Connect with us

OLYMPICS

Μπαχ ο αναμορφωτής

Published

on

Ένας χρόνος με τον Τόμας Μπαχ στο τιμόνι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συμπληρώνεται σήμερα, με τον Γερμανό πρόεδρο να απολαμβάνει της απόλυτης εκτίμησης και του σεβασμού τόσο των φίλων, όσο και των αντιπάλων του.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ήταν 10 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο Γερμανός δικηγόρος Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της γερμανικής Ολυμπιακής ομοσπονδίας, ανακηρυσσόταν ο νέος πρόεδρος -ένατος κατά σειρά- της διεθνούς Ολυμπιακής οικογένειας στην 125η σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άϊρες, για θητεία οκτώ ετών. Βετεράνος αθλητής ο ίδιος, και μάλιστα χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της ξιφασκίας στους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, ο 59χρονος τότε δικηγόρος στο επάγγελμα ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για τον ρόλο, καθώς είχε τόσο τις παραστάσεις, όσο και τις απαιτούμενες γνώσεις γύρω από τα θέματα του Ολυμπισμού. Εκτός από αυτές τις ιδιότητες όμως, ο Μπαχ απέδειξε πολύ σύντομα ότι διαθέτει επιπλέον το όραμα και το καινοτόμο πνεύμα που απαιτούνται για την εμπνευσμένη πλοήγηση ενός τόσο μεγάλου και απαιτητικού «καραβιού» όσο η ΔΟΕ.

Πνεύμα ομοψυχίας
Η πρώτη κίνηση του Γερμανού ήταν να καλέσει στο γραφείο του τους πέντε ηττημένους συνυποψηφίους του στις εκλογές που τον ανέδειξαν ως τον νέο πρόεδρο, μεταξύ των οποίων ο Ουκρανός «τσάρος» του άλματος επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα και ο διάσημος Ελβετός δικηγόρος κα τέως πρόεδρος της διεθνούς κωπηλατικής ομοσπονδίας, Ντένις Όσβαλντ. Το πνεύμα της πρόσκλησης του Μπαχ ήταν σαφές: κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια του Ολυμπιακού κινήματος. Το αποτέλεσμα της συνάντησης άφησε έκπληκτο ακόμη και τον ίδιο, όπως δήλωσε πρόσφατα: «Αυτό που δεν περίμενα και μου προκάλεσε αληθινή έκπληξη ήταν η αμέριστη υποστήριξη που έλαβα από τις πρώτες κιόλας στιγμές της θητείας μου. Νόμιζα ότι αυτό θα μου πάρει δύο με τρία χρόνια για να επιτευχθεί, ωστόσο όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Έλαβα την πλήρη υποστήριξη τόσο από τους πέντε συνυποψηφίους μου, οι οποίοι σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας μου δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε χρειαστεί, όσο και από ανθρώπους εκτός του Ολυμπιακού κινήματος», συμπλήρωσε ο Μπαχ.

Ριζικές αλλαγές σε ρυθμούς… ζάλης
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μπαχ έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου σε 365 μέρες, καθώς το πρόγραμμα του νέου προέδρου αποδείχθηκε πολύ απαιτητικό και επίπονο, αφού συναντήθηκε με 81 αρχηγούς κρατών και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό χώρο, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Ωστόσο αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος το περίμενε: «Το ανέμενα, το ήξερα, το είχα σχεδιάσει για να ειμαι ειλικρινής. Σκοπός μου ήταν να κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα σε όλους τους φορείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, για να δείξω ότι η ΔΟΕ θα πρέπει να είναι περισσότερο ανοιχτή στην κοινωνία.»
Το πολυάσχολο πρόγραμμα του Μπαχ για το 2013 περιλάμβανε, πέρα από τα εκατοντάδες ραντεβού, τις προτεινόμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις του επονομαζόμενου πρότζεκτ «Ολυμπιακή Ατζέντα 2020» (για τον τρόπο ανάδειξης και ψηφοφορίας των υποψήφιων πόλεων, επιλογή αθλημάτων για το Ολυμπιακό καλεντάρι, όρια ηλικίας των μελών της ΔΟΕ κ.α.), τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι ο Γερμανός θα επιβλέψει την ανάδειξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022.
Στόχος του Μπαχ είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες από τις αλλαγές που οραματίζεται, κάτι που θα επιδιώξει στην έκτακτη σύνοδο της ΔΟΕ που θα λάβει χώρα μεταξύ 8-9 Δεκεμβρίου στο Μονακό.

Extra προφίλ
-Γεννήθηκε στις 29/12/1953 (60 ετών) στο Βούρτζμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας.
-Είναι ο 9ος πρόεδρος στην ιστορία της ΔΟΕ, και διαδέχθηκε τον Βέλγο Ζακ Ρογκ.
-Διετέλεσε πρόεδρος της γερμανικής Ολυμπιακής επιτροπής επί μία επταετία (2006-2013).
-Το 1976 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ με τη σημαία της Δυτικής Γερμανίας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα του ξίφους ασκήσεως.
-Έναν χρόνο αργότερα, αναδείχθηκε χρυσός πρωταθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας του Μπουένος Άϊρες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/