Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Παγκόσμιος πόλεμος

Published

on

Οι ΗΠΑ του Γιούργκεν Κλίνσμαν συγκρούονται την ερχόμενη Πέμπτη με τη γενέτειρά του, Γερμανία, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του Ζ‘ ομίλου του Μουντιάλ, με φόντο την πρόκριση στη φάση των «16». Ωστόσο η πολυετής κόντρα ανάμεσα στις δύο αθλητικές υπερδυνάμεις εκτείνεται πολύ πέρα από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου… Όσον αφορά στο παιχνίδι του ομίλου, η βολική ισοπαλία… βολεύει.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Αν και στο άκουσμα των ονομάτων τους έρχονται στον νου δυσάρεστες εικόνες από τις πιο σκοτεινές σελίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η προσεχής μονομαχία ανάμεσα σε «Γιάνκηδες» και «πάντσερ» είναι μία σαφώς πολύ πιο ευχάριστη διαδικασία. Μπορεί βέβαια η προϊστορία τους να μη διαθέτει την αίγλη άλλων διάσημων ζευγαριών, με… υπαιτιότητα φυσικά των επί χρόνια ανυπόληπτων ποδοσφαιρικά Αμερικανών, ωστόσο η ραγδαία άνοδος του πρωταθλήματος Major League Soccer και η επένδυση δισεκατομμυρίων στο «όμορφο παιχνίδι» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει κάνει πλέον τα ραντεβού των δύο ομάδων αρκετά πιο αμφίρροπα.
Τα πιο αξιομνημόνευτα παιχνίδια των δύο χωρών στο πλαίσιο του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν ο αμφιλεγόμενος προημιτελικός του 2002, εκεί όπου οι Γερμανοί πήραν την πρόκριση χάρη στο γκολ-χέρι του Τόρστεν Φρινγκς, και τέσσερα χρόνια νωρίτερα η άνετη νίκη και πάλι των Ευρωπαίων (2-0), με σκόρερ τότε τον νυν «τιμονιέρη» των ΗΠΑ, Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ωστόσο πέρα από το ποδόσφαιρο, όπου υπάρχει αναμφίβολα σημαντική διαφορά κλάσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαχρονικά έχουν αποτελέσει το θέατρο αξέχαστων αθλητικών στιγμών που έχουν μείνει αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο, με πρωταγωνιστές τα δύο σπουδαία αυτά έθνη (πρώτα σε σύνολο μεταλλίων στους Χειμερινούς Αγώνες του 2002, 2006 και 2010). Ιδού οι πέντε κορυφαίες Αμερικανογερμανικές κόντρες όλων των εποχών:

01.
Τζέσε Όουενς εναντίον Λουτζ Λονγκ (Βερολίνο 1936)
Ο θρυλικός νέγρος πρωταθλητής του στίβου, που ανάγκασε τον Αδόλφο Χίτλερ να αποχωρήσει ντροπιασμένος από το Ολυμπιακό στάδιο της γερμανικής πρωτεύουσας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας, πέρασε στην ιστορία τόσο για τα τέσσερα χρυσά μετάλλιά του, όσο κυρίως για τη σπάνια φιλία που ανέπτυξε με τον Γερμανό αντίπαλό του. Ο θρύλος θέλει τον Λονγκ να συμβουλεύει τον Όουενς να πατήσει λίγο πιο πίσω από τη βαλβίδα στον προκριματικό του άλματος εις μήκος, αφού έβγαινε διαρκώς άκυρος. Χάρη στη νουθεσία του, ο Αμερικανός όχι απλά πέρασε στον τελικό, αλλά κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο με Ολυμπιακό ρεκόρ 8,06μ., αφήνοντας τον Γερμανό δεύτερο, με άλμα στα 7,87μ. Η οργή του Χίτλερ έστειλε τον άτυχο αθλητή στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπου βρήκε άδοξο θάνατο. Μετά θάνατον, ο Λονγκ τιμήθηκε με το μετάλλιο Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τη σπουδαία πράξη του…

02.
Ντέμπι Τόμας εναντίον Καταρίνα Βιτ (Κάλγκαρι 1988)
Οι δύο σούπερ σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ ήταν οι πρωταγωνίστριες της περίφημης «Μονομαχίας των Κάρμεν» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της καναδικής πόλης. Ο τελικός ονομάστηκε έτσι λόγω της επιλογής των δύο κοριτσιών να «ντύσουν» το πρόγραμμά τους με το διάσημο μουσικό θέμα της ομώνυμης όπερας του Ζωρζ Μπιζέ. Το ζευγάρι είχε αρκετά ανταγωνιστικό παρελθόν, αφού οι αντίζηλες πατινέρ είχαν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις των παγκόσμιων πρωταθλημάτων του 1986 και 1987, με την Τόμας να επικρατεί στην πρώτη και τη Βιτ στη δεύτερη αναμέτρηση. Ωστόσο στο Κάλγκαρι, η πανέμορφη Γερμανίδα ήταν απλά μαγευτική, εκτελώντας εξαιρετικά το ελεύθερο πρόγραμμα που της απέφερε το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

03.
Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι εναντίον Χάικε Ντρέσλερ (Σεούλ 1988 και Βαρκελώνη 1992)
«Είναι οι Μοχάμεντ Άλι και Τζορτζ Φρέιζερ του άλματος σε μήκος γυναικών!», είπε το 1992 ο Μπόμπι Κέρσι, προπονητής και σύζυγος της θρυλικής Αμερικανίδας άλτριας. Μαζί με την Ανατολικογερμανίδα αντίπαλό της, ήταν οι απόλυτες κυρίαρχοι του αγωνίσματος, κατακτώντας μεταξύ τους όλα τα χρυσά μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιων πρωταθλημάτων στίβου από το 1983 έως το 1993, με μοναδική εξαίρεση τους Ολυμπιακούς του 1984, σε μία κόντρα που έκοβε την ανάσα! Το στιγμιότυπο που έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο στην Ολυμπιακή ιστορία έλαβε χώρα στο παγκόσμιο του Τόκιο, το 1991, όταν η Τζόινερ-Κέρσι τραυματίστηκε σε ένα άλμα της. Τότε η Ντρέσλερ την πλησίασε, σκουπίζοντας τα δάκρυα και την άμμο από το πρόσωπό της, σε μία πραγματική αποθέωση του Ολυμπιακού πνεύματος…

04.
Πίκαμπο Στριτ εναντίον Κάτια Σάιζινγκερ (Λίλεχαμερ 1994 και Ναγκάνο 1998)
Οι κορυφαίες αλπικές σκιέρ της δεκαετίας του ’90 κατέκτησαν ό,τι τίτλο παγκοσμίου κυπέλλου υπήρχε στην κατάβαση από το 1992 μέχρι και το 1998, με μοναδική εξαίρεση το 1997. Η Σάιζινγκερ είχε ονομαστεί «η κόρη του εκατομμυριούχου» από τον γερμανικό Τύπο, λόγω του βιομήχανου πατέρα και του φαινομενικά σνομπ -προς τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ- χαρακτήρα της, σε πλήρη αντίθεση με την ανοιχτόκαρδη Στριτ. Έτσι, όταν η Γερμανίδα κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Λίλεχαμερ, η αργυρή νικήτρια Αμερικανίδα, τη φίλησε εγκάρδια στο μάγουλο, αναφωνώντας: «Είσαι η βασίλισσα!».

05.
Ντάρα Τόρες εναντίον Μπρίτα Στέφεν (Πεκίνο 2008)
Αναμφίβολα η πιο αμφίρροπη Ολυμπιακή μονομαχία ΗΠΑ-Γερμανίας, με φόντο τις πισίνες και τα 50μ. ελεύθερο. Η 41χρονη (!) Τόρες είχε μόλις επιστρέψει από τη δεύτερη απόσυρσή της από την ενεργό δράση, καταφέρνοντας να γίνει η γηραιότερη κολυμβήτρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντίθετα, η 24χρονη Στέφεν ήταν το ανερχόμενο όνομα του αγωνίσματος, καταφέρνοντας να επικρατήσει στον τελικό με διαφορά μόλις ενός εκατοστού του δευτερολέπτου, στερώντας από την Αμερικανίδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο ατομικού αγωνίσματος! Στο παγκόσμιο της επόμενης χρονιάς, η Στέφεν τερμάτισε πρώτη με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ η Τόρες ήταν τελευταία, κάτι που δεν τις εμπόδισε ωστόσο να ανταλλάξουν μία ζεστή αγκαλιά (φωτογραφία).

Extra: Τζο Λούις εναντίον Μαξ Σμέλινγκ (Νέα Υόρκη 1936 και 1938)
Αν και εκτός πλαισίου Ολυμπιακών Αγώνων, η πλέον επική μονομαχία ΗΠΑ και Γερμανίας θεωρείται εκείνη ανάμεσα στους δύο θρύλους της επαγγελματικής πυγμαχίας. Στις 22 Ιουνίου 1938, στο «Γιάνκις Στέιντιουμ» της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός Λούις έβγαζε νοκ άουτ τον Σμέλινγκ στον 1ο μόλις γύρο, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα του (επίσης με νοκ άουτ) πριν από δύο χρόνια. Η νίκη του Αφρομερικανού ήρωα ενάντια στον εκπρόσωπο της ναζιστικής άριας φυλής, προπαγανδίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως μία επικράτηση της δημοκρατίας του ελεύθερου κόσμου ενάντια στον φασισμό…

Extra II: Τιμ Μπερκ και Άντρεα Χένκελ
Ο γάμος των δύο σπουδαίων διαθλητών προσθέτει το αλατοπίπερο στις Αμερικανογερμανικές σχέσεις, με τη σχέση του ζεύγους Μπερκ να ξεκινάει από το μακρινό 2008. Η 36χρονη από το Ίλμεναου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και ο 32χρονος Νεοϋρκέζος γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Έστερσουντ στη Σουηδία και από τότε είναι αχώριστοι. Κι όπως φαίνεται, ο έρωτας ωφέλησε ιδιαίτερα τον Μπερκ, αφού μετατράπηκε από έναν μέτριο διαθλητή, σε αργυρό παγκόσμιο πρωταθλητή το 2013 στην Τσεχία!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/