Connect with us

EDITORIAL

Ο απολογισμός της Εθνικής Κ20 στο Μπόρας

Published

on

Το 25ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 στο Μπόρας της Σουηδίας έφτασε στο τέλος του και η ελληνική αποστολή είχε αξιόλογη παρουσία εκ του αποτελέσματος.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Τα τέσσερα μετάλλια και τα καλά και πολλά πλασαρίσματα σε τελικούς δείχνουν ότι υπάρχει υποδομή και ότι γίνεται δουλειά από τους σωματειακούς προπονητές. Χαμηλά βρισκόμαστε ωστόσο ακόμα στον πίνακα μεταλλίων (13η θέση) και τον πίνακα κατάταξης (15η θέση), ίσως λόγω της πολιτικής του ΣΕΓΑΣ για περιορισμένες στην ηλικιακή κατηγορία συμμετοχές αλλά και της παντελούς ανυπαρξίας μας στις σκυταλοδρομίες. Πάμε να δούμε έναν προς έναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής:

Εξαιρετική παρουσία

Σπυριδούλα Καρύδη (άλμα τριπλούν – 14.00μ. – 1η)
Τα έχουμε πει όλα. Το πρώτο άλμα στα 14.00μ. (-2.4) πέρα από πανελλήνιο ρεκόρ ήταν και άλμα που τη φέρνει σε άλλο επίπεδο πλέον. Η Κερκυραία πήγε στο Μπόρας με τη 2η επίδοση απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Κ20 (Νάτσεβα) και γύρισε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία – 84.22μ. – 2ος)
Τρίτη καλύτερη επίδοση Κ20 όλων των εποχών στο αγώνισμα. Στον καλύτερο τελικό του πρωταθλήματος κόντρα στον πολύ δυνατό Κόχαν πάλεψε και πήρε ένα σπουδαίο αργυρό μετάλλιο. Τα πιο σπουδαία όμως είναι αυτά που έρχονται.

Δημήτρης Τσίτσος (ακοντισμός – 77.79μ. – 3ος)
Δύο μεγάλα ατομικά ρεκόρ σε προκριματικό και τελικό του έδωσαν το χάλκινο μετάλλιο. Ήρθε με 72.91μ. και έφυγε με +5 μέτρα. Μεγάλη επιτυχία που αποτελεί δικαίωση για τα προβλήματα του παρελθόντος.

Αντρέας Πανταζής (άλμα τριπλούν – 16.08μ. – 3ος)
Το πιο αναπάντεχο μετάλλιο. Έπιασε το όριο στο παρά πέντε και βρέθηκε στον αγώνα-στόχο μετά από μία εξαντλητική χρονιά, με πολλούς τραυματισμούς. Εκεί έδωσε όμως παράσταση, με δύο ατομικά ρεκόρ εξασφάλισε το χάλκινο και για την ιστορία έγινε και 16άρης.

Αντώνης Σάντας (άλμα επί κοντώ – 5.21μ. – 5ος)
Με λίγα χρόνια ενασχόλησης με το αγώνισμα έχει ήδη καταφέρει πολλά. Μπορεί να μην του βγήκε η υπέρβαση του 5.31μ. για να διεκδικήσει μετάλλιο αλλά πρόσθεσε άλλη μία εξαιρετική παρουσία σε διεθνή διοργάνωση στο ενεργητικό του.

Σταυρούλα Κοσμίδου (σφυροβολία – 60.87μ. – 5η)
Δεν έφτασε εκεί που θα ήθελε ίσως, πάνω από τα 61μ. ή τα 62μ. για ατομικό, αλλά έκανε δύο αγώνες με ψυχή, μπήκε σε τελικό και 8άδα και πήρε την διόλου ευκαταφρόνητη 5η θέση στο σύνολο.

Κυριακή Φιλτισάκου (10χλμ. βάδην – 47:13.92 – 5η)
Είναι μεγάλο κρίμα που ένα τέτοιο λάθος της στέρησε το μετάλλιο και ίσως και το πανελλήνιο ρεκόρ. Με πολλά δευτερόλεπτα καθυστέρηση μπήκε για τον τελευταίο γύρο και έκανε μάλιστα ατομικό ρεκόρ.

Παναγιώτα Δόση (άλμα εις ύψος – 1.84μ. – 7η)
Οι κραυγές της ακούστηκαν στο όλο το Μπόρας σε προκριματικό και τελικό όταν πέρασε κρίσιμα ύψη στην 3η προσπάθεια, κάτι που δείχνει πόσο το ήθελε. Με ατομικό ρεκόρ στον αγώνα-στόχο έκανε και με το παραπάνω το χρέος της και πλέον κοιτάει προς το επόμενο βήμα.

Θοδωρής Ζιώγας (σφυροβολία – 70.80μ. / 70.57μ. – 9ος)
Ο 17χρονος από τη Νιγρίτα Σερρών είχε εξαιρετική παρουσία στο πρωτάθλημα των μεγαλύτερων αφού «εβδομηντάρισε» σε προκριματικό και τελικό με βολές κοντά στο ατομικό του και έμεινε για μία θέση εκτός 8άδας. Στο Τάλιν το 2021 πάει για μετάλλιο.

Αξιοπρεπής παρουσία αλλά όχι του επιπέδου τους

Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός – 53.99μ. – 4η)
Όλοι είχαν προσδοκίες χρυσού λόγω του 61.48μ. Η 17χρονη όμως ήταν τραυματίας και δεν έριξε βολές στα μέτρα της, παρόλο που τρεις φορές φέτος έχει ρίξει πάνω από τα 56.48μ. που χρειαζόταν για το χρυσό. Στην κακή της μέρα όμως βγήκε 4η, ενώ είναι ακόμα κορασίδα. Αυτό τα λέει όλα.

Αριάδνη Αδαμοπούλου (άλμα επί κοντώ – 4.05μ./3.91μ. – 9η)
Μπορεί να μην την ευνόησαν οι συνθήκες του τελικού, αλλά σίγουρα μπορεί να πηδήξει πιο ψηλά από το 3.91μ. Έκανε όμως έναν εξαιρετικό προκριματικό με 4.05μ. και ολοκλήρωσε εντός δεκάδας στην Ευρώπη.

Όλγα Φιάσκα (10χλμ. βάδην – 48:08.07 – 8η)
Ήρθε ως φαβορί για μετάλλιο αλλά από τη βιασύνη της δέχτηκε ποινή ενός λεπτού που την έβγαλε από τη διεκδίκηση θέσης στο βάθρο. Δεν την αντιπροσωπεύει ο χρόνος της, και πάλι όμως είναι 8η στην Ευρώπη. Το πάθημα θα γίνει μάθημα για τις επόμενους μεγάλους στόχους του ταλέντου από τη Μυτιλήνη.

Μαργαρίτα Τσουκαλά (ακοντισμός – 51.33μ./47.20μ. – 12η)
Μπήκε τελικό 11η με επίδοση κοντά στο φετινό ρεκόρ της, όμως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την καλή της κατάσταση στον τελικό, καταλαμβάνοντας την 12η θέση με χαμηλή επίδοση. Είναι σημαντική όμως διάκριση για μία αθλήτρια που κάνει έπταθλο και απλά φέτος επικεντρώθηκε στον ακοντισμό.

Δάφνη Λαβασά (5000μ. – 17:01.15 – 14η)
Έμεινε δύο δευτερόλεπτα μακριά από το ατομικό της ρεκόρ 16:59.73 κάτι που δείχνει συνέπεια. Ωστόσο, είναι μία αθλήτρια που έχει συνηθίσει να δίνει ρυθμό η ίδια, και θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση σε έναν αγώνα με καλό ρυθμό και συναγωνισμό όπως αυτός του Μπόρας.

Μαρία Μαγκούλια (σφαιροβολία – 14.83μ. – 13η)
Ήταν πολύ άτυχη αφού έχασε την πρόκριση στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας λόγω της 3ης και χειρότερης της προσπάθειας. Δεν της βγήκε όμως η επίδοση πάνω από τα 15μ. όπως στο Γκροσέτο πριν 2 χρόνια, την οποία σίγουρα μπορούσε να ρίξει.

Μέτρια παρουσία

Κωνσταντίνος Ζάλτος (σφυροβολία – άκυρος)
Από τη μία μπαίνει ίσως άδικα σε αυτή την κατηγορία αφού έδειξε ότι ήταν σε θέση να ρίξει ατομικό ρεκόρ από τον προκριματικό. Με τρεις άκυρες όμως δεν υπάρχει δικαιολογία, έστω κι αν η τελευταία, μεγάλη βολή ήταν άκυρη στη μύτη του παπουτσιού. Έχει πολύ ταλέντο και θα το αποδείξει στο μέλλον.

Γιάννης Ρίζος (άλμα επί κοντώ – 5.00μ. – 16ος)
Ήταν από τα πρώτα μέλη της αποστολής αφού είχε πετύχει το όριο από το χειμώνα. Δυστυχώς δεν του βγήκε το άλμα στα 5.10μ. στον προκριματικό, παρόλο που το έχει ξεπεράσει 5 φορές φέτος, και έτσι ολοκλήρωσε πρόωρα την παρουσία του στη διοργάνωση.

Αλέξης Αργυρόπουλος (άλμα εις μήκος – 7.04μ. – 15ος)
Ήρθε με τη 2η επίδοση στο Μπόρας (7.82μ.) και στον προκριματικό μόλις που κατάφερε να περάσει τα 7.00μ. Βασικό λάθος που άφησε σημάδι με το χέρι στο 2ο άλμα που ήταν μεγάλο. Το πάθημα θα γίνει μάθημα για την επόμενη φορά.

Ιάσονας Μαχαίρας (σφαιροβολία – 17.43μ. – 27ος)
Με ατομικό πάνω από τα 19μ. η επίδοσή του είναι απογοητευτική, πρώτα για τον ίδιο. Έδειξε ότι μπορεί με την πρώτη βολή του να πέφτει πάνω στο όριο για τον τελικό, όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί εντός βαλβίδας. Τροφή για σκέψη και εξέλιξη για τον ταλαντούχο γίγαντα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/