Connect with us

TOP

Ο έλεγχος της Εθνικής

Published

on

Ένα από τα καλύτερα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου που έχουν γίνει ποτέ, τελείωσε με την Ελλάδα να έχει κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο. Το επίπεδο των αγώνων ήταν εξαιρετικά υψηλό και η συνολική εικόνα της Εθνικής κρίνεται εν μέρει ικανοποιητική. Σαφώς και θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα, σαφώς και έπρεπε οι αθλητές και αθλήτριες μας να έχουν προσεχθεί περισσότερο από την επιτροπή υψηλού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Πεκίνο, φωτογραφίες Άγγελος Ζυμάρας
[email protected]

Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
Δίχως αμφιβολία η πιο επιτυχημένη παρουσία στο Πεκίνο. Πήγε με τη 2η καλύτερη επίδοση στο κόσμο (4.83μ.), πέρασε το 4.80μ. στο τελικό και επιχείρησε να ξεπεράσει τον εαυτό της στο 4.85μ. (μία χαμένη) αρχικά και στη συνέχεια στο 4.90μ. (δυο χαμένες). Δεν τα κατάφερε και έμεινε στην τρίτη θέση με τη Μούρερ να έχει επιτυχημένο στα 4.85μ. (ρεκόρ Νοτίου Αμερικής) και τη Σίλβα να παίρνει το χρυσό με 4.90μ.
Η Νικόλ έδειξε ότι οι πολύ αγώνες στα μεγάλα μίτινγκ της έχουν κάνει καλό. Δεν έχει πλέον άγχος στους τελικούς και διεκδικεί μετάλλια. Το ίδιο θα κάνει και στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Κώστας Μπανιώτης – ύψος
Πέρασε στον τελικό του ύψους, με ρεκόρ για το 2015. Έκανε στον πρωινό προκριματικο το εξαιρετικό 2.31μ. δημιουργώντας προσδοκίες. Δυστυχώς όμως, η μπόρα που προηγήθηκε του τελικού, επηρέασε τον Έλληνα πρωταθλητή (όπως και τους περισσότερους άλτες) και «κόλλησε» στο 2.25μ. το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Το βρεγμένο ταρτάν και το ψιλόβροχο είναι όχι χειρότερο για τους Έλληνες άλτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες. Η 14η θέση στον κόσμο δε θεωρείται αποτυχία για τον Μπανιώτη, που έχοντας πιάσει και το όριο για τους Ολυμπιακούς άφησε υποσχέσεις για ακόμα έναν τελικό. Να σημειωθεί πως ο Μπανιώτης ήταν και από τους τυχερούς της ελληνικής αποστολής καθώς ο προκριματικός του αγωνίσματος του, έγινε δέκα μέρες μετά την άφιξη του στο Πεκίνο και είχε χρόνο να προσαρμοστεί.

Λυκούργος Τσάκωνας – 200μ.
Γλυκόπικρη η γεύση που μας άφησε ο Έλληνας σπρίντερ. Έδειξε ότι διαθέτει τεράστιες δυνατότητες. Μπορούσε να περάσει τελικό και να μπει και στην εξάδα που θα ήταν τεράστια επιτυχία. Ωστόσο όμως, έκανε την καλή του κούρσα στον προκριματικό όπου κέρδισε εύκολα με 20.14. Ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και την επίδοση κάτω από τα 20 δευτερόλεπτα την είχε. Στον ημιτελικό, όπως είπε και ο ίδιος στο Sportsfeed, τον συνεπήρε η ατμόσφαιρα του γηπέδου και της κούρσας και δεν ακολούθησε σωστή στρατηγική. Με 20.22 έμεινε εκτός τελικού (πολύ σπάνιο με τέτοια επίδοση). Του χρόνου στο Ρίο, ο τελικός είναι στόχος πραγματοποιήσιμος.

Κώστας Δουβαλίδης – 110μ. εμπόδια
Ο πιο άτυχος από όλους στην ελληνική αποστολή. Έκανε κρυοθεραπεία και ανέαβασε πυρετό που έφτασε μέχρι και 39.2. Μπήκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και μετά από τριήμερη εμπύρετη ταλαιπωρία και το σώμα του αποδυναμωμένο, κατάφερε και μπήκε στον ημιτελικό με 13.58. Στη μία μερά που μεσολάβησε, ξεκουράστηκε κάπως, αλλά κυρίως έπεισε τον εαυτό του ότι είναι καλά και ας χρειαζόταν περισσότερες μέρες για να επανακτήσει δυνάμεις. Ωστόσο όμως η ατυχία τον πήρε αγκαζέ από την αρχή και στον ημιτελικό έκανε το χειρότερο πέρασμε που έχει κάνει σε εμπόδιο. «Έκατσε» στο τρίτο εμπόδιο και βγήκε εκτός ρυθμού. Με το 13.79 κατέτάγει 24ος. Με πανελλήνιο ρεκόρ θα ήταν 10ος. Το επίπεδο στα 110μ. εμπόδια είχε ξεφύγει.

Μαρία Μπελιμπασάκη – 200μ.
Στην 23η θέση με 23.28 ολοκλήρωσε την παρουσία της η Μπελιμπασάκη στο παγκόσμιο. Καθόλου άσχημα για ένα αγώνισμα όπου οι επιδόσεις που έγιναν έχουν καταγραφεί ως κορυφαίες και με την Σχίπερς να κάνει την 4η καλύτερη όλων των εποχών. Σε μια χρονιά όπου η Μπελιμπασάκη δε σταμάτησε να τρέχει σε 100μ. και 200μ. έχοντας παράλληλα και τη σχολή της, η 23η θέση στα 200μ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι καλή.

Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 20χλμ. και 50χλμ. βάδην
Από τους πιο αδικημένους, όσον αφορά της συμπεριφορά της επιτροπής υψηλού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ. Με τον προπονητή του, Ναπολέων Κεφαλόπουλο να μην είναι αρεστός, ο Παπαμιχαήλ, όπως στο ευρωπαϊκό κύπελλο έτσι και στο Πεκίνο κλήθηκε να αγωνιστεί χωρίς προπονητή. Κοουτσάρισμα είχε. Από γιατρό και φυσιοθεραπευτή… Στον αγώνα των 20χλμ., δίχως προπονητή και μην έχοντας συνέθλει ακόμα από την μεγάλη ταλαιπωρία του ταξιδιού Αθήνας-Πεκίνου, ολοκλήρωσε αφυδατωμένος στην 25η θέση με χρόνο 1:24.11. Με τον οργανισμό και το σώμα του σε κακή κατάσταση, από πείσμα και μόνο ξεκίνησε το… μαρτύριο των 50χλμ. αλλά αναγκάστηκε να στατήσει στο 32ο χλμ. για να μην κάνει σοβαρή ζημιά στον ευατό του. Στους Ολυμπιακούς ελπίζουμε να έχει επιτέλους τον προπονητή του.

Σοφία Υφαντίδου – έπταθλο
Στην ουσία δεν έκανε έπταθλο, αλλά δέκαθλο. Μην έχοντας συνέλθει από το… μαραθώνιο ταξίδι ξεκίνησε πρώτη από όλους τις προσπάθειες της στο παγκόσμιο. Τελικά κατέλαβε τη 19η θέση συγκεντρώνοντας 5.951 βαθμούς. Όχι άσχημα, αλλά μπορούσε καλύτερα. Πως όμως να έχουμε απαιτήσεις ότι κλήθηκε να αγωνιστεί πριν ακόμα προλάβει το σώμα της να συνέλθει από το ταξίδι;

Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου – δίσκος
Πρωτάρα και άπειρη από μεγάλες διοργάνωσης, με την προπονήτρια της να φτάνει την παραμονή του αγώνα, έριξε στον πρωινό προκριματικό 58.20μ. και κατετάγει 23η. Καθόλου άσχημα για την Αναγωνστοπούλου που έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Κώστας Φιλιππίδης – επί κοντώ
Από έναν εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Το αγώνισμ του επί κοντώ όμως είναι τέτοιο που για μία λεπτομέρεια, μπορείς να μείνες εκτός. Ο μεγάλος Σεργκέι Μπούμπκα το γνωρίζει καλύτερα από όλους, καθώς την είχε πατήσει ουκ ολίγες φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. O μεγάλος Ουκρανός το 1991 και το 1993 ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής με 5.95μ. και 6.00μ. αντίστοιχα και στους Ολυμπιακούς της Βαρκελόνης το 1992 δεν κατάφερε να περάσει το 5.70μ. (δύο χαμένες) και 5.75μ. (μία χαμένη) με αποτέλεσμα να μείνει εκτός. Αυτό είναι το επί κοντώ. Στο παγκόσμιο του Πεκίνο, ο Λαβιλενί περνούσε όλα τα ύψη 30 πόντους ψηλότερα, αλλά έμεινε στο 5.80μ. και την τρίτη θέση. Η τελευτή έναρξης που δημιουργήσε αναστάτωση, η μεγάλη αναμονή λόγω της συμμετοχής και μία λάθος επιλογή στα κοντάρια, άφησαν τον Φιλιππίδη εκτός τελικού. Εκεί όπου μπορούσε να βρίσκεται στα μετάλλια. Με ένα παγκόσμιο κλειστού, ένα ευρωπαϊκό ανοιχτού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, θα έχει την ευκαιρία να… ρεφάρει.

Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Άλλη μία εκ των άτυχων της ελληνικής αποστολής. Ο πορπονητής της (Νικ Χάιζονγκ) γινόταν πατέρας και δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο Πεκίνο. Ο προπονητής που η ίδια επέλεξε να την κοουτσάρει στον αγώνα (Παναγιώτης Συμεωνίδης) έπαθε λουμπάγκο την παραμονή της αναχώρησης του για το Πεκίνο. Επί τρεις μέρες η Στεφανίδη προσπαθούσε μόνη της να βρει λύση. Κατέληξε να την κοουτσάρει ο σύζυγος της (επικοντιστής και αυτός) αλλά δεν είχε διαπίστευση για το γήπεδο. Αναγκάστηκε η ίδια να κινήσει τις διαδικασίες να τον διαπιστεύσει, με τους συνοδούς της αποστολής να μην βοηθούν. Φυσικό επακόλουθο ο αποσυντονισμός μιας αθλήτριας η οποία αποτελεί εγγύηση στις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 4.55μ. που έδινε πρόκριση και έμεινε εκτός τελικού. Κατέλαβε την 15η θέση, η οποία για Στεφανίδη είναι κακή… Λογικό το ξέσπασμά της στο Sportsfeed (διαβάστε εδώ).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/