Connect with us

EDITORIAL

Τα συμπεράσματα από το Μπίντγκοτς

Published

on

Τελευταία μέρα σήμερα στο Μπίντγκοτς της Πολωνίας για την αποστολή του Sportsfeed. Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα της δημοσιογραφικής ομάδας που ήταν εδώ για τη σούπερ λιγκ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων.

Μπίντγκοτς  Θανάσης Νικολάου –  [email protected] 
φωτογραφίες Τόμας Γουίντεσταμ

  • Το Μπίντγκτοτς θα συνεχίσει να παίρνει διοργανώσεις του στίβου. Οι Πολωνοί αγαπούν το στίβο, το στάδιο είναι πολύ καλά οργανωμένο με το προθερμαντήριο (ανοιχτό και κλειστό) ακριβώς δίπλα, ενώ υπάρχουν σε απόσταση μικρότερη ενός χιλιομέτρου περισσότερα από πέντε ξενοδοχεία. Οι δε μετακινήσεις με τις γραμμές του τραμ, ιδιαίτερα εύκολες, με τέσσερις γραμμές να σταματούν μπροστά στο στάδιο. Ευγενικότατοι οι Πολωνοί και ο καιρός ιδανικός για στίβο Ιούλιο-Αύγουστο (ακόμη και για τα άλματα).
  • Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ομάδων είναι ένα εξαιρετικό προϊόν μάλλον σε λάθος χέρια. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δείχνει να το βλέπει διεκπεραιωτικά, ενώ θα μπορούσε να το αναδείξει και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά και αναπτυξιακά για το άθλημα. Είναι, ιδιαίτερα συναρπαστικοί αγώνες (άνοδοι και παραμονές κρίθηκαν στο τελευταίο αγώνισμα) και ο φίλαθλος μπορεί να ταυτιστεί με ομάδα (πατριωτικό συναίσθημα), κάτι στο οποίο είναι συνηθισμένος.
  • Στην ελληνική αποστολή δεν καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα. Το team spirit που λένε και οι Αγγλοσάξονες δεν υφίσταται στην Εθνική ομάδα. Πρωτίστως φταίει γι’ αυτό η ομοσπονδία που για λόγους οικονομίας «σπάει» την ομάδα στα δύο. Σχεδόν όλες οι αποστολές (μαντέψτε πλην ποιας) μετά το τέλος της διοργάνωσης βγήκαν αναμνηστική φωτογραφία στο προπονητήριο σαν ομάδα, στην κερκίδα ήταν σαν ομάδα και όπως ήρθαν έφυγαν.
  • Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει star quality. Ο 21χρονος πρωταθλητής του μήκους, έχει γίνει εξωστρεφής, δίνει καλές ατάκες στα ΜΜΕ, είναι σόουμαν στον αγωνιστικό χώρο και όλα αυτά τα συνδυάζει και με επιδόσεις – μετάλλια. Οι ξένοι ανταποκριτές αρχίζουν να τον ανακαλύπτουν και πολύ σύντομα θα τον ερωτευτούν όπως την Κατερίνα Στεφανίδη.
  • Οι Έλληνες σπρίντερ πρέπει να επικεντρωθούν στην 4Χ100μ. Δυστυχώς, κανένας από τους υπάρχοντες Έλληνες σπρίντερ δε θα καταφέρει ποτέ να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο. Με 10.30-10.40 στην καλύτερη και 10.50-10.60 στη χειρότερη, στο 100άρι δεν έχει κανένας τους τύχη. Αντιθέτως, μας έδειξαν που φέτος έγινε καλή δουλειά (όπως φάνηκε) πως αν αφοσιωθούν στη σκυτάλη, μπορούν να είναι σίγουρα σε ημιτελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος και Ολυμπιακών Αγώνων. Η αλλαγή Τριβυζά – Γκαραγκάνη ήταν… γαλλική. Σχεδόν το ίδιο καλή και η αλλαγή Ζήκου (που έκανε τρομερή εκκίνηση και πρώτο 100αρι) – Δουβαλίδη με αυτήν μεταξύ του τελευταίου και του Τριβυζά να φάνηκε να ήταν η θεωρητικά χειρότερη. Αν σε αυτήν την ομάδα μπουν και οι Νυφαντόπουλος, Γρανιτσιώτης, Βοσκόπουλος, Αρβανίτης και όποιος άλλος νέος υπάρχει με 10.40-10.50 και αυτή η ομάδα προπονείται όλο το χρόνο και συμμετέχει και σε 2-3 διεθνείς αγώνες (υπάρχει ακόμα και σε ντάιαμοντ λιγκ σκυτάλη) τότε θα πετύχει σπουδαία πράγματα.
  • Ο ελληνικός στίβος έχει πολύ καλά άλματα. Δεν αγωνίζεται η Στεφανίδη, μπαίνει η Κυριακοπούλου. Εκτός ο Φιλιππίδης, υπάρχει ο Καραλής. Σταματάει ο Μπανιώτης έρχεται ο Μέρλος. Το επίπεδο είναι υψηλό ακόμα και με απουσίες. Ένα κλικ πιο κάτω είναι οι ρίψεις, που όμως παραμένουμε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Σε υποφερτό επίπεδο, κυρίως λόγω Δουβαλίδη, είναι τα εμπόδια. Για τα σπριντ τα είπαμε. Απο τα 800μ. και πάνω, δε χρειάζεται να πούμε κάτι. Είκοσι, τριάντα και σαράντα χρόνια πριν οι επιδόσεις στην Ελλάδα ήταν καλύτερες.
  • Κατά πλειοψηφία (κυρίως στους δρόμους αντοχής) οι Έλληνες αθλητές στον αγώνα στόχο της χρονιάς έκαναν από μέτριες ως κακές επιδόσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια…
  • Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δουλέψει σωστά στην ανάπτυξη, αλλά και στους νατουραλιζέ γεμίζοντας τις ομάδες τους Αφρικανούς και βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
  • Η Ουκρανία που σημειωτέων ήρθε και έφυγε από το Μπίντγκοτς… οδικώς (14-15 ώρες με το λεωφορείο από το Κίεβο), όσο και αν χτυπηθεί από τα κρούσματα του ντόπινγκ παραμαμένει μία δύναμη στο στίβο.
  • Καλώς υποβιβάστηκε η Εθνική ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Η θέση της δεν είναι μεταξύ των οκτώ καλύτερων ομάδων της Ευρώπης, ούτε και της Πορτογαλίας είναι που ανέβηκε βέβαια καθώς λείπει η Ρωσία. Αν η Εθνική είχε καταφέρει να διατηρηθεί στη σούπερ λιγκ, το πιθανότερο είναι το 2021 να αποτελούσε σάκο του μποξ. Ένα ρόλο που θα τον έχει σε αποκλειστικότητα πλέον η Πορτογαλία.
  • Αγωνιστικά ο MVP της ελληνικής αποστολής ήταν ο Μίλτος Τεντόγλου που κέρδισε με το 8.30μ. που είναι η 2η κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη (δύο πόντους κάτω από το δικό του EL 8.32μ.) και 11 κάτω από την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Βαθμοθηρικά, MVP ήταν η Σπανουδάκη με 14 ατομικούς (6 στα 100μ. και 8 στα 200μ.) συν δύο ομαδικούς (4Χ100μ.) βαθμούς.
  • Στην Εθνική, ακόμα και σε διοργανώσεις που έχει μεγάλη σημασία η στελέχωση της ως ομάδα, δυστυχώς στο Μπίντγκοτς φάνηκε να συνεχίζονται τα «παιχνιδάκια» προκειμένου κάποιοι να ωφεληθούν και κάποιοι άλλοι να χαντακωθούν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/