Connect with us

TOKYO 2020

Πρωτόγνωρες αποφάσεις και μέτρα κατά της ζέστης για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Published

on

Ο Τακέο Χιράτα, ο κυβερνητικός υπεύθυνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 άνοιξε τα χαρτιά του στην ιαπωνική εφημερίδα Japan Times σχετικά με τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί κόντρα στην έντονη ζέστη.

Απόδοση Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Από το 2013 που ανακοινώθηκε επίσημα η ανάληψη των Αγώνων από τη χώρα της Άπω Ανατολής, η αποστολή του Χιράτα ήταν να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υγρασία που παρουσιάζουν τα καλοκαίρια στη χώρα του. Έχουμε ήδη αναφερθεί εδώ στον έντονο καύσωνα που πλήττει τη χώρα το φετινό καλοκαίρι, μόνο που πλέον οι νεκροί είναι 57 και οι εισαχθέντες σε νοσοκομεία της χώρας με προβλήματα που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες φτάνουν τις 18000.

Ο Χιράτα από το 2013 είχε αρχίσει τις συζητήσεις και την έκθεση ιδεών για το πως θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και την ταλαιπωρία για όλες τις διακριτές ομάδες των Αγώνων: τους αθλητές, το κοινό και τους εργαζόμενους/εθελοντές. Οι ερωτήσεις που έθεσε είχαν τρεις βασικούς άξονες: α) Πώς η παγκόσμιας φήμης ιαπωνική τεχνολογία θα μπορούσε να αμβλύνει τις συνέπειες από τον καύσωνα και την υγρασία, β) Ποιες πληροφορίες θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο κοινό και τους επισκέπτες σχετικά με το καλοκαιρινό κλίμα της χώρας και γ) Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Για το πρώτο σκέλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό υποδομών συμφωνήθηκε να δοκιμαστεί ένα καινοτόμο υλικό για την συμπληρωματική οδόστρωση της διαδρομής του μαραθωνίου, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία έως και 8 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η τεχνολογία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί από το 2015 με επιτυχία, αφού έδειξε ότι μειώνεται κατά 10% η θερμοκρασία του δρόμου. Στο ευρύτερο πρότζεκτ κατά του καύσωνα περιλαμβάνεται η φύτεψη δέντρων κατά μήκος της διαδρομής, ο σχεδιασμός ειδικών κλιματιζόμενων χώρων, η αλλαγή της ώρας εκκίνησης του μαραθωνίου αλλά και κάτι πρωτόγνωρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: οι θεατές θα έχουν μάλλον το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις να φέρουν δικό τους μπουκάλι με νερό εντός των εγκαταστάσεων, κάτι που στις προηγούμενες διοργανώσεις απαγορευόταν αυστηρά για λόγους ασφάλειας και σύγκρουσης συμφερόντων με τους χορηγούς. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά υπάρχουν έντονες συζητήσεις σχετικά με αυτό.

Ο δεύτερος άξονας θα καλυφθεί αξιοποιώντας και παραδοσιακά μέσα όπως τα ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες ασφαλείας αλλά και τις νέες τεχνολογίες, όπως τα smartphones. Συγκεκριμένα ο Χιράτα μίλησε για συνεχή παροχή πληροφορίας προς τους επισκέπτες και συνεχή έλεγχο της θερμοκρασίας μέσα από ειδικούς σένσορες που θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τις ιατρικές ομάδες και τους διοργανωτές για την υπάρχουσα κατάσταση.

Τέλος, το δίκτυο άμεσης βοήθειας ΝΕΤ119 θα αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία στην όραση και την ακοή να καλέσουν ασθενοφόρο μέσω της οθόνης αφής στα κινητά τους τηλέφωνα. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει εκτεταμένη προσπάθεια ενημέρωσης για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης με έντυπα μέσα.

Πηγή: Inside the Games

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/