Connect with us

TOKYO 2020

Διατηρεί τις Ολυμπιακές προκρίσεις η Ελλάδα

Published

on

Ένα από τα πρώτα θέματα που χρίζουν απαντήσεων από τη ΔΟΕ και τις παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων είναι το αν οι αθλητές που έχουν εξασφαλίσει πρόκριση, τη διατηρούν.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τις 33 παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων ότι θα σεβαστεί το 57% των αθλητών που έχει εξασφαλίσει προκρίσεις και δε θα ζητήσει να περάσουν πάλι από νέα διαδικασία. Η ΔΟΕ όμως έχει τυπικό ρόλο ως προς τα συστήματα πρόκρισης και ουσιαστικά οι παγκόσμιες ομοσπονδίες θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τους αθλητές που έχουν εξασφαλίσει πρόκριση.

Σε μερικά αθλήματα όπως το βόλεϊ, η ιππασία και το χόκεϊ η διαδικασία πρόκρισης έχει ολοκληρωθεί στο 100% ενώ υπάρχουν και κάποια όπως ο στίβος και η κολύμβηση που έχουν όρια πρόκρισης άρα ήδη ένας ικανός αριθμός αθλητών έχει εξασφαλίσει ήδη πρόκριση. Τις περισσότερες τις συμφέρει να διατηρήσουν το στάτους των προκριθέντων αθλητών ως έχει και για πρακτικούς λόγους αλλά και για να μην μπουν σε χρονοβόρες δικαστικές περιπέτειες με το CAS, στην περίπτωση δηλαδή που οι αθλητές προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Άλλα αθλήματα όπως η άρση βαρών το τζούντο και το σκέιτμπορντ χρησιμοποιούσαν σύστημα πρόκρισης μέσω κατάταξης που ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί και έτσι δεν ήταν μέσα στο 57% που ανέφερε η ΔΟΕ. Λίγες ομοσπονδίες έχουν κατεβάσει τα παλιά συστήματα πρόκριση από τα σάιτ τους όπως η ITF του τένις, οι περισσότερες όμως περιμένουν τις νέες ημερομηνίες για να προβούν σε κινήσεις.

Η Ελλάδα μετρά ήδη 23 προκρίσεις και περιμένει άλλη μία από την ορεινή ποδηλασία, στην οποία η UCI έδειξε προνοητικότητα και πρότεινε στη ΔΟΕ εγκαίρως να τερματίσει πρόωρα τη διαδικασία πρόκρισης και να θεωρήσει τις κατατάξεις της 3ης Μαρτίου ως οριστικές. Αυτό είναι και το πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, όμως η UCI ίσως αναθεωρήσει όταν έρθει αντιμέτωπη με παράπονα. Πάμε να δούμε ποια είναι η κατάσταση στα αθλήματα που έχει εξασφαλίσει Ολυμπιακές προκρίσεις η χώρα μας:

Στίβος: Οι προκρίσεις διατηρούνται σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Κόου (εδώ). Οι πέντε ελληνικές προκρίσεις παραμένουν ως έχουν.

 • Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
 • Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
 • Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν
 • Μίλτος Τεντόγλου – μήκος
 • Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20χλμ βάδην
  – οι προκρίσεις είναι ονομαστικές

Κολύμβηση: Δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από τη FINA αλλα δεν θεωρείται πιθανό να ακυρωθούν οι προκρίσεις μέσω ορίων που έχουν πιάσει συνολικά 582 αθλητές (306 άνδρες και 276 γυναίκες). Το ίδιο θα ισχύσει λογικά και για τις 12 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει θέση σε κάθε Ολυμπιακή σκυταλοδρομία αλλά και οι 10+10 αθλητές και αθλήτριες της μαραθώνιας κολύμβησης μέσω κατάταξης στο παγκόσμιο της Γκουαντζού.

 • Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ ελεύθερο
 • Απόστολος Χρήστου – 100μ ύπτιο
 • Ανδρέας Βαζαίος – 200μ μεικτή
 • Απόστολος Παπαστάμος – 200/400μ μεικτή
 • Άννα Ντουντουνάκη – 100μ πεταλούδα
 • Κώστας Εγγλεζάκης – 800μ ελεύθερο
 • 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών
  – όλες οι προκρίσεις στα ατομικά αγωνίσματα είναι προσωπικές, στη σκυταλοδρομία η πρόκριση είναι της χώρας και αποφασίζει η ομοσπονδία για τη σύνθεση της ομάδας.

Ιστιοπλοΐα: Δεν υπάρχει ανακοίνωση από την ομοσπονδία αλλά οι 5 θέσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την Ελλάδα είναι μέσα στο 57% που ανέφερε η ΔΟΕ. Επίσης, δε συμφέρει την παγκόσμια ομοσπονδία να βάζει σε επιπλέον έξοδα την ίδια και τους αθλητές, ειδικά σε ένα άθλημα που έχει μεγάλα έξοδα στις μεταφορές εξοπλισμού.

 • Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX ανδρών
 • Γιάννης Μιτάκης – φιν 
 • Ράντιαλ – την πρόκριση κέρδισε η Βασιλεία Καραχάλιου
 • 470 γυναικών – την πρόκριση κέρδισαν οι Μαρία Μπόζη, Ραφαηλίνα Κλωναρίδου
 • 470 ανδρών – την πρόκριση κέρδισε οι Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης
  – όλες οι προκρίσεις είναι της χώρας και ανεξάρτητα ποιος την κέρδισε, η ομοσπονδία είναι αυτή που θα αποφασίσει τη διαδικασία από την οποία θα προκύψει η ελληνική εκπροσώπηση

Σκοποβολή: Οι προκρίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσω κατάταξης είναι μέσα στο 57% αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση από την παγκόσμια ομοσπονδία για το τι σκοπεύει να κάνει. Θυμίζουμε πως και ο Μάκης Μίτας διεκδικούσε με αξιώσεις πρόκριση στο σκιτ μέσω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που αναβλήθηκε.

 • Άννα Κορακάκη – 10μ. και 25μ. αεροβόλο πιστόλι
 • Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ
  -Οι προκρίσεις είναι της χώρας. Η ομοσπονδία έχει ήδη κάνει γνωστό πως η Κορακάκη έχει το χρίσμα ως Ολυμπιονίκης

Κωπηλασία: Η FISA εχει ανακοινώσει ήδη ότι το φλέγον ζήτημα είναι να βρεθούν οι ημερομηνίες για να γίνουν οι αγώνες που θα δώσουν και τις υπόλοιπες προκρίσεις, οπότε αυτόματα θεωρείται ότι οι κερδισμένες προκρίσεις παραμένουν ως έχουν, όπως η ελληνική πρόκριση στη δίκωπο των γυναικών.

 • Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος

Πάλη: Και η ομοσπονδία πάλης στην ανακοίνωσή της μετά την αναβολή των Ολυμπιακών εστίασε στις υπόλοιπες θέσεις πρόκρισης και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με τα αναβληθέντα ηπειρωτικά και διεθνή προ-Ολυμπιακά τουρνουά. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δε θα πειράξει τις προκρίσεις.

 • Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ
  -οι προκρίσεις είναι ονομαστικές

Ποδηλασία: Δεν έχει κανένα λόγο να πειράξει η UCI τις προκρίσεις στην ποδηλασία πίστας και στην ποδηλασία δρόμου που είχαν κλείσει κανονικά στην ώρα τους και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όπως αναφέρει στην τελευταία της ανακοίνωση προτεραιότητά της είναι να αναδομήσει το διεθνές καλεντάρι με έμφαση στα χαμένα γκραν τουρς που είναι και από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα της. Διατηρείται η στάση της λοιπόν ως προς την ορεινή ποδηλασία, το BMX και την παραποδηλασία, τα οποία με τα τωρινά δεδομένα κλειδώνουν με τις κατατάξεις της 3/3.

 • Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – ποδηλασία δρόμου
 • Χρήστος Βολικάκης – ποδηλασία πίστας
 • Κατά πάσα πιθανότητα και ένας αθλητής στην ορεινή ποδηλασία

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες