Connect with us

ΤΖΟΥΝΤΟ

Συνάντηση δύο θρύλων

Published

on

Όταν ο σούπερ σταρ του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης συναντά τον μέγιστο Γιασουχίρο Γιαμασίτα, η φωτογραφία αποκτά συλλεκτική αξία.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Και οι δύο αποτελούν σημείο αναφοράς για όσα έχουν καταφέρει μέσα στα τατάμι και απολαμβάνουν παγκόσμιο σεβασμό. Ηλιάδης και Γιαμασίτα φωτογραφήθηκαν και η εικόνα σάρωσε στα social media, καθώς πρόκειται για δύο θρύλους από διαφορετικές εποχές.
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι ότι και οι δύο εφαρμόζουν τέλεια την τεχνική ουτσιμάτα, μία από τις 40 παραδοσιακές τεχνικές του αθλήματος.
Ο Γιαμασίτα έγραψε ιστορία από το 1979 έως το 1985 όταν κατέκτησε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (1984) και ακόμη τέσσερα χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα με ρεκόρ 203 συνεχόμενων νικών. Θα μπορούσε να είχε κατακτήσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς, αν η Ιαπωνία δεν έκανε μποϊκοτάζ στους αγώνες της Μόσχας το 1980.
Η μία Ολυμπιακή συμμετοχή του έμεινε ανεξίτηλη, καθώς αγωνιζόταν με τραυματισμό στο πόδι και ήταν φανερό ότι κούτσαινε. Μάλιστα στον χαμένο του τελικού, τον Αιγύπτιο Ρασουάν, απονεμήθηκε βραβείο φερ πλέι, επειδή δεν επιχείρησε να πιέσει τον Γιαμασίτα στο τραυματισμένο του πόδι.
Από το 1985 και έπειτα ο Γιαμασίτα έχει αναλάβει σπουδαίες θέσεις στο παγκόσμιο τζούντο, ενώ ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που πήρε πριν χρόνια ήταν η διεξαγωγή ενός τουρνουά τζούντο στη Φουκουόκα με τη συμμετοχή παιδιών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σε μία μία ξεκάθαρη πρωτοβουλία για την ειρήνη των δύο λαών.
Δείτε τον Γιαμασίτα στον ιστορικό τελικό του 1984 στο video που ακολουθεί…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/