Connect with us

INTERVIEW

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αποκαλυπτικός Αυγενάκης, μέρος 2ο

Published

on

Για τη μεθοδικότητα του Λευτέρη Αυγενάκη είχαν να λένε στη Νέα Δημοκρατία. Και με βάση την τριπλή εκλογική νίκη του 2019, ο νυν υφυπουργός aθλητισμού δικαιώθηκε για τη δουλειά του ως γραμματέας του νυν κυβερνώντος κόμματος. Έστω και αν αμφισβητήθηκαν κάποιες επιλογές του εκείνο το διάστημα. 

συνέντευξη στον Σταύρο Γεωργακόπουλο
[email protected]

«Ποιος προπονητής βρίσκει αμέσως τη σωστή 11άδα;», διερωτήθηκε όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν έκανε λανθασμένες επιλογές και στις διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ειδικά στο ΟΑΚΑ, ο Αυγενάκης χρειάστηκε να αλλάξει τρία πρόσωπα μέχρι να τραβήξει από το μανίκι του τον άσο που λέγεται Κωνσταντίνος Χαλιορής. 

«Στην Ελλάδα είμαστε όλοι πρώτοι στις χαρές και στα πανηγύρια. Στη δουλειά εμφανίζεται το ζόρι. Αυτό που λέω δεν αφορά στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι θέμα γενικότερης νοοτροπίας. Στο γλέντι όλοι ταιριάζουμε μεταξύ μας. Βρίσκουμε χημεία. Μέσα στον αγώνα, όμως, δεν είναι απλά τα πράγματα. Γι’ αυτό και οι προπονητές αλλάζουν παίκτες. Ψάχνουν να βρουν την καλύτερη δυνατή σύνθεση που πολλές φορές μπορεί και να μην περιλαμβάνει τους κατά τεκμήριο κορυφαίους παίκτες. Είναι και θέμα χημείας. Πώς ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά όσων αγωνίζονται. Για να επανέλθω στο θέμα των διοικήσεων, εμείς κάναμε τις επιλογές μας με ένα στόχο: την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και τη σωστή λειτουργία τους. Και σταδιακά βρίσκουμε τα βήματά μας. Γι’ αυτό και ορίσαμε μία επιτροπή που θα συντονίζει όλες τις δράσεις», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Αξιοποίηση του ΟΑΚΑ

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Αυγενάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί το ΟΑΚΑ. Ο Θόδωρος Αμπατζόγλου ήταν από τους πρώτους επισκέπτες του υπουργικού γραφείου πριν καν εκδοθεί το ΦΕΚ για τον υφυπουργό και πριν εγκατασταθεί ο νυν  δήμαρχος Αμαρουσίου στο γραφείο του Γιώργου Πατούλη. 

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ΟΑΚΑ. Ψάχνουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Βρίσκεται ήδη στην τελική φάση η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του τένις. Θα είχε ολοκληρωθεί και θα γνωρίζαμε το αποτέλεσμα εάν δεν προέκυπτε ο εφιάλτης του κορονοϊού. Είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Στο τένις, πάντως, θα δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης των εγκαταστάσεων και διεκδίκησης μεγάλων τουρνουά σε μία περίοδο που το άθλημα ανθεί στη χώρα μας χάρη στις επιτυχίες των μεγάλων Ελλήνων αθλητών, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη».

Στο ΟΑΚΑ υπήρξαν αποχωρήσεις, παραιτήσεις και συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών έως τη μετακόμιση του Χαλιορή. Ο Αυγενάκης, όμως, δέχθηκε πυρά και για την επιλογή της Χριστίνας Τσιλιγκίρη στο ΣΕΦ.

«Δεν κρίνεται κάποιος από τη σχέση που είχε ή διατηρεί με μία ομάδα. Ούτε από τις προσωπικές επιλογές του ή επαφές του. Κρίνεται από τη δουλειά του. Από το έργο του. Από την αφοσίωσή του στην αποστολή του. Απ’ αυτά θα κριθεί και η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία έως τώρα παράγει έργο και δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή της. Γι’ αυτό και σύντομα θα εκδοθεί το ΦΕΚ που την κάνει και πρόεδρο του ΣΕΦ».

Η επιλογή του Σκανδαλάκη

Η άλλη επιλογή του υφυπουργού Αθλητισμού που προκάλεσε ενστάσεις αφορούσε στον Παναγιώτη Σκανδαλάκη. Τον επέλεξε για την ηγεσία του ΕΣΚΑΝ και ο άλλοτε υφυπουργός μπήκε στο στόχαστρο πολλών. Ακόμα και του υπογράφοντος.

«Είναι ένας λαμπρός επιστήμονας. Εκπροσωπεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Άφησε άριστα δείγματα γραφής κατά το πέρασμά του από την πολιτική και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρωτά έχουν συμβάλει αποφασιστικά για να επανακτήσει η Ελλάδα το κύρος της και την αξιοπιστία της στον WADA. Είναι τόσο στενή και τακτική πλέον η συνεργασία μας με τον WADA που με πρωτοβουλία μου την προσεχή Τρίτη το απόγευμα θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να τους ενημερώσουμε για τα βήματα προόδου που κάνουμε. Από τον WADA θα συμμετάσχουν οι E. Simonelli, επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα συμμόρφωσης, Florence Rangeon, υπεύθυνη για την Ευρώπη των σχέσεων κυβερνήσεων με οργανισμούς αντιντόπινγκ και Kevin Heynes, αναπληρωτής διευθυντής στα θέματα κανονισμών και εναρμόνισης. Παράλληλα προχωράει τη διαδικασία για τη μετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε ΕΟΚΑΝ. Θα είχε περάσει η σχετική τροπολογία αν δεν βιώναμε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει τη χώρα μας να πάει την πιστοποίηση για το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ», εξηγεί ο Λευτέρης Αυγενάκης την επιλογή του Σκανδαλάκη.

