Connect with us

ΤΖΟΥΝΤΟ

Αποσύρθηκε η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης του Κοσόβου

Published

on

Η Μαϊλίντα Κελμεντί, ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο σε ολόκληρο τον αθλητισμό του Κοσόβου και μπορούμε να πούμε ότι το δικό της χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του 2016 επισημοποίησε το Κόσοβο ως αναγνωρισμένο κράτος. Σήμερα ανακοίνωσε πως κρεμάει το… τζουντόκι της.

Το Κόσοβο, αποσχίστηκε από την υπόλοιπη Σερβία το 2008 και διεκδίκησε την ανεξαρτησία του και ενώ η περιοχή μύριζε ακόμα… μπαρούτι. Συνολικά 97 χώρες μέλη του ΟΗΕ αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, όμως ήταν ο φιλόδοξος Τόμας Μπαχ που το 2016 επέτρεψε σημαία και ύμνο των Κοσοβάρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτός που άνοιξε το δρόμο για τη… σχεδόν παγκόσμια αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητο κράτος.
Τότε και η Κελμεντί, που το 2012 στους Αγώνες του Λονδίνου αγωνίστηκε υπό τη σημαία της Αλβανίας στην κατηγορία των 52κ του τζούντο για να ολοκληρώσει στην 9η θέση, αποφάσισε να γίνει σημαιοφόρος στους Αγώνες του Ρίο το 2016 για το Κόσοβο. Τότε ακούστηκε και σε παγκόσμια σκηνή με τον πιο επίσημο τρόπο ο Εθνικός ύμνος του Κοσόβου, καθώς η Κελμεντί ήταν η νικήτρια στα 52κ.

Σήμερα η αθλήτρια σύμβολο για ολόκληρο το Κόσοβο, ανακοίνωσε πως σε ηλικία 30 ετών αποχωρεί από την ενεργό δράση, έχοντας κατακτήσει συνολικά 46 μετάλλια, (32-6-8). Εκτός του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, έχει και δύο παγκόσμιο χρυσά, συν τέσσερα ευρωπαϊκά.

Η πορεία της δεν ξεκίνησε λαμπρά, αν και στο πρώτο της ευρωπαϊκό το 2008, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Το 2009 έχασε από τον πρώτο κιόλας γύρο στην πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο στο Ρότερνταμ. Το 2010 στο Τόκιο και το 2011 στο Παρίσι αποκλείστηκε ξανά στο παγκόσμιο, αυτήν την φορά από τον δεύτερο γύρο. Την επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, η Κελμεντί αποκλείστηκε και πάλι από τον πρώτο της αγώνα, κόντρα σε μια άγνωστη αθλήτρια από τον Μαυρίκιο, ένα μικρό νησί του Ινδικού Ωκεανού.

Η μοίρα της και η πορεία της θα αλλάξουν καθώς το 2013 θα ξεκινήσει μια νέα αρχή. Θα κερδίσει δυο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα στο Ρίο και στο Τσέλιαμπινσκ, καθώς και το πρώτο και μοναδικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της στην βραζιλιάνικη πόλη τρία χρόνια μετά (2016).

Τα σημάδια κούρασης θα κάνουν την εμφάνιση τους, σε συνδυασμό με έναν σοβαρό τραυματισμό το 2018, μειώνοντας σταδιακά την απόδοση της. Τελευταία της εμφάνιση, αυτή στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όπου και αποκλείστηκε από την Ουγγαρ΄΄έζα Ρέκα Ρουπ στον πρώτο της αγώνα. 

Αυτό φυσικά δεν αλλοιώνει τη σπουδαία καριέρα της 30χρονης τζουντόκα, η οποία δεν έχει πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τελείως το τζούντο, αλλά να συνεχίσει χωρίς τζουντόκι, από το πόστο της προπονήτριας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/