Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ντάιαμοντ λιγκ: Επιστρέφει με 32 αγωνίσματα το 2021

Published

on

Καλώς εχόντων των πραγμάτων από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 θα διεξαχθεί η κορυφαία σειρά αγώνων στίβου με ανανεωμένη δομή και χρηματικά έπαθλα.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Όπως μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ η σεζόν του 2021 για το ντάιαμοντ λιγκ θα περιλαμβάνει 13 μίτινγκ, σε 12 χώρες και 4 διαφορετικές ηπείρους, πριν τον διήμερο τελικό της Ζυρίχης το Σεπτέμβριο. Αρκετές ακόμα αλλαγές όμως έχουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές σε σχέση με το πλάνο που είχε ανακοινωθεί για το 2020, αλλά τελικά δεν έγινε. Τα βασικά στοιχεία για τη νέα σεζόν είναι τα εξής:

  • Το πιο σημαντικό είναι ίσως το γεγονός ότι στο κυνήγι του διαμαντιού επιστρέφουν και τα 32 αγωνίσματα του στίβου, τα οποία είχαν μειωθεί το 2020 σε 24 ελέω «τηλεοπτικότητας». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το πλάνο του 2020 το τριπλούν, τα 3000μ στιπλ, η δισκοβολία και τα 200μ σε άνδρες και γυναίκες θα έμπαιναν σποραδικά μέσα στο πρόγραμμα των μίτινγκ, εκτός του δίωρου παραθύρου τηλεοπτικής κάλυψης, αλλά δε θα υπήρχαν στον τελικό της Ζυρίχης. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από κορυφαίους αθλητές και είναι θετικό το γεγονός ότι επιστρέφουμε στα 32 αγωνίσματα.
  • Το νέο συνολικό ποσό του συστήματος των επάθλων φτάνει τα 7 εκατομμύρια δολάρια. Ο τελικός νικητής κάθε αγωνίσματος θα πάρει, πέρα από το τρόπαιο με το διαμάντι, 30.000 δολάρια.
  • Εισάγεται νέο έπαθλο, αυτό των καλύτερων αθλητικών εμφανίσεων σε 5 διακριτές κατηγορίες.

Η δομή της σεζόν του 2021

Κάθε μίτινγκ θα γίνεται αυστηρά εντός των δύο ωρών που ορίζουν οι τηλεοπτικοί κανόνες και θα περιλαμβάνει 14 αγωνίσματα για διεκδίκηση βαθμών. Τα ακριβή αγωνίσματα που θα έχει κάθε μίτινγκ θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο Δεκέμβριο. Οι αθλητές με τους περισσότερους βαθμούς σε κάθε αγώνισμα μετά τα 13 μίτινγκ θα προκριθούν στον τελικό της Ζυρίχης, στον οποίο θα γίνουν μέσα σε δύο μέρες οι τελικές αναμετρήσεις και στα 32 αγωνίσματα. Την πρώτη μέρα, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν εκτός σταδίου οι 7 πρώτοι τελικοί μέσα στο ιστορικό κέντρο της Ζυρίχης. Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν εντός του σταδίου Λέτζιγκρουντ οι υπόλοιποι 25 τελικοί αγωνισμάτων κατά τη διάρκεια τρίωρης ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης.

Τα χρηματικά έπαθλα και το νέο βραβείο

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές οι άνδρες νικητές και οι γυναίκες νικήτριες σε κάθε αγώνισμα θα λαμβάνουν το ίδιο ποσό ως έπαθλο. Το συνολικό ποσό που θα διατίθεται ανά αγώνισμα, ανά μίτινγκ είναι 25.000$, ενώ στον τελικό πέρα από τα 30.000$ του νικητή θα μοιραστούν άλλα 30.000$ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Για τα νέα έπαθλα των καλύτερων αθλητικών εμφανίσεων σε 5 κατηγορίες (σπριντ, εμπόδια, αποστάσεις, άλματα, ρίψεις) θα διατεθούν συνολικά 500.000$. Οι 5+5 νικητές πρέπει να έχουν σταθερά εξαιρετικές εμφανίσεις σε όλη τη σεζόν. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα βέβαια ο τρόπος αξιολόγησής τους.

Άνταμς: «Η καινοτομία είναι σημαντική»

Η Βάλερι Άνταμς, εκ μέρους της επιτροπής αθλητών της WA (μέλος της οποίας είναι και η Κατερίνα Στεφανίδη), δήλωσε τα εξής: «Καλωσορίζουμε την απόφαση να ενταχθούν και τα 32 αγωνίσματα το 2021. Εκτιμούμε το χρόνο και την προσπάθεια που κατέβαλε το συμβούλιο του ντάιαμοντ λιγκ και οι διευθυντές των μίιτινγκ για να συζητήσει ενδεχόμενα, να ακούσει απόψεις και ιδέες και τελικά να τις ενσωματώσει στη δομή του 2021. Η καινοτομία είναι σημαντική και είναι κάτι που κι εμείς ως αθλητές κάνουμε, εξελισσόμαστε συνεχώς στην προπόνηση για να βελτιωθούμε. Κατανοούμε την ανάγκη αυτή και επίσης γνωρίζουμε ότι δε θα δουλέψει κάθε νέα ιδέα, είμαστε όμως διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς του ντάιαμοντ λιγκ για να αναπτύξουμε τη σειρά αγώνων».

Από το ρόλο του προέδρου στην Athletics Association, την οργάνωση των αθλητών στίβου που ο ίδιος δημιούργησε μετά από την απόφαση της μείωσης των αγωνισμάτων το φθινόπωρο του 2019, ο Κρίστιαν Τέιλορ δήλωσε: «Είναι τεράστια επιτυχία η επανένταξη των αγωνισμάτων. Δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εκτιμητέο από το σώμα όλω των αθλητών, αλλά και ιδιαίτερα ανακουφιστικό. Είμαι κομμάτι κα μάρτυρας τω αλλαγών που συμβαίνουν εντός της WA, του ντάιαμοντ λιγκ αλλά και στο σώμα των αθλητών. Το γεγονός ότι μας αναγνωρίζουν, μας σέβονται και μας βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς σχεδιάζουμε τη αναθεωρημένη σεζόν του 2021 βοηθάει όλους τους αθλητές ώστε να νιώθουν ότι η γνώμη τους κα η φωνή τους μετράει».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες