Connect with us

EDITORIAL

Αποστολή Μελβούρνη: Ο αυτόπτης μάρτυρας στο Κύργιος – Ναδάλ

Published

on

«Ο πόλεμος ξεκίνησε» είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες και το σημερινό παιχνίδι μεταξύ του Νικ Κύργιου και του Ράφαελ Ναδάλ ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη.

Μελβούρνη Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Δεν θα επικεντρωθώ στο αγωνιστικό κομμάτι καθώς αυτό το βλέπει ο καθένας από τον καναπέ του, ενώ για τους μύστες τα στατιστικά της αναμέτρησης είναι εύκολα προσβάσιμα στο διαδίκτυο. Αυτό που δεν μπορεί να μεταφερθεί απόλυτα στην τηλεοπτική οθόνη είναι η ατμόσφαιρα.

Για πρώτη φορά στην κάλυψη του γκραν σλαμ χρειάστηκε να γραφτούμε σε λίστα και να περιμένουμε να μας δώσουν θέση στα δημοσιογραφικά και αυτό γιατί όλοι, μα όλοι, ήθελαν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Γιατί τόσος ντόρος; Σας παραπέμπω εδώ. Είχα την τύχη με το μέρος μου και πήρα το τελευταίο διαθέσιμο πάσο στις 19:10 και έφτασα στην κατάμεστη Ροντ Λάβερ αρένα λίγο μετά την έναρξη. Το στάδιο των 15000 θέσεων ήταν γεμάτο και πολλοί ακόμα έβλεπαν το ματς από τις οθόνες που υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία των εγκαταστάσεων. Ορίστε η πρώτη εικόνα από τα δημοσιογραφικά με τους υπολογιστές δίπλα-δίπλα:

Η κερκίδα στην μεγάλη πλειοψηφία στήριζε το Νικ Κύργιο, όμως υπήρχαν και αρκετές μεμονωμένες φωνές για το Ναδάλ. Ένας συγκεκριμένος Αυστραλός στην πλευρά μας ήταν αυτός που έδινε το έναυσμα για συνθήματα υποστήριξης προς τον Κύργιο στο χρόνο ανάμεσα στα σερβίς. Υπήρχαν δύο συνθήματα: το πρώτο ήταν το επαναλαμβανόμενο «Let’s go Nicky let’s go» το οποίο ακολουθούσαν δύο παλαμάκια και το δεύτερο (και απίστευτα βαρετό) ήταν το «όι όι όι», που έπαιρνε απάντηση από το κοινό «aussie aussie aussie». Μεγάλη αποτυχία τα συνθήματα των Αυστραλών, παρόλα αυτά ο Κύργιος φάνηκε να νιώθει και σε κάποια σημεία να αποζητά τη στήριξη. Που και που ακούγαμε μεμονωμένα να φωνάζουν και «Ακαπούλκο», το οποίο έκανε αναφορά στην ήττα του Ναδάλ από τον Κύργιο στο εν λόγω τουρνουά. Τα συγκεκριμένα συνθήματα μαζί με κάποια άλλα σχόλια ήταν που προκάλεσαν και την αντίδραση του διαιτητή, ο οποίος ζήτησε από αυτούς τους θεατές να κρατήσουν τα κακεντρεχή σχόλια για τον εαυτό τους.

Η προσήλωση του κοινού

Ο Κύργιος -με εξαίρεση το ξέσπασμα με τη ρακέτα- έδειξε καλή συμπεριφορά εντός κορτ και μάλιστα σε δύο στιγμές έκανε και πλάκα παρά την ένταση του αγώνα. Πριν από ένα σερβίς του ακούστηκε μία γυναίκα από το κοινό που φώναξε «σ’ αγαπώ Ναδάλ» με τον Αυστραλό να της απαντάει «είναι παντρεμένος». Η δεύτερη στιγμή όμως ήταν και η αγαπημένη μου. Σε έναν πόντο που και οι δύο ανέβηκαν στο φιλέ, ο Ναδάλ σημείωσε έναν εξαιρετικό πόντο μετά από το κλασικό ντροπ σοτ του Κύργιου. Ο τελευταίος σηκώθηκε, έβαλε τα χέρια στη μέση και κοιτάζοντας στα μάτια τον αντίπαλό του γέλασε, ενώ αν είχε ελληνικό υπότιτλο η σκηνή, αυτός θα ήταν είτε «Τι πόντο έβγαλες βρε μπαγάσα», είτε «Τώρα πλάκα με κάνεις». Διαλέγετε και παίρνετε. Απολαύστε παρακάτω:

Η αναμέτρηση ήταν παιχνίδι νεύρων μέχρι τέλους μεταξύ των παικτών, γιατί τα δικά μας είχαν σπάσει πολύ νωρίτερα από το σασπένς. Την αγωνία της απόλυτης σιωπής από το κοινό λίγο πριν το σερβίς κρίσιμων πόντων άμβλυναν κατά ένα αστείο τρόπο οι γλάροι που έσκουζαν καθισμένοι στα δοκάρια της οροφής του γηπέδου, οι οποίοι βέβαια δεν είχαν καμία υποχρέωση να υπακούσουν το διαιτητή του αγώνα. Ωραίο στιγμιότυπο ήταν το πρώτο σετ πόιντ που είχε ο Ναδάλ στο τάι μπρέικ του τρίτου σετ με το σκορ στο 6-5. Ο Ισπανός μετά το πρώτο χαμένο σερβίς έκανε μία μικρή καθυστέρηση για το δεύτερο, ίσως για να σπάσει την κεκτημένη ταχύτητα του Κύργιου, τη στιγμή όμως που πήγε να σερβίρει ακούστηκε ένα μωρό από το κοινό και ο Ισπανός έκανε νταμπλ φολτ. Μπορεί στη συνέχεια να εκμεταλλεύτηκε τη 2η ευκαιρία που του έδωσε αβίαστο λάθος του Κύργιου για το 7-6, αλλά εκείνη τη στιγμή αρκετοί αστειεύτηκαν ότι το μωρό άθελά του μπορεί και να έκρινε το αποτέλεσμα.

Στο τέλος του αγώνα χάρηκα ιδιαίτερα την αναγνώριση του εξαιρετικού παιχνιδιού του Κύργιου από το Ναδάλ, η οποία σίγουρα δεν θα τους κάνει και φίλους, αλλά βάζει μια τελεία στην (υπερ)προβεβλημένη κόντρα τους, ή τουλάχιστον την επαναφέρει εντός κορτ. Είναι δύο αντίθετοι χαρακτήρες με διαφορετικό παιχνίδι και για αυτό πάντα οι μάχες τους θα είναι από τις πιο αξιοπρόσεκτες.

Με τέτοιο συναρπαστικό αγώνα στον 4ο γύρο ανυπομονώ πραγματικά για τη συνέχεια. Η παρακολούθηση από τις κερκίδες ήταν τρομερή εμπειρία και σίγουρα μετά από αυτή μπορώ να καταλάβω καλύτερα γιατί το τένις είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ατομικά αθλήματα στον πλανήτη. Η ώρα έχει πάει 1:00 και σκέφτομαι πόσες ακόμα αθλητικές στιγμές σαν κι αυτή θα ζήσω μέχρι την Κυριακή, στιγμές μοναδικές που σε μία πένθιμη μέρα για τον παγκόσμιο αθλητισμό εκτιμάς λίγο παραπάνω.

Από τα υπόλοιπα που συνέβησαν στο όπεν σήμερα ξεχωρίζω (αρνητικά) τη βράβευση της Μάργκαρετ Κορτ για τα 50 χρόνια από όταν κατέκτησε και τα τέσσερα γκραν σλαμ σε ένα χρόνο. Η 77χρονη έχει γράψει τη δική της ιστορία στο γυναικείο τένις και για αυτό η μία αρένα έχει και το όνομά της. Η απόδοση τιμής όμως στα κατορθώματα δεν μπορεί να αφήνει απ’ έξω το ίδιο το άτομο και η Κορτ με τα πολλαπλά ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς δείχνει ότι ανήκει σε μία άλλη εποχή και εκεί πρέπει να μείνει. Ο Τζον Μάκενρο μπορεί να είναι φωνακλάς και γραφικός από όταν έπαιζε τένις μέχρι και σήμερα, όμως του του αναγνωρίζω 100% τo παρακάτω βίντεο με την έκκληση προς τη Σερένα Γουίλιαμς να σπάσει το ρεκόρ των 24 τίτλων γκραν σλαμ που έχει η Κορτ για να σφραγιστεί μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΥΓ: Δεν ήμουν ποτέ μεγάλος φαν του μπάσκετ ούτε είχα παρακολουθήσει εξονυχιστικά την αθλητική του πορεία του Μπράιαντ. Γνωρίζω όμως ότι όσο υπάρχουν αθλητές σαν αυτόν, η Κορτ θα είναι πάντα λίγη, πολύ λίγη. Καλό βράδυ από τη Μελβούρνη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/