Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο πνευματικός μαραθώνιος του Κιπτσόγκε για την κορυφή

Published

on

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε έχει αγωνιστεί σε πολλούς μαραθωνίους πάντα με την ίδια πειθαρχεία και αυτοσυγκέντρωση. Ένας, όμως, είναι ο μαραθώνιος που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αθλητές: αυτός του βίου του, ενός πνευματικού βίου (στα όρια του ασκητικού για κάποιους) που γνώμονας του είναι η αδιάκοπη, πειθαρχημένη δουλειά σε ό,τι και αν κάνει και η ταπεινότητα και το μέτρο στις απολαύσεις της ζωής.

απόδοση Σταυρούλα Αθανασιάδη
[email protected]

Ο μαραθωνοδρόμος από την Κένυα (κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο του 2018 με 2:01:39) αν και έκανε το χρονόμετρο να σταματήσει τον Οκτώβριο του 2019 κάτω από τις δύο ώρες και συγκεκριμένα στο ασύλληπτο 1:59:40 στη Βιέννη σε μία ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή για εκείνον με 41 «λαγούς» να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της κούρσας για να του δώσουν ρυθμό, δεν είχε την τύχη με το μέρος του, καθώς οι διοργανωτές θεώρησαν ότι η χρήση των περιστρεφόμενων βηματομετρητών και η κίνησή του να πάρει ενεργειακό ποτό από ένα ποδήλατο και όχι από τον σταθμό τροφοδοσίας αντίκεινται στους κανόνες και δεν του αναγνώρισαν την επίδοση αυτή ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ. 

Ενώ κάποιος άλλος αθλητής με αυτή την εξέλιξη πιθανόν να είχε απογοητευτεί για το υπόλοιπο της μέρας, ο Έλιουντ έδειξε το μεγαλείο ψυχής του στη τελετή που οργανώθηκε προς τιμήν του, προσφέροντας τρόπαια σε κάθε έναν από τους 41 δρομείς που τον συνόδευσαν στον αγώνα και ευχαριστώντας δημόσια όσους εργάστηκαν για να στηθεί αυτή η διαδρομή (πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ). Στους εορτασμούς είθισται το αλκοόλ  να ρέει άφθονο, αλλά ο Κενυάτης αθλητής από στάση ζωής και όχι από επιταγή του αθλήματος δεν ήπιε ούτε σταγόνα. Αντιθέτως, αποσύρθηκε από την τελετή σχετικά νωρίς, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του. 

Μία παραπλήσια ιστορία, που αποδεικνύει πως ο Κιπτσόγκε απέχει συνειδητά από τη μάζα, είναι αυτή στο αεροδρόμιο μετά το τέλος του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Ολυμπιονίκης. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αθλητές έπρεπε να περιμένουν αρκετές ώρες στην αίθουσα αναμονής μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ τους, οπότε τι πιο λογικό να «σκοτώσουν» τον χρόνο τους, χαζεύοντας στο κινητό και απαντώντας σε μηνύματα των θαυμαστών τους. Ο 36χρονος Κενυάτης, όμως, δεν άγγιξε καθόλου το κινητό του. Ο χάλκινος Μπασίρ Αμπντί από το Βέλγιο ανέφερε σχετικά με το συμβάν ότι ο Κιπτσόγκε δεν μπορεί να είναι άνθρωπος…

Αν θέλουμε να σκιαγραφήσουμε εκτενέστερα την προσωπικότητά του Έλιουντ μπορούμε να σταθούμε σε τρία σημεία.

Προπόνηση

Ο Κιπτσόγκε προπονείται με τους συναθλητές του στο καμπ του Κάπταγκατ. Επικεφαλής προπονητής είναι ο Πάτρικ Σανγκ, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους δρομείς της Κένυας με ασημένιο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς του 1992. Ο Σανγκ αρκετά λιτός στις κουβέντες του έχει τον ρόλο του παρατηρητή, που μετά το τέλος της προπόνησης διαμορφώνει για κάθε αθλητή ένα διαφορετικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ελλείψεις του. Σκοπός του είναι ο κάθε αθλητής να μπορέσει ομαλά να οδηγηθεί στους μεγάλους αγώνες, χωρίς να υπερφορτωθεί σωματικά . Για τον Κιπτσόγκε το πρόγραμμα του πριν τους μέιτζορ μαραθωνίους είναι συγκεκριμένο, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις κάθε φορά. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πλάνο 16 εβδομάδων, όπου περιλαμβάνει τρεις σκληρές προπονήσεις την εβδομάδα. Ειδικότερα, 15-16 χλμ. επαναλήψεις στίβου τις Τρίτες, 30-40 χλμ. τις Πέμπτες και ένα 50λεπτο φαρτλεκ τα Σάββατα, όπου εναλλάσσει τρία λεπτά γρήγορου τρεξίματος με ένα λεπτό τζόκινγκ. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας η ένταση της προπόνησής του πέφτει στο 50%, ώστε να αποφορτιστεί. 

Διατροφή

Το πρόγραμμα της διατροφής του, βασισμένο κυρίως στην πρωτεϊνική πρόσληψη, περιλαμβάνει μικρές ποσότητες κρέατος με τοπικά λαχανικά, ψωμί και τρία λίτρα νερό κάθε μέρα. Αν και μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν ο Κιπτσόγκε θα ανταμείψει τον εαυτό του με πίτσα και πατατάκια, το αγαπημένο του φαγητό παραμένει το παραδοσιακό ουγκάλι, ένα μείγμα αλευριού, καλαμποκιού και κουάκερ.

Απαγορευμένες ουσίες

Κοντά στην είσοδο του καμπ υπάρχει μία επιγραφή του Πάολο Κοέλιο: «Αν θες να είσαι επιτυχημένος πρέπει να σέβεσαι έναν κανόνα, να μην πεις ποτέ ψέματα στον εαυτό σου». Ο Έλιουντ επιβεβαίωσε ότι αυτή η επιγραφή υπάρχει σκόπιμα σε αυτό το σημείο: «Αν εσύ κάνεις κάτι κακό, όπως το να πάρεις απαγορευμένες ουσίες, λες πρώτα απ’ όλα ψέματα στον εαυτό σου. Είναι ανούσιο να κάνεις κάτι με αυτόν τον τρόπο, γιατί αυτόματα θα νιώσεις ότι πέτυχες τον στόχο σου, αλλά όχι με τον σωστό τρόπο». Σε μία κοινωνία, όπως στην Κένυα, που πολλοί αθλητές ή μη αντιμετωπίζουν προβλήματα καταχρήσεων, ο Κιπτσόγκε προσπαθεί μέσα από την πορεία του να δείξει ότι πάντα υπάρχει και ο άλλος δρόμος, αρκεί να θελήσεις να τον ακολουθήσεις.

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε είναι ένα εθνικό σύμβολο για τη χώρα του. Ο προσιτός και ευγενής τρόπος του είναι αυτός που τον καθιστά αξιαγάπητο. Οι συμπατριώτες του πιστεύουν τόσο πολύ στις δυνατότητές του που άθελα τους του προσθέτουν ένα ακόμη βάρος. Ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος δέχεται σιωπηλά ότι αυτή είναι η μοίρα του και όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποτυχία, όπως πέρυσι στον μαραθώνιο του Λονδίνου, που μετά από επτά χρόνια συνεχόμενων νικών λόγω προβλήματος στο αυτί του τερμάτισε όγδοος, δεν πτοήθηκε: «Αν κάποιος σε χτυπήσει όπως ένα ηλεκτροσόκ, χρειάζεται να σκεφτείς. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι αυτές είναι οι προκλήσεις της ζωής, επιστρέφεις πίσω, προπονείσαι περισσότερο και κάνεις μία δυναμική επάνοδο». 

Για να είσαι στην κορυφή, χρειάζεται να μη χάνεις ποτέ την έμπνευσή σου και να μην ξεχνάς ποιος είσαι. Έτσι και ο Κιπτσόγκε όταν βλέπει παιδιά να τραγουδάνε, να χαίρονται τη ζωή, να θέλουν να κάνουν τις πατρίδες τους πιο όμορφες, να σέβονται τον συνάνθρωπο, παίρνει δύναμη να συνεχίσει. Και συνεχίζει… Σιωπηλά, με σκληρή δουλειά, αφοσίωση σε αυτό που αγαπά και όταν κόψει το νήμα πρώτος θα  χτυπήσει με τη γροθιά του τον αέρα για να πανηγυρίσει, αλλά αυτό θα είναι για λίγο, γιατί όπως λέει: «Οι πανηγυρισμοί τελειώνουν πάντα στη γραμμή του τερματισμού». 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/