Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η δολοφονία της Τίροπ, έφερε στο φως την καταπίεση των αθλητριών στην Κένυα

Published

on

Ο θάνατος της Άγκνες Τίροπ έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς η εκμετάλλευση και οι καταπιέσεις (οικονομικές, σωματικές, ψυχολογικές, σεξουαλικές) που υφίστανται οι γυναίκες αθλήτριες στην Κένυα λόγω των θεαματικών τους επιτυχιών στον πρωταθλητισμό αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Καταπιέσεις που πολλές φορές μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία που μεγαλώνουν, τις οδηγούν στο να πληρώσουν βαρύτατα τιμήματα, ακόμα και αυτό της απώλειας της ζωής τους. 

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ανάδυση ταλαντούχων αθλητριών στην Κένυα που καταφέρνουν να διακρίνονται στο κορυφαίο επίπεδο να αποτελεί φαινομενικά ένα δείγμα προόδου στο πως αντιμετωπίζονται τα δύο φύλα, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή. Πλήθος νεαρών γυναικών πέφτουν καθημερινά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης στα χέρια προπονητών, παραγόντων, ακόμα και οικείων προσώπων. 

«Γυναίκες αθλήτριες που πρέπει να κουβαλάνε το βάρος της οικογένειάς τους», δήλωσε η μαραθωνοδρόμος Μέρι Κεϊτάνι λίγες μέρες μετά τη φριχτή δολοφονία της 25χρονης Τίροπ από τον σύζυγό της. Μέσα από αυτή την αναφορά της η Κεϊτάνι θέλει να κάνει ευρέως γνωστό ότι πολλές νεαρές αθλήτριες, όπως η αδικοχαμένη Τίροπ,  περνούν της ζωή τους προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ της απαιτητικής επαγγελματικής τους ζωής και των κοινωνικών επιταγών του γάμου και της μητρότητας, ενώ δεν είναι λίγες φορές που αποτελούν τον κύριο φορέα εισοδήματος στις πολυμελείς οικογένειες που δημιουργούν. Στην κοινωνία της Κένυας επικρατεί η άποψη ότι μία γυναίκα που θα φέρει ένα παιδί στον κόσμο, οφείλει να χάσει γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης και να βρεθεί στη φόρμα που θα της επιτρέψει να γίνει ανταγωνιστική, χαρίζοντας εκτός από νίκες και φαγητό στο τραπέζι για όλη την οικογένεια.

Η τετράκις νικήτρια του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει, επίσης, ότι λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότερες αθλήτριες αφοσιώνονται στον πρωταθλητισμό από μικρή ηλικία, στερούνται της απαραίτητης εκπαίδευσης ώστε να διαχειριστούν οι ίδιες τα οικονομικά τους, οπότε αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο οι άπληστοι πολλές φορές σύζυγοί τους. Όταν συνειδητοποιούν ότι οι επενδύσεις τους έπεσαν σε λάθος χέρια είναι πλέον αργά και αυτές ήδη έχουν βυθιστεί στην κατάθλιψη.

Όπως και η Τίροπ, πολλές Κενυάτισσες αθλήτριες έχουν γεννηθεί σε οικογένειες χωρικών και γι΄ αυτές οι αθλητικές τους επιτυχίες αποτελούν το «χρυσό» εισιτήριο που θα τις απομακρύνει από τη φτώχεια. Στην νέα τους ζωή, όμως, τις περιμένει κάτι χειρότερο: τα θηράματα, που ωσάν λύκοι με ανάρμοστο και χυδαίο τρόπο τις παρενοχλούν, προεξοφλώντας τους πως για να πετύχουν πρέπει να περάσουν από τα κρεβάτια τους. Στο παρελθόν μάλιστα η ομοσπονδία στίβου της Κένυας έβαλε λουκέτο σε δύο προπονητικά καμπ στη Ριφτ Βάλει, τα οποία εκμεταλλεύονταν τα νέα κορίστια.

Στο πλευρό των γυναικών στέκεται και ο Κενυάτης Ουίλφρεντ Μπουνγκέι, ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, ο οποίος πια εργάζεται ως σύμβουλός αθλητών που αντιμετωπίζουν αλκοολικά προβλήματα: «Οι νέοι αθλητές δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δόξα και τα χρήματα που μπαίνουν στη ζωή τους εντελώς ξαφνικά. Οι περισσότεροι άνδρες σπαταλούν την περιουσία τους σε πολυτελή αυτοκίνητα και αλκοόλ αντί να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Οι νέες αθλήτριες, από την άλλη, κινδυνεύουν να παρασυρθούν σε τοξικές σχέσεις και να συνάψουν δεσμούς με άνδρες «αρπακτικά», καθώς δεν τους δίνεται ο χώρος και ο χρόνος να μεγαλώσουν σωστά». 

Μετά τον θάνατο της Τίροπ τα στόματα των γυναικών που τόσα χρόνια σιγούσαν, είναι έτοιμα να αποκαλύψουν τον «Γολγοθά» τους. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει και η ομοσπονδία στίβου της Κένυας, καθώς στις αρχές Δεκέμβρη θα διοργανωθούν workshops με ομιλητές ψυχολόγους και οικογενειακούς συμβούλους, που θα μιλήσουν για την οικονομική ζωή, τα κοινωνικά δικαιώματα στον γάμο και στις άλλες διαπροσωπικές σχέσεις των γυναικών. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/