published

on

Ακόμη και οι πιο σκληροί μπορεί να λυγίσουν κάποια στιγμή. Ειδικά όταν αντίπαλος δεν είναι κάποιος θηριώδης αντίπαλος, αλλά η επάρατη νόσος. Ο θρυλικός «ψυχάκιας» των βρετανικών γηπέδων και νυν σταρ του Χόλιγουντ, Βίνι Τζόουνς, πρόσφατα αποκάλυψε ότι μαζί με τη σύζυγό του Τάνια, δίνουν μάχη κόντρα στον καρκίνο του δέρματος. Και ο ποδοσφαιρικός κόσμος εύχεται ο καρκίνος να αντιληφθεί πολύ σύντομα με ποιον αποφάσισε να τα βάλει…

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα “The Sun”, ο βετεράνος αμυντικός, που έκανε το όνομά του με τη φανέλα της θρυλικής Γουίμπλεντον, αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο του δέρματος και ότι βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης από τους γιατρούς.
Όπως δήλωσε ο 48χρονος, που τα τελευταία χρόνια κάνει καριέρα ως ηθοποιός του κινηματογράφου, η διάγνωση έγινε μετά από μία μικροεπέμβαση τον περασμένο Φεβρουάριο, για την αφαίρεση ενός μικρού ογκιδίου κάτω από το μάτι του. Η βιοψία που έγινε μετά την απομάκρυνση του όγκου έδειξε ότι επρόκειτο για μελάνωμα, την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε 1.300 άνδρες και 900 γυναίκες ετησίως. Στη συνέχεια, ο Τζόουνς ξάπλωσε στο χειρουργικό τραπέζι για δεύτερη φορά, προκειμένου να αφαιρέσει έναν ακόμη όγκο από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Πλέον, ο Ουαλός υποβάλλεται σε τσεκ-απ κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να ελέγχει την εξέλιξη της κατάστασής του.

Σα να μην έφτανε αυτό, εκτός από τον Τζόουνς στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η γυναίκα του, η οποία επίσης παλεύει με τον καρκίνο του δέρματος. Η ειρωνεία είναι ότι στην περίπτωση της 47χρονης, η ασθένεια εμφανίστηκε ως παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής την οποία λάμβανε λόγω της μεταμόσχευσης καρδιάς που είχε κάνει πριν από 26 χρόνια.
«Όταν ο γιατρός μου είπε ότι έχω καρκίνο του δέρματος, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ‘Πόσος χρόνος μου απομένει;’ Ο καρκίνος είναι μία άσχημη λέξη να την ακούς. Αντιμετώπισα κάποιους από τους μεγαλύτερους αθλητές μέσα στο γήπεδο, όμως αυτός είναι ο πιο σκληρός και τρομακτικός αντίπαλος από όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τρελο-Βίνι.
Μάλιστα, ο Τζόουνς έκανε ανοιχτή πρόταση στον κινηματογραφικό Γούλβεριν, τον Αυστραλό σταρ του Χόλιγουντ Χιου Τζάκμαν (που κι εκείνος υποβλήθηκε πρόσφατα σε θεραπεία για καρκίνο του δέρματος), προκειμένου να συμμετάσχουν από κοινού σε μία παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη ενάντια στη σοβαρότατη αυτή ασθένεια. Είναι άλλωστε γνωστή η ευαισθησία του Ουαλού σε προσπάθειες αντίστοιχης φύσεως, όπως είχε αποδείξει η συμμετοχή του στο εξαιρετικό βιντεάκι του ιδρύματος “British Heart Foundation”, για την παροχή πρώτων βοηθειών με τα χέρια (Hands-only CPR) σε περίπτωση εμφράγματος, υπό τους ρυθμούς του “Stayin’ Alive” των Bee Gees!

Βίνι Τζόουνς
Το προφίλ του τρελο-Βίνι
Ηλικία: 48
Ομάδες: Γουίμπλεντον, Λιντς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, ΚΠΡ.
Εθνικότητα: Ουαλός
Θέση: Αμυντικός
Στο λεξικό δίπλα από τη λέξη «σκληροτράχηλος» έχει τη φωτογραφία του. Ο νυν σταρ του Χόλιγουντ (μεταξύ άλλων ως μαφιόζος στα «Δύο καπνισμένες κάνες» και «Σνατς» και ως χούλιγκαν στο «EuroTrip») ήταν ο φυσικός αρχηγός και η ψυχή της “Crazy Gang” της Γουίμπλεντον, κάνοντας όνομα ως ο πιο άγριος παίκτης που πέρασε ποτέ από τα αγγλικά γήπεδα. Αποβλήθηκε 12 φορές στην καριέρα του, ενώ κατέχει και το ρεκόρ της γρηγορότερης κίτρινης κάρτας σε ποδοσφαιρικό αγώνα, την οποία αντίκρισε το 1992 σε ένα Τσέλσι-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για την Πρέμιερσιπ, μόλις 3 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα! Την ίδια χρονιά, τιμωρήθηκε με 6 μήνες από την αγγλική ομοσπονδία για δυσφήμιση του αθλήματος, λόγω της συμμετοχής του στο ντοκιμαντέρ “Soccer’s Hard Men”, στο οποίο έδινε συμβουλές σε ποδοσφαιριστές σχετικά με το πώς να εκφοβίζουν και να τρομοκρατούν τους αντιπάλους τους! Αξέχαστη έχει μείνει η φωτογραφία στην οποία έχει πιάσει τον δύστυχο Πολ Γκασκόιν από τα γεννητικά όργανα, σε αγώνα Γουίμπλεντον-Τότεναμ το 1987…

Καρκίνος και ποδόσφαιρο
Δυστυχώς η επάρατη νόσος δεν είναι κάτι ξένο στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως αποδεικνύουν οι παρακάτω περιπτώσεις.
Ερίκ Αμπιντάλ: Ο Γάλλος αμυντικός της Μπαρτσελόνα διαγνώστηκε με όγκο στο ήπαρ τον Μάρτιο του 2011. Υποβλήθηκε σε μία σειρά από χημειοθεραπείες και επέστρεψε θριαμβευτικά στα γήπεδα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάιο του ίδιου έτους. Τον Μάρτιο του 2012 έκανε εγχείριση μεταμόσχευσης ήπατος, με δότη του μοσχεύματος τον ξάδερφό του, Ζεράρ. Κατόρθωσε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση τον Ιανουάριο του 2013. Από το καλοκαίρι αγωνίζεται στη Μονακό.
Τζο Τόμπσον: Ο 24χρονος μέσος της Τρανμίρ, ομάδας της τρίτης αγγλικής κατηγορίας, έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι εξετάσεις έδειξαν ότι πάσχει από το λέμφωμα του Hodgkin (καρκίνος που προέρχεται από λευκά αιμοσφαίρια, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα). Το επόμενο εξάμηνο θα υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, στον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό αγώνα της ζωής του.
Τίτο Βιλανόβα: Ο 45χρονος πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μπαρτσελόνα διαγνώστηκε τον Νοέμβριο του 2011 με καρκίνο στην παρωτίδα (στην περιοχή του λαιμού ακριβώς κάτω από το αυτί) και προχώρησε σε αφαίρεση του όγκου τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Παρά τις χημειοθεραπείες στις οποίες υπεβλήθη, τον Δεκέμβριο του 2012 ο Βιλανόβα διαγνώστηκε και πάλι με όγκο στο ίδιο σημείο. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πάγκο των Καταλανών τον περασμένο Ιούλιο για να αφοσιωθεί στη θεραπεία του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/