Connect with us

EDITORIAL

Αποστολή Ντόχα: Τί είδαμε την 7η μέρα

Published

on

Ίσως η καλύτερη μέρα των αγώνων του 17ου παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στη Ντόχα, ήταν η 7η καθώς σημειώθηκαν τεράστιες επιδόσεις ενώ είχαμε και ανατροπές στα σύνθετα.

Ντόχα  Θανάσης Νικολάου[email protected] 
φωτογραφίες ΑΝ Sports and Media photo agency

Το αποτέλεσμα της ημέρας ήταν δίχως αμφιβολία το 400αρι τον γυναικών. Όταν τρέχεις σε 48.37 και βγαίνει δεύτερη, η κούρσα είναι από άλλη δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα από τα 80s καθώς από το 1985 είχε να τρέξει κάποια ταχύτερα από το 48.14 της Σάλγουα Εΐντ Νάσερ. Και μάλιστα το είχαν καταφέρει αθλήτριες από χώρες που πλέον δεν υφίστανται. Η μισή Νιγηριανή 21χρονη από το Μπαχρέιν ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια των κορασίδων το 2015 στο Κάλι της Κολομβίας και το 2017 ήταν δεύτερη πίσω από τη Φίλις Φράνσις με 50.06. Στη Ντόχα τους έκανε όλους να παραμιλάνε και να αρχίζουν να ρωτάνε πόσο πιθανό είναι να καταρριθεί και το στοιχειωμένο ρεκόρ της Μαρίτα Κοχ (47.70). Την απάντηση της δεν την κατάλαβε κανείς, όμως η Σονάι Μίλερ Ουίμπο (2η) τόνισε πως πλέον είναι πιο κοντινό. Όχι τόσο όσο νόμιζε η ίδια ότι είναι η Νάσερ που την είδε μπροστά της στην τελευταία στροφή και δεν μπορούσε να την πιάσει.

Το έπταθλο των γυναικών ήταν το δεύτερο γεγονός που ξεχωρισε την 7η μέρα των αγώνων. Η Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον, είναι επιτέλους παγκόσμια πρωταθλήτρια. Επρεπε να σημειώσει την 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 6.981 (ξεπέρασε ακόμα και την Τζέσικα Ενίς Χιλ) και κέρδισε την Νάφι Τιάμ με τη μεγαλύτερη διαφορά (304 βαθμούς) από το 1987, την καλύτερη επίδοση από το 2007 σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και με την καλύτερη επίδοση από ότι έχει κερδίσει η Τίαμ οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση. ‘Εκπληξη και η τρίτη θέση της Βερένα Πράινερ. Η Αυστρία τα πηγαίνει περίφημα στη Ντόχα.

Στο δέκαθλο των ανδρών, ο Κέβιν Μαγιέρ βγήκε off στο επί κοντώ. Τον τράβηξε ο δικέφαλος στο πόδια στα 110μ. εμπόδια, πίεσε τον εαυτό του στη δισκοβολία και στο επί κοντώ τα παράτησε κλαίγοντας αποτυγχάνοντας δύο φορές στο 4.60μ. (έχει ρεκόρ 5.60μ.). Με το Γάλλο να αποχωρεί έγινε τρομερός αγώνας με τουλάχιστον τέσσερις να διεκδικούν το χρυσό. Το κέρδισε ο 21χρονος Γερμανός Νίκλας Καούλ που έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ξεπερνώντας τον 24χρονο Τόρστεν Βος που ήταν 24 χρονών όταν κέρδισε το 1987. O Καούλ είναι πλέον ο κάτοχος των παγκόσμιων τίτλων σε παίδες (2015), έφηβους (2016) και άνδρες ενώ έχει επίσης τους ευρωπαϊκούς τίτλους σε έφηβους και Κ23. Το 8691 με το οποίο κέρδισε στη Ντόχα, δημιουργεί πολύ μεγάλες προοπτικές για τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ των εφήβων (8.435), που έχει ατομικό στον ακοντισμό 83.94μ. Στα αξιοσημείωτα και το αργυρό του Μάισελ Ουίμπο που ξεπέρασε σοβαρούς τραυματισμούς και μέχρι το 9ο αγώνισμα ήταν πρώτος, αλλά και το χάλκινο του Ντάμιαν Γουόρνερ, τρίτο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (1 αργυρό και 2 χάλκινα).

Στη σφαιροβολία των γυναικών, η διατήρηση του τίτλου από την Κινέζα Λιτζιάο Γκονγκ που έφτασε τα συνολικά επτά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα με βολή στα 19.55μ. ήταν η μία είδηση. Το ότι την… κοψοχόλιασε η Τζαμαϊκανή Ντάνιελ Τόμας Ντουντ με 19.47μ. ήταν η άλλη είδηση. Οι Τζαμαϊκανοί σιγά σιγά, μετά τα άλματα, έφτιαξαν και ρίψεις και τους μένει να φτιάξουν και τις αποστάσεις.

Από τα υπόλοιπα αγωνίσματα, στα 1.500αρια είναι ξεκάθαρο πως στις γυναίκες η Σιφάν Χασάν δείχνει ανίκητη με τις Σίμπσον – Μιούιρ -Τσεγκάι και Τσεμπέτ να την κυνηγούν. Στους άνδρες όλες είναι ανοιχτά. Στη σφαιροβολια των ανδρών, οι 12 του τελικού, όλοι πέρασαν με όριο (20.90μ.), με τον Τόμας Γουόλς να ξεκινά καλαύτερα από όλους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/