Connect with us

EDITORIAL

Οι δύο δρόμοι για το αθλητικό νομοσχέδιο

Published

on

Η αδιαθεσία του Λευτέρη Αυγενάκη απέτρεψε μία δυσάρεστη συνάντησή του με τον Βασίλη Σεβαστή, έναν από τους παράγοντες που επηρεάζονται άμεσα από τις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου.

του  Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Εμείς ευχόμαστε περαστικά στον υφυπουργό Αθλητισμού διότι εκτός των άλλων τον περιμένει δύσκολη εβδομάδα. Από το πρωί της Δευτέρας θα εμφανιστούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι εμπλεκόμενοι φορείς. Μεταξύ άλλων και ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος ενδεχομένως να εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του. Άρα, μία συνάντηση Αυγενάκη – Σεβαστή μοιάζει αναπόφευκτη. 

Τις απόψεις τους και τις ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο θα εκφράσουν μεταξύ άλλων ο Σπύρος Καπράλος και πιθανότατα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ θα υπογραμμίσει και τα θετικά του νομοσχεδίου. Αναμένεται να αναφερθεί στην κύρωση του νέου καταστατικού της Ολυμπιακής Επιτροπής, τη μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, στην είσοδο των αθλητών στην ολομέλεια και γενικά σε διατάξεις που μόνο ωφέλιμες μπορούν να αποδειχθούν για το ολυμπιακό και το αθλητικό κίνημα της χώρας.

Φυσικά, ο Καπράλος θα παραθέσει και τα επιχειρήματα για όσα επισημαίνονται στο ψήφισμα της ΕΟΕ για το νομοσχέδιο. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αυγενάκη. 

Ενδεχόμενη υλοποίηση της απειλής για ομαδική παραίτηση της ολομέλειας αφήνει γυμνή διοικητικά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μόλις εννέα μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Με όποιες συνέπειες μπορούν να προκληθούν. 

Τις θέσεις του Βασιλακόπουλου για το νομοσχέδιο τις γνωρίζουμε. Είναι εντελώς αντίθετος. Το μόνο ερώτημα που γεννάται είναι μέχρι που θα φτάσει εάν αποφασίσει να εμφανιστεί στη βουλή.

Πάμε τώρα και στην ουσία. Οι πληροφορίες για την τύχη του νομοσχεδίου διίστανται. Και, μάλιστα, εντός της κυβερνώσας παράταξης. Η τοποθέτηση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις προβλημάτισε αρκετούς βουλευτές. Πρόκειται, άλλωστε, για διακεκριμένο συνταγματολόγο, έναν από τους κορυφαίους του κοινοβουλίου. 

Ο Στυλιανίδης στάθηκε στην αναδρομικότητα και στα όρια ηλικίας. Στην πρώτη περίπτωση υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την αναδρομική αναστολή των κεκτημένων δικαιωμάτων που έχουν οι πολίτες σε όλα τα κράτη – μέλη. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι είναι κεκτημένο δικαίωμα και δεν μπορεί να το στερηθεί ένας αθλητικός παράγοντας αναδρομικά. 

Για τα όρια ηλικίας, ενδεχομένως να θεωρηθούν αντισυνταγματικά επειδή μιλάμε για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ο αντίλογος από την πλευρά του Αυγενάκη είναι ότι πρόκειται για φορείς που επιδοτούνται από το κράτος και άρα μπορεί να ισχύσει και σε αυτούς ό,τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δικαστές και διάφορους κλάδους, όπως έχει αποφανθεί και το ΣτΕ.

Αν αυξηθούν όσοι εμπιστεύονται τον Στυλιανίδη, αυτόματα θα χαραχθεί ο ένας δρόμος για το αθλητικό νομοσχέδιο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αποστολή του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των διατάξεων. Αν συμβεί αυτό, ενδέχεται να υποχρεωθεί ο Αυγενάκης σε άμεσες τροποποιήσεις για να μην καθυστερήσουν τα μέτρα για τη βία και η σύμβαση για τη χειραγώγηση των αγώνων. 

Ο δεύτερος δρόμος είναι να πιάσουν τόπο οι πιέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού που φέρεται έτοιμος ακόμα και να παραιτηθεί εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την παράταξη, της οποίας διετέλεσε γραμματέας. Τότε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα το προωθήσει στην ολομέλεια της βουλής για να γίνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου νόμος του κράτους. Οπότε, περιμένουμε τα σπουδαία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/