Connect with us

INTERVIEW

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αποκαλυπτικός Αυγενάκης, μέρος 1ο

Published

on

Διανύουμε μία περίοδο που θυμίζει τις αφηγήσεις των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Με τη διαφορά ότι τότε γνώριζαν τον εχθρό. Είχε μορφή, φωνή. Συνήθως φορούσε και στολή. Ο εχθρός της δικής μας γενιάς είναι αόρατος. Και εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός. Επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Δεν κάνει διακρίσεις. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσβάλλονται από τον Covid – 19 και δυστυχώς, αρκετοί εξ αυτών καταλήγουν.

συνέντευξη στον Σταύρο Γεωργακόπουλο
[email protected]

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν με απέραντα νεκροτομεία. Μέχρι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν. Όπως συνέβη στους δύο προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους. «Είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος. Ύπουλος! Εξελίσσεται και εξαπλώνεται σαν τη φωτιά. Και επηρεάζει τα πάντα», ήταν η πρώτη φράση που βγήκε από το στόμα του Λευτέρη Αυγενάκη σε μία συνέντευξη που δεν γινόταν να μην αρχίσει από τη μάστιγα των ημερών μας. 

Το ραντεβού με τον υφυπουργό αθλητισμού ήταν προγραμματισμένο από την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλαξε, όμως, κατά δύο ώρες το πρωί της Πέμπτης επειδή προέκυψε η εθελοντική αιμοδοσία στον Άγιο Κοσμά. Άλλη μία πρωτοβουλία του Αυγενάκη για κοινωνικές δράσεις. 
«Όλα γίνονται με πειθαρχία στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Των επιστημόνων που έχουν αναλάβει αυτή τη δύσκολη αποστολή να πολεμήσουν αυτόν τον ιό και να γλιτώσουν τη γενιά μας από τον εφιάλτη που παρουσιάστηκε στη ζωή μας. Όλα γίνονται με σεβασμό στους νόμους, που ψηφίζονται για το καλό του συνόλου», συνέχισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

«Φυσικά επηρεάζεται και ο αθλητισμός. Αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ήταν μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία των αθλητών και των εκατομμυρίων θεατών που παρακολουθούν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Όπως αναβλήθηκαν και άλλα γεγονότα που είχαν επηρεαστεί μόνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπλήρωσε ο Αυγενάκης, ο οποίος βρισκόταν σε αναμονή της τηλεδιάσκεψης που είχε προγραμματίσει η Σούπερ Λίγκα για το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος.

«Παρακολουθούμε τις ενέργειες των ελληνικών ομοσπονδιών και τις συζητήσεις στις λίγκες είτε για τη διακοπή των διοργανώσεων είτε για την αλλαγή του προγράμματος. Είμαστε σε επαφή μαζί τους, όπως και με τους συνδέσμους των επαγγελματιών αθλητών και όλοι μαζί αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον εχθρό χρειάζεται πειθαρχία. Σύνεση. Και εφαρμογή όσων προστάζουν οι ειδικοί», τόνισε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Καλά – καλά δεν είχε ολοκληρωθεί η επικοινωνία μας και ο Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε τα εύσημα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (με καθυστέρηση αρκετών ημερών…) επειδή προνόησε και έβαλε τον αθλητισμό στους τομείς που πλήττονται από την πανδημία. Ακολούθησαν ανάλογα κολακευτικά σχόλια από την άλλοτε μεγάλη δόξα της ελληνικής υδατοσφαίρισης, τον Κυριάκο Γιαννόπουλο (λίγη ώρα μετά την ΕΟΕ…). Τη σκυτάλη πήραν έπειτα η ΕΟΠΕ, ο ΠΑΣΑΠ, ΕΣΑΠ και ο ΠΣΑΚ.

«Για πρώτη φορά λαμβάνονται τέτοια μέτρα για τον αθλητισμό», επαναλαμβάνει ο Αυγενάκης και είναι πρόδηλη στη φωνή του η υπερηφάνειά του. Κι επειδή ο υπογράφων τη συνέντευξη έχει ασκήσει πολλές φορές σκληρή κριτική στον υφυπουργό Αθλητισμού, καλό θα ‘ναι να του αποδώσει τα εύσημα για την άμεση κινητοποίησή του όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. 

Όπως γρήγορα κινήθηκε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ίδιο γρήγορα λειτούργησε και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ΕΑΚ και δικαιώθηκε: «Εμείς ενεργήσαμε σε δύο άξονες. Αρχικά για την προστασία αθλητών, φιλάθλων και εργαζομένων με απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων. Έπειτα με την απόφαση να μπει λουκέτο σε όλους τους αθλητικούς χώρους, στους οποίους είχαν δικαίωμα να εισέρχονται ονομαστικά μόνο τα μέλη της προολυμπιακής ομάδας. Από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων κι έπειτα όλες οι εγκαταστάσεις έκλεισαν. Ο δεύτερος άξονας είχε στόχο την οικονομική ενίσχυση των ομοσπονδιών, των σωματείων και γενικά όλου του αθλητικού οικοδομήματος που πλήττεται από την πανδημία», πρόσθεσε ο Αυγενάκης, ο οποίος όμως, βλέπει και στο μέλλον. 

«Πρέπει να λειτουργούμε και με το μυαλό μας στην επανεκκίνηση της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό δρομολογούμε δράσεις όπως η διακρατική συμφωνία με την Κύπρο και τη Ρουμανία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά και θα δώσει ώθηση στον αθλητισμό όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», λέει και προαναγγέλλει ότι ενδεχομένως να συμμετάσχει στο project και η Σερβία. 

«Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και χρειάζεται να λειτουργήσουμε για να πουσάρουμε τον αθλητισμό όταν γίνει η επανεκκίνηση. Για πρώτη φορά δρομολογούμε και τη διαδικασία πρόσληψης 599 ατόμων, μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε 147 δήμους της χώρας για να στελεχώσουν αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας. Είναι άλλη μία ενέργεια για να αποτελέσει η πολιτεία το στήριγμα του αθλητισμού μέσω προγραμμάτων και δράσεων που και πρωτοποριακά είναι και καλύπτουν ανάγκες», μας εξήγησε για άλλη μία δράση.

Η συνέντευξη με τον Λευτέρη Αυγενάκη κράτησε περίπου δύο ώρες. Καταπιαστήκαμε με τον αθλητικό νόμο. Με τις επιλογές του στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Μιλήσαμε για τις σχέσεις του με τα μέλη του αθλητικού κινήματος. Για τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών. Για τον Χείλωνα και τον Πέλοπα. Για το Ηράκλειο, τη μεγάλη αγάπη του. Αλλά για να μην σας κουράζουμε άλλο, όσα είπε για τον Γιώργο Μαυρωτά, για τον Σπύρο Καπράλο, για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, για τον ΣΕΓΑΣ, για τον Δημήτρη Παπαστεργίου, για τον Γιώργο Γεραπετρίτη στα επόμενα… τεύχη! Αποφύγαμε να ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο. Όπως, άλλωστε, μας εξήγησε «ένα είναι σίγουρο. Εγώ δεν είμαι εδώ για να κάνω τον υφυπουργό ποδοσφαίρου. Είμαι εδώ ως επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υφυπουργός Αθλητισμού. Και ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό»

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες