Connect with us

EDITORIAL

Το αύριο του στίβου και οι διορθωτικές παρεμβάσεις του ΣΕΓΑΣ

Published

on

Παρακολουθόντας τις διεργασίες στο ΣΕΓΑΣ με βάση τις δηλώσεις των ανθρώπων της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, αλλά και τις θέσεις κορυφαίων αθλητών πιστεύω ότι ήλθε η ώρα και στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της αναπτυξης (ΕΠΑΚΑΒ), να γίνουν οι προτάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερο μέλλον στη νέα γενιά των αθλητών.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Προπονητής στίβου

Στην τελευταία συνάντηση των ομοσπονδιακών προπονητών με το προεδρείο του ΣΕΓΑΣ (4/11/17) ο πρόεδρος κ. Παναγόπουλος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «το 2018 προφανώς συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, κάνοντας ωστόσο διορθωτικές παρεμβάσεις». Και παρακάτω τόνισε: «…Από φέτος δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιστημονική στήριξη των αθλητών μας. Δεν είναι απλώς μια παροχή, αλλά κομβικό σημείο της καλής λειτουργίας της ομοσπονδίας. Παράλληλα τη νέα χρονιά θα επιμείνουμε στο θεσμό του μέντορινγκ».
Πράγματι φέτος ο ΣΕΓΑΣ υλοποιεί ένα πρόγραμμα επιστημονικής υποστήριξης πολύ πιο ενεργά και ένα «γεμάτο» πρόγραμμα επιμόρφωσης με αξιόλογους επιστήμονες και με σύγχρονο διαδικτυακό τρόπο.
Παρακολούθησα το 2ο διαδικτυακό σεμινάριο (6/11/17) όπου ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Κέλλης, μετά το θεωρητικό πλαίσιο που παρουσίασε για τον μακροχρόνιο προγραμματισμό προπόνησης, ανέφερε ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει οριστικοποιήσει τις θέσεις του για τις πιθανές αλλαγές στο «σύστημα» ανάπτυξης και επεσήμανε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και προφανώς «συγκρούονται» μεταