Connect with us

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Όταν ο «Καλλίν» στρίμωξε τον Γουάνγκ Χάο

Published

on

Ο Γουάνγκ Χάο αποχώρησε από την εθνική Κίνας και οι Έλληνες πρωταθλητές σκιαγραφούν το προφίλ του άλλοτε μεγάλου τους αντιπάλου.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η ανακοίνωση του Γουάνγκ Χάο για αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα της Κίνας την παραμονή των Χριστουγέννων ξύπνησε πολλές μνήμες στους κορυφαίους Έλληνες αθλητές του πινγκ πονγκ. Ειδικά στον Καλλίνικο Κρεάνγκα, ο οποίος έφτασε δύο φορές στο ματς μπολ απέναντι στον… Μέσι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης δίχως όμως να γευθεί τελικά τη χαρά της νίκης. Ο 31χρονος Κινέζος θεωρείται δικαιολογημένα ως το ιερό τέρας του αθλήματος. Στην πατρίδα του λατρεύεται διότι κατάφερε να κατακτήσει κάθε μετάλλιο που κυκλοφορούσε στην πιάτσα, πέρα από το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κυρίως επειδή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού με το ασιατικό πιάσιμο της ρακέτας(penhold grip). «Ήταν πολύ γρήγορος και με εκπληκτική τεχνική, η οποία του επέτρεπε να χτυπάει το μπαλάκι και με τις δύο πλευρές της ρακέτας», σκιαγράφησε ο «Καλλίν» τον Γουάνγκ Χάο. «Το ρεβέρ του δύσκολα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιος», πρόσθεσε ο Κρεάνγκα που αντιμετώπισε τέσσερις φορές τον τεράστιο Κινέζο αθλητή. Ο Γουάνγκ Χάο έμεινε 16 χρόνια στη διεθνή σκηνή, περισσότερο από κάθε άλλο συμπατριώτη του στη σύγχρονη εποχή.

«Στο όπεν του Κατάρ προηγήθηκα 3-0 και 10-9, αν θυμάμαι καλά. Γύρισε, όμως, εκείνο το σετ με 10-12 και αφού δεν αξιοποίησα εγώ το ματς μπολ, το παιχνίδι ήρθε εντελώς ανάποδα και νίκησε εκείνος με 3-4 (12-10, 11-7, 12-10, 10-12, 3-11, 2-11, 4-11) και χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία», θυμάται ο Έλληνας πρωταθλητής το ματς της 21ης Μαρτίου 2008. Ο Κρεάνγκα βρέθηκε άλλη μία φορά σε σχέση ισχύος απέναντι στον Γουάνγκ Χάο. Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Μαΐου 2004. Ο Κινέζος προηγήθηκε 0-1 (12-14), αλλά ο «Καλλίν» γύρισε το ματς στο 3-1 (12-10, 13-11, 11-8). Στο 5ο σετ άρχισε η αντεπίθεση του Γουάνγκ Χάο, ο οποίος νίκησε τελικά 3-4 με το νικητήριο σετ να λήγει 11-13. «Ήταν απλά ο καλύτερος, ο κορυφαίος αθλητής του πινγκ πονγκ τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Κρεάγνκα που ξεκουράζεται και προετοιμάζεται για την επιστροφή του στη Γαλλία. Το ραντεβού με τους συμπαίκτες του στην Ενεμπόν δόθηκε για τις 14 Ιανουαρίου. Η γνώμη του Κρεάνγκα επιβεβαιώνεται και από την παραμονή του Γουάνγκ Χάο στην κορυφή του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης για 27 συνεχόμενους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ τελευταία φορά βρέθηκε εκεί τον Απρίλιο του 2011.

Στην Εθνική ομάδα της Κίνας μπήκε ο Γουάνγκ Χάο το 1998. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το χρυσό στο ομαδικό και το ασημένιο σε απλό και διπλό του ασιατικού πρωταθλήματος νέων. Το 2003, το 2006, το 2007 κατέκτησε την 1η θέση στο απλό στους ασιατικούς αγώνες. Το 2005 και το 2006 πήρε σπίτι του το Ασιατικό Κύπελλο, ενώ το 2007, το 2008 και το 2010 κατέκτησε το ατομικό στο παγκόσμιο κύπελλο. Επίσης, το 2003 και το 2006 αναδείχθηκε νικητής στο απλό του Pro Tour και γενικά στα επαγγελματικά τουρνουά της I.T.T.F. κατέκτησε 13 πρωτιές. Ανάμεσά τους και μία στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2004. Από το 2004 έως σήμερα κατέκτησε έξι παγκόσμιους τίτλους με την εθνική ομάδα και τέσσερα παγκόσμια κύπελλα. Στη συλλογή του υπάρχουν επίσης δύο χρυσά μετάλλια (2005, 2009) από παγκόσμια πρωταθλήματα στο διπλό ανδρών. Με τα χρυσά στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 και το 2012 να καλύπτουν την έλλειψη πρώτης θέσης στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού.

«Νιώθω μεγάλη θλίψη, που αφήνω την εθνική ομάδα. Την ίδια στιγμή όμως, νιώθω επίσης ισχυρότερη αγάπη προς αυτή την ομάδα», δήλωσε ο Γουάνγκ Χάο στη συνέντευξη Τύπου για την αποχώρησή του. Θλίψη, όμως, πιάνει όλους τους ανθρώπους του πινγκ πονγκ. «Για μένα είναι ο κορυφαίος», κατέθεσε τη δική του γνώμη ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο οποίος βρήκε επίσης αρκετές φορές στον δρόμο του τον τεράστιο Κινέζο.
«Μού άρεσε πολύ το στιλ του και το γεγονός ότι παρουσιαζόταν άνετος, εμφανώς ήρεμος σε κάθε αγώνα ανεξάρτητα από την εξέλιξη», πρόσθεσε ο 34χρονος πρωταθλητής. Άλλη μία υπόκλιση στο ταλέντο και την προσωπικότητα του Γουάνγκ Χάο για την εκπληκτική καριέρα του και την προσφορά του στο πινγκ πονγκ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/