Connect with us

TOP

Τα… άγραφα της αποστολής στους Ολυμπιακούς

Published

on

Έχοντας περάσει αρκετές μέρες από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και με τους Παραολυμπιακούς προ των πυλών είναι μια καλή ευκαιρία να γράψουμε όσα δε γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, για διάφορους λόγους.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Αγγελος Ζυμάρας
azsportsimages.com
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

Η παρατήρηση
Η μάχη για τις φωτογραφίες με τους πρωταγωνιστές κάποια στιγμή ξέφυγε με αποτέλεσμα να καταγραφεί η πρώτη παρατήρηση στην ελληνική αποστολή από τους διοργανωτές. Πιο συγκεκριμένα, τη βραδιά του χρυσού μεταλλίου του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής αποστολής παραβίασε το χώρο της μεικτής ζώνης για να προλάβει να βγει φωτογραφία με το χρυσό Ολυμπιονίκη, με αποτέλεσμα να αναγκάσει τη media manager να του κάνει έντονες παρατηρήσεις και να τον αναφέρει. Την επόμενη, στο ελληνικό αρχηγείο έφτασε και η παρατήρηση.

Η μάχη για το 50-50 του Πετρούνια
Από την πρώτη μέρα που φτάσαμε στο Ρίο, το χρυσό του Πετρούνια ήταν το πιο πιθανό μετάλλιο για την ελληνική αποστολή. Υπήρχαν αμφιβολίες μόνο λόγω της παρουσίας του γηπεδούχου Αρτούρ Ζανέτι καθώς είναι γνωστό πως ο διοργανωτής πάντα έχει την εύνοια των κριτών. Όχι όμως αυτή τη φορά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σάκης Βασιλειάδης με τη συνδρομή και του διεθνή διαιτητή Νίκου Προβιά έδωσαν μεγάλη παρασκηνιακή μάχη για να πετύχουν το 50-50. Μέχρι και Κύπριο κριτή προσπάθησαν να βάλουν στην επιτροπή των κρίκων… Στο Ρίο επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα αρχίζει και γίνεται πάλι δυνατή στο παρασκήνιο, σε διεθνές επίπεδο.

Τα πανηγύρια των ελεγκτών στα 100μ.
Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε τον τελικό των 100μ. του στίβου, να τον παρακολουθήσουμε… παρέα με την ομάδα κρούσης του αντί-ντόπινγκ της IAAF. Τους δικηγόρους και το γιατρό που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο… κυνηγητό της IAAF κατά των απαγορευμένων ουσιών. Οι ανέκφραστοι γραφειοκράτες της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν έκαναν τον παραμικρό μορφασμό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αθλητών που συμμετείχαν στον τελικό των 100μ. και κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όταν όμως ο Γιουσέιν Μπολτ πέρασε πρώτος της γραμμή του τερματισμού, τότε εκδηλώθηκαν. Εκτινάχθηκαν και χειροκρότησαν με θέρμη τον Τζαμαϊκανό. Ήταν ξεκάθαρο πως κανείς τους δεν ήθελε νικητή τον Γκάτλιν.

Εκνευρισμός με την ΚΟΕ
Πρωί (Ρίο) της 5ης Αυγούστου και από νωρίς υπάρχει πληροφορία για κρούσμα με απαγορευμένες ουσίες στην ελληνική αποστολή. Στο Sportsfeed αποφασίσαμε να μην το προβάλλουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Ωστόσο όμως άρχισαν οι εικασίες με την μπάλα να παίρνει τους καθαρούς αθλητές. Τελικά το όνομα δημοσιεύθηκε και η Ελλάδα γλίτωσε το διεθνή διασυρμό καθώς το ΕΣΚΑΝ ήταν αυτό που εντόπισε την ουσία και η αθλήτρια εστέλει πίσω σχεδόν πριν μπει ακόμα στο Ολυμπιακό χωριό. Ωστόσο όμως υπήρξε πολύ μεγάλος εκνευρισμός στις τάξεις την ελληνικής αποστολής με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, καθώς αυτή επέλεξε να στείλει την αθλήτρια που πριν λίγους μήνες είχε και πάλι κρούσμα αλλά η επιτροπή της ΚΟΕ επέλεξε μόνο να την… παραητηρήσει. Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική αποστολή καθώς τα μέλη είχαν ελάχιστη πληροφόρηση και δημιουργήθηκε καχυποψία, ενώ η ΚΟΕ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση…

Η σημαία στην τελετή λήξης
Όταν ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους το αρχικό πλάνο ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως για διακοπές. Λογάριασαν όμως δίχως το γκαλά των νικητών και με τον Πετρούνια να είναι από τους σταρ των Αγώνων, δεν υπήρχε περίπτωση να λείψει. Η παραμονή του μέχρι το τέλος των Αγώνων, οδήγησε το αρχηγείο της ελληνικής αποστολής να τον χρήσει σημαιοφόρο της τελετής λήξης. Οι επικεφαλής όμως υπολόγισαν χωρίς τη Στεφανίδη. Το χρυσό μετάλλιο στον στίβο, τον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τεράστιο επίτευγμα (δίχως να μειώνοντας όλα τα υπόλοιπα μεταλλια ανεξαρτήτου χρώματος). Τη βραδιά που η Στεφανίδη πήρε το χρυσό στο επί κοντώ, από στέλεχος της IAAF ειπώθηκε παρουσία του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής, πως θα είναι… γκάφα αν δεν δοθεί η σημαία στη Στεφανίδη. Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε από την ΕΟΕ πως έγινε… κλήρωση μεταξύ Πετρούνια και Στεφανίδη και τελικά κέρδισε η Στεφανίδη…

Οι τουρίστες της φωτογραφίας
Όλες τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξε φωτογραφικός διαγωνισμός ο οποίος κατέληξε να γίνει σκέτος… γραφικός. Πέρα από την παρατήρηση που εισέπραξε η ελληνική αποστολή τη βραδιά του Πετρούνια και την ημέρα της απονομής των Μάντη-Καγιαλή, υπήρξαν γραφικότητες. Σκιώδης πρόεδρος ομοσπονδίες που δεν είχε εκπροσώπηση στο Ρίο, παρά τα περισσευούμενα κιλά, έδειξε ιδιαίτερη ευκινησία και κατάφερε να βουτήξει τους ιστιοπλόους για την προεκλογική φωτογραφία. Μάλιστα εμπόδιζε και το έργο των φωτογράφων που έκαναν δημοσιογραφική κάλυψη και όχι τουριστική (ή πιο σωστά προεκλογική).

Ποιος πρέσβης…
Στις 9 Αυγούστου, η Άννα Κορακάκη έγραψε ιστορία για την Ελλάδα κατακτώντας δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτό την έκανε την πιο περιζήτητη Ελληνίδα στον πλανήτη. Για τις επόμενες μέρες όλοι ήθελαν την Κορακάκη. Η Κορακάκη όμως ήθελε να φύγει το ταχύτερο δυνατό. Την ημέρα που πήρε το χρυσό, στήθηκε σε χρόνο μηδέν εκδήλωση από τον πρέσβη, όπου θα ήταν η χαρά του φωτο-γραφικού. Ωστόσο όμως η χρυσή (και χάλκινη ταυτόχρονα) Ολυμπιονίκης της σκοποβολής το ξέκοψε σε όλους. «Έχω να μαζέψω τα πράγματα μου. Αύριο φεύγω» έλεγε σε όλους. Δεν κρατιόταν να ξεκινήσει διακοπές… Ουδείς τόλμησε να της αντιμιλήσει. Εννέα επίπονοι μήνες ήταν αυτοί, γεμάτοι ταξίδια, προετοιμασία και αγώνες. Λογικό να θέλει να… εξαφανιστεί. Προς Γαλλία μεριά.

Οι «κομπάρσοι»
Η ελληνική αποστολή στο Ρίο δεν ήταν μόνο ο Γιαννιώτης, ο Πετρούνιας, η Στεφανίδη, η Κορακάκη και οι Μάντης-Καγιαλής. Υπάρχαν συνολικά 94 αθλητές και αθλήτριες που αγωνίστηκαν. Εκτός από τους μεταλλιούχους, η κωπηλασία (δύο συμμετοχές σε τελικό), η Εθνική πόλο των ανδρών, η Βουγιούκα, τα κορίτσια της συγχρονισμένης, ο Γκιώνης (λόγω Κολυμπάδη), η Παππά και ο Φιλιππίδης ήταν αυτοί που είχαν το προνόμιο της παρουσίας των «επισήμων». Η Ευαγγελία Ψάρρα έγραψε ιστορία αγωνιζόμενη πρώτη και πριν από την τελετή έναρξης στην τοξοβολία, εντελώς μόνη της. Ο Ηλίας Ηλιάδης έδωσε τον τελευταίο του αγώνα δίχως να υπάρχει κάποιος από το αρχηγείο (περίμεναν να προχωρήσει στους αγώνες). Από τους κολυμβητές της πισίνας, μόνο ο Βαζαίος και μάλιστα την ημέρα του ημιτελικού ήταν ελκυστικός για τους παράγοντες. Οι ποδηλάτες μας, Ταμουρίδης, Βολικάκης και Αντωνιάδης μόνοι τους και αυτοί. Για τους μαραθωνοδρόμους και τους βαδιστές (άνδρες και γυναίκες) δε χρειάζεται να πούμε κάτι. Σα να μην υπήρχαν. Στο στίβο, όσοι αγωνίστηκαν πρωί (Ρίο), μόνο σε φωτογραφία τους είδαν. Ιδια μοναξιά και για τους ιστιοπλόους, με εξαίρεση φυσικά του μεταλλιούχους των 470 και τον Κοκκαλάνη που διεκδίκησε το μετάλλιο. Για τους υπόλοιπους υπήρχαν μόνο οι Έλληνες εθελοντές. Στη γυμναστική, για όλους ήταν ο Βασιλειάδης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/