«Για την άρση της πιστοποίησης ευθύνεται ο Βασιλειάδης»

Στη συζήτηση άνοιξε και το κεφάλαιο με την άρση της πιστοποίησης. Μία απόφαση του WADA που έπληξε το κύρος της χώρας μας.«Υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο. Για την άρση της πιστοποίησης ευθύνεται ο Γιώργος Βασιλειάδης», λέει κοφτά ο νυν υφυπουργός αθλητισμού για τον προκάτοχό του. Ακόμα και στην ερώτηση εάν χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την ένταξη του «Δημόκριτου» στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Αυγενάκης είναι απόλυτος. «Εμείς έχουμε λάβει επιστολή και για πρώτη φορά βλέπουν στον WADA πώς ό,τι λέμε, το προχωράμε. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί μνημόνιο με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Χρίστο Δήμα για το διαγωνισμό που θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και θα το επανεντάξει στον κατάλογο του WADA. Όλα αυτά θα είχαν προχωρήσει ήδη, αλλά μας πρόλαβε ο κορονοϊός», προσθέτει και αποκαλύπτει ότι:

«Δεν μείναμε πάντως με σταυρωμένα χέρια. Μέσω της συμφωνίας που υπογράψαμε με το Κατάρ στείλαμε εκεί όλα τα δείγματα από τους ελέγχους που έγιναν στην Ελλάδα. Δεν αφήσαμε ούτε ένα στο ψυγείο. Σε συνεργασία με έναν Έλληνα, τον Κώστα Γεωργακόπουλο, που έχει περάσει και από το δικό μας εργαστήριο», προσθέτει ο Αυγενάκης για τον άλλοτε πρωταθλητή της δισκοβολίας που χαίρει εκτίμησης στο Κατάρ. Τελικά, παντού χρειάζεται ένας Γεωργακόπουλος, του λέμε και γελάει.

Η δέσμευση για τους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες της Πάτρας

Παρά τις αντιξοότητες που βιώνουμε όλοι, ο Αυγενάκης λειτουργεί λες και επαναφορτίζεται από τις δυσκολίες. Λες και τον εξιτάρει η διαρκώς αυξανόμενη πίεση για όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ακόμα και όταν πιέσαμε να μας πει γιατί δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση για δημοσιοποίηση των στοιχείων από τους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες της Πάτρας.

«Είναι δέσμευση προς τον ελληνικό λαό να μάθει πού πήγαν τα χρήματα που διατέθηκαν για τη διοργάνωση. Περιμένουμε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών. Ίσως και αν είχαν τελειώσει αν δεν υπήρχε η πανδημία. Αλλά αργά ή γρήγορα θα μας παραδώσουν τις εκθέσεις τους και όλα θα βγουν στο φως», λέει για μία υπόθεση που ήταν από τις πρώτες που ασχολήθηκε. 

Ο… άσος Παπαστεργίου

Το άλλο μεγάλο φιλόδοξο σχέδιο του Αυγενάκη αφορά στην καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Στην Ελλάδα που το ένα υπουργείο χάνεται στην τηλεφωνική επικοινωνία με το άλλο, ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού επιχειρεί να κάνει κάτι που έπρεπε να ‘χε υλοποιηθεί εδώ και 10ετίες. Σε συνεργασία με τον μετρ της τεχνολογίας, Δημήτρη Παπαστεργίου προχωρούν στη δημιουργία μίας πλατφόρμας.

«Ποιος γνωρίζει πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχει η Ελλάδα; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Εμείς συναντήσαμε γήπεδα που είχαν αρχίσει να φτιάχνονται και εγκαταλείφθηκαν. Σκούριασαν. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών. Σε συνεργασία μαζί του, λοιπόν, θα φτιάξουμε τον χάρτη των αθλητικών εγκαταστάσεων όλης της Ελλάδας. Θέλουμε έτσι να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος όταν φτιάχνονταν γήπεδα κάθε είδους χωρίς σχέδιο. Δίχως μελέτη. Θα μάθουμε τις ανάγκες τους. Θα διαπιστώσουμε ποιες χρειάζονται βελτίωση. Πού απαιτείται προσωπικό. Ποιες έχουν άδεια λειτουργίας και ποιες όχι. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα γίνει εργαλείο για την πολιτεία, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση», λέει ο Αυγενάκης και κάνει σαφές σε κάθε συνομιλητή του ότι χαίρεται που η μεθοδικότητά του μπορεί να συμβάλει, έστω και με ένα λιθαράκι, στην πρόοδο του αθλητισμού. Η μεθοδικότητα του Πέλοπα, άλλωστε, ήταν ο λόγος που έδωσε το όνομα του θεμελιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων στο φιλόδοξο πρόγραμμα που τρέχει σε συνεργασία με τον Παπαστεργίου.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!