Connect with us

STORY

Έφηβος ετών… 40!

Published

on

Βιονικός, αειθαλής, ευλογημένος. Ό,τι χαρακτηρισμό κι αν διαλέξει κανείς για να περιγράψει τον μοναδικό Ράιαν Γκιγκς, θα πέσει μέσα. Ο «Ουαλός μάγος» που κλείνει την Παρασκευή τα 40 του χρόνια, συνεχίζει να αγωνίζεται παρά τους γκρίζους του κροτάφους, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς την κατάρριψη ενός ακόμη απίστευτου ρεκόρ: εκείνο των 1.000 παιχνιδιών με τη μία και μοναδική φανέλα με το «11» της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Όπως είπε κάποτε ο αξεπέραστος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να μην έχει γραφτεί γι’ αυτόν». Ο «στρατιώτης Ράιαν» είναι ο ορισμός αυτού που λέμε ποδοσφαιριστής-σημαία για μία ομάδα, ένας ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μόνο ο αριθμός των συμμετοχών του με τους «κόκκινους διαβόλους» αρκεί για να καταλάβει κάποιος το μοναδικό φαινόμενο μακροβιότητας που ακούει στο όνομα Ράιαν Τζόζεφ Γκιγκς: 952 εμφανίσεις – 168 γκολ, σε μία ασύλληπτη καριέρα που ξεκίνησε το μακρινό 1991 και μετράει ήδη 13 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 9 Κομιούνιτι Σιλντ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Όσο για τα ρεκόρ του σε προσωπικό επίπεδο; Πρώτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων (13), περισσότερες εμφανίσεις στην Πρέμιερσιπ (626) και συνολικά, δηλαδή μαζί με εκείνες στην παλιά First Division (666), περισσότερες ασίστ (272), ο μοναδικός παίκτης που συμμετείχε και σκόραρε σε κάθε σεζόν από καταβολής της Πρέμιερσιπ (114 γκολ σε 21 σεζόν, ενώ εκκρεμεί η φετινή…), μοναδικός παίκτης που σκόραρε σε 16 διοργανώσεις Τσάμπιονς Λιγκ (οι 11 συνεχόμενες) και ένα σωρό άλλες. Μέχρι και ιππότης χρίστηκε το 2007, από το ξίφος της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ, για τις εξέχουσες υπηρεσίες του προς το βρετανικό στέμμα! Πού να μην ήταν δηλαδή και τόσος επιρρεπής σε μυϊκούς τραυματισμούς στα νιάτα του…

Ο απόλυτος ρέκορντμαν του Τσάμπιονς Λιγκ, με συνολικά 145 συμμετοχές (και 29 γκολ) σε 20 συναπτές σεζόν, ετοιμάζεται μάλιστα να σβήσει τα κεράκια του πριν από τον κυριακάτικο αγώνα του Λονδίνου κόντρα στην πλέον αγαπημένη του «πελάτισσα» όλων των εποχών, την Τότεναμ. Τα ατομικά ρεκόρ του Γκιγκς σε βάρος των «σπιρουνιών» μιλούν από μόνα τους: 30 νίκες σε σύνολο 42 αναμετρήσεων (οι περισσότερες από κάθε άλλο αντίπαλο στην Πρέμιερσιπ), καθώς και 10 γκολ (επίσης ρεκόρ καριέρας).
Όπως έχει δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις του, το μυστικό της αειθαλούς καριέρας του είναι η γιόγκα, αλλά και τα μαθήματα μπαλέτου! Χάρη σε αυτά, ο πάντα πρόθυμος να δοκιμάσει νέες ιδέες για το καλό της φυσικής του κατάστασης 40χρονος, έμαθε πρωτότυπες τεχνικές στρέτσινγκ αλλά και ταχύτερης αποθεραπείας των μυών του. Με τον τρόπο αυτό έπαψε να έχει τους συχνότατους μυϊκούς τραυματισμούς που τον ταλάνιζαν σε νεότερη ηλικία, ξεγελώντας τον… πανδαμάτορα χρόνο και «κλέβοντας» αρκετά ακόμη χρόνια καριέρας.

Ο μεγάλος του στόχος και ο ιδανικός τρόπος για να κλείσει θριαμβευτικά την ανεπανάληπτη καριέρα του, δεν είναι άλλος από τη συμπλήρωση 1.000 αγώνων με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Έχοντας ήδη 952 καταγεγραμμένες συμμετοχές στο κοντέρ του, ο γεννημένος στο Κάρντιφ Ουαλός χρειάζεται ακόμη 48 για να δημιουργήσει ένα ρεκόρ απίστευτης αφοσίωσης σε μία μόνο ομάδα. Ένα ρεκόρ-ορόσημο, που προβλέπεται να παραμείνει ακατάρριπτο στη σύγχρονη εποχή της απόλυτης εμπορευματοποίησης της φανέλας. Ακόμη και το άλλο «ιερό τοτέμ» του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Αργεντινός αμυντικός της Ίντερ Χαβιέ Ζανέτι, είναι αρκετά πίσω με τις 846 συμμετοχές του…
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ο Γκιγκς προβλέπεται να πιάσει τον μαγικό αριθμό 1.000 του χρόνου στα 41α γενέθλιά του, καθώς φέτος απομένουν στην καλύτερη περίπτωση μόλις 47 αγώνες (κι αυτό αν οι «κόκκινοι διάβολοι» προκριθούν στους τελικούς όλων των διοργανώσεων που συμμετέχουν), στους οποίους εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να παίξει ο 40χρονος. Πάντως χρόνος υπάρχει, αφού ο Γκιγκς πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Γιουνάιτεντ μέχρι τον Ιούνιο του 2014, που σημαίνει ότι ο πιστός στρατιώτης Ράιαν θα φοράει κοντό παντελονάκι στη δουλειά και κατά την πέμπτη δεκαετία της πραγματικά ονειρεμένης ζωής του.
Άλλωστε, όπως λέει και το περίφημο πανό στην κερκίδα του Στρέτφορντ Εντ: «Ράιαν Γκιγκς – Σας ξεσκίζει από το 1991»! Το μέχρι πότε, παραμένει άγνωστο…

Ο παππούς Γκιγκς και… οι άλλοι

  • Είναι ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ (στον ημιτελικό κόντρα στη Σάλκε το 2011), σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών.
  • Ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ, πίσω από τον Γκιγκς, είναι ο βετεράνος σέντερ φορ των Γιουβέντους και Μίλαν, Φιλίπο Ιντζάγκι. Ο «Πίπο» είχε βρει δίχτυα με τη φανέλα των «ροσονέρι» σε ηλικία 37 ετών και 85 ημερών (στις 3 Νοεμβρίου 2010, κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης).
  • Το αρχικό ρεκόρ του σκόρερ «Μαθουσάλα» ανήκε στον Χαβιέ Ζανέτι της Ίντερ, που σε ηλικία 37 ετών και 71 ημερών είχε σκοράρει κατά της Τότεναμ (στις 20 Οκτωβρίου 2010).
  • Πάντως, ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ο τερματοφύλακας της Λάτσιο Μάρκο Μπαλότα, σε ηλικία 43 ετών και 252 ημερών (το 2007 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης)! Τον ακολουθεί ο αμυντικός «ογκόλιθος» της Μίλαν, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, που ήταν 40 ετών και 211 ημερών όταν οι Ιταλοί αντιμετώπισαν την ΑΕΚ στους ομίλους της διοργάνωσης, την περίοδο 2006-2007. Τρίτος στη σχετική λίστα είναι ο Βέλγος τερματοφύλακας της Μπριζ Ντάνι Βερλίντεν, που αγωνίστηκε με την Μπριζ εναντίον του Άγιαξ στις 9/12/2003 σε ηλικία 40 ετών και 116 ημερών.
  • Τέταρτος στη λίστα, ο Έλληνας ρέκορντμαν του Τσάμπιονς Λιγκ, Τάσος Μητρόπουλος. Ο «Ράμπο» ήταν 40 ετών και 109 ημερών όταν έπαιξε με τον Ολυμπιακό στον αγώνα της 20/12/1997 εναντίον της Ρόζενμποργκ.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */