Connect with us

TOKYO 2020

ΤΟΚΙΟ 2020: Οι Ιάπωνες νίκησαν τον κορονοϊό

Published

on

Στο μεγαλύτερο αθλητικό (και όχι μόνο) γεγονός του πλανήτη, όπου μία πόλη υποδέχθηκε επισκέπτες από 205 χώρες του πλανήτη, οι Ιάπωνες πρόσθεσαν άλλο ένα θετικό πρόσημο στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν πως δεν υπήρξε εξάπλωση του κορονοϊού εξαιτίας των Ολυμπιακών.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Όταν οριστοποιήθηκε ότι οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν κανονικά στην Ιαπωνία, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Αν και οι περισσότερες ήταν από τα Δυτικά ΜΜΕ, υπήρξε και στο εγχώριο της Ιαπωνίας έντονα αρνητική στάση απέναντι στην τέλεση των Αγώνων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ενώ ήταν πολλοί εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής των Αγώνων, καθότι αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, αντιστοίχως πολλοί ήταν και εκείνοι που θεωρούσαν ότι θα ήταν μια λάθος κίνηση που θα είχε δραματικές συνέπειες για την χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσίευσε ο δρ ΣαΪτο, διευθυντής του Κέντρου Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Περιστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Ολυμπιακό χωριό δεν σχετίζονται με τα κρούσματα των κατοίκων της πόλης και επισημαίνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα που εμφανίστηκε στην χώρα δυο μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων, δεν αποδεικνύεται πως εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των αθλητών.

 Όσον αφορά τα περιστατικά Covid-19 που βρέθηκαν μέσα στο Ολυμπιακό χωριό, οι αρχές κατάφεραν να τα περιορίσουν αποτελεσματικά, ενώ αυτά που εντοπίζονταν σε Ιάπωνες που κατοικούσαν στο Τόκιο ή έξω από αυτό, κυμαίνονταν στους ίδιους αριθμούς με τα κρούσματα των κατοίκων της πόλης. 

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις έρευνες της κυβέρνησης της Ιαπωνίας είναι ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων δεν επιβάρυναν την υγειονομική κατάσταση του Τόκιο. 

Ο δρ Μακλοσκι υποστηρίζει ότι ο ιός δεν εξαπλώθηκε στο Τόκιο χάρη στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας που περιελάμβαν την χρήση μάσκας, την τακτική απολύμανση των χεριών, την αποφυγή συνωστισμού και την συνεχή παρακολούθηση και εντοπισμό περιστατικών Covid-19. Σημαντική ήταν φυσικά και η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία βοήθησε στον περιορισμό διασποράς της νόσου, αν και στην Ιαπωνία, την εποχή των Ολυμπιακών, ο εμβολιασμός ήταν σε χαμηλά ποσοστά.

Η πραγματοποίηση των Aγώνων δεν θα ήταν εφικτή αν οι αρχές του Τόκιο δεν τηρούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η προσπάθειά τους αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, καθώς ανάμεσα στους 11.300 αθλητές βρέθηκαν μόνο 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και 464 μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν στο Τόκιο. Επομένως δεν γίνεται να μην επαληθευθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ασφαλείς τόσο για τους ίδιους αθλητές όσο και για τους κατοίκους της πόλης.

Ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, που θα λάβουν μέρος στο Πεκίνο από τις 4 έως τις 20 Φεβρουάριου, η τοπική διοίκηση θα πάρει ανάλογα μέτρα προστασίας με αυτή του Τόκιο, καθώς ο σημαντικότερος στόχος είναι να παραμείνουν υγιείς όλοι οι αθλητές και ο λαός της Κίνας. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/