Connect with us

EDITORIAL

Ο τελικός απολογισμός του πανελλήνιου Κ18 στο στίβο

Published

on

Μετά το πέρας του διημέρου στα Τρίκαλα είναι σημαντικό να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις για τη διοργάνωση τόσο ως προς το οργανωτικό-υλικοτεχνικό κομμάτι όσο και ως προς τις επιδόσεις.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η πόλη των Τρικάλων είναι αρκετά έμπειρη στη φιλοξενία πρωταθλημάτων αφού λόγω εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού και τοποθεσίας έχει επιλεχθεί πολλάκις από το ΣΕΓΑΣ. Αυτή η εμπειρία φάνηκε από την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος με λίγες καθυστερήσεις εντός λογικού πλαισίου, παρά την αλλαγή από τις αρχικές ημερομηνίες του πρωταθλήματος και τη συνύπαρξη με τις εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές που πραγματοποιήθηκαν νωρίς τα δύο πρωινά εντός του σταδίου.

Ένα από τα βασικά προβλήματα όμως, το οποίο θα έλυνε ακόμα περισσότερο τα χέρια των διοργανωτών στις σειρές των 200μ. και 400μ., ήταν ο αριθμός των διαθέσιμων διαδρόμων. Ο 7ος και ο 8ος διάδρομος είναι εδώ και χρόνια σε αχρησία στα πρωταθλήματα που διοργανώνονται στο στάδιο, και αυτό λόγω ακαταλληλότητας του ελαστικού τάπητα (διαβάστε εδώ). Αυτό το θέμα είναι μείζον και θα έπρεπε ή να είχε λυθεί ήδη από το ΣΕΓΑΣ, ή να είχε επιλεχθεί άλλη πόλη για το πρωτάθλημα, αν δεν μπορούσε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για την επισκευή του. Η καλύτερη λύση όλων θα ήταν βέβαια να ανακαινιστεί στο σύνολο το γερασμένο στάδιο, το οποίο χρόνο με το χρόνο παραπαίει και υποβαθμίζει την προσπάθεια των διοργανωτών. Ο ιδιαίτερα ενεργός και εκσυγχρονισμένος δήμος Τρικκαίων βγαίνει εδώ και χρόνια κερδισμένος από το πρωτάθλημα και για να συνεχιστεί αυτό και να εξασφαλίσει μελλοντικά κέρδη για την τοπική κοινωνία θα πρέπει να απευθυνθεί ίσως στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την αποκατάσταση του σταδίου.

Στα της οργάνωσης τώρα, ενώ από άποψη ροής προγράμματος κύλησε άψογα, έγιναν κάποιες λανθασμένες επιλογές που είχαν κόστος στην τελική εικόνα του πρωταθλήματος. Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο φιάσκο του βάδην. Η ώρα διεξαγωγής της ταυτόχρονης κούρσας 10000μ. βάδην παίδων και 5000μ. βάδην κορασίδων στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης, μετά τις σκυταλοδρομίες 4×100μ. ήταν σίγουρα λανθασμένη επιλογή. Στο στάδιο είχαν απομείνει μόνο οι έχοντες σχέση με το βάδην και τους αθλητές, μία εικόνα απογοητευτική για ένα εξ’ ορισμού μοναχικό και αρκετά παραγκωνισμένο αγώνισμα, που χρειάζεται προβολή και προώθηση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα κάποιοι προπονητές τσακώνονταν έντονα με τους κριτές για τις παρατηρήσεις, οι οποίοι κριτές να σημειωθεί ότι ήταν μόλις τρεις! Όπως ήταν λογικό και με την απουσία ειδικών τσιπ, έγινε μεγάλο μπέρδεμα με τις στροφές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακόμα στη διάθεσή μας την τελική κατάταξη στα 5000μ. βάδην κορασίδων, παρότι πραγματοποιήθηκε απονομή μεταλλίων αμέσως μετά τον αγώνα, στις 23:10. Καθ’ όλη την επόμενη ημέρα του πρωταθλήματος η υπεύθυνη κριτής εξέταζε το βίντεο του αγώνα με τον τεχνικό υπεύθυνο του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να βγάλουν άκρη. Στους παίδες είχαμε τα επίσημα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής, όμως οι κορασίδες ακόμα δεν έχουν βγει. Στο τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διαμορφώσει μία κατάταξη με βάση το βίντεο όπως ειπώθηκε, όμως τους έλειπε κάποιο στοιχείο (νούμερο εικονιζόμενης αθλήτριας) για να θεωρηθεί επίσημη.

Αγωνιστικά παρά τις απουσίες κορυφαίων της κατηγορίας όπως η Ελίνα Τζένγκο, η Άννα Χατζηπουργάνη και η Μαρκέλλα Παπανδρέου, είδαμε ένα πολύ γεμάτο πρωτάθλημα με καλές επιδόσεις. Ξεχώρισαν όμως το 78.08μ. του Θοδωρή Ζιώγα στη σφυροβολία, το 49.47μ. της Σοφίας Κεσσίδη στη δισκοβολία,το 5.21μ. του Σωτήρη Χύτα στο άλμα επί κοντώ και οι σπρίντερ Γιάννης Γρανιτσιώτης, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και Γιάννης Καριοφύλλης με 10.72, 11.99 και 21.47 σε 100μ., 100μ. και 200μ. αντίστοιχα.

Στα πρόσωπα του πρωταθλήματος και ο Αλέξανδρος Αλέρου με το 2/2 σε 400μ. και 800μ. Ο Εθνικός προπονητής Κ18 Αποστόλης Αποστολόπουλος κατέγραψε τους τρεις πρώτους σε κάθε αγώνισμα προκειμένου να διαμορφώσει την ελληνική ομάδα για το βαλκανικό πρωτάθλημα Κ18 του επόμενου Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, τη συνάντηση Ελλάδα -Κύπρος στις 31 Ιουλίου και βέβαια για να έχει μία πρώτη εικόνα για την προεθνική ομάδα Κ18 της επόμενης χρονιάς.

Κλείνοντας, αξίζει να πούμε ότι με το πανθεσσαλικό στάδιο να είναι έτοιμο για το πανελλήνιο Α/Γ του 2019 και τους ανακαινισμένους «Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων να έχουν περάσει με απόλυτη επιτυχία το τεστ του σχολικού πρωταθλήματος, οι πόλεις του Θεσσαλικού κάμπου ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους και να μην επαναπαύονται στο πλεονέκτημα της κεντρικής τοποθεσίας και της εύκολης πρόσβασης. Τα πρωταθλήματα ηλικιακών κατηγοριών αξίζουν να έχουν καλύτερες συνθήκες στο μέλλον και είναι στο χέρι των τοπικών αρχών να της παράσχουν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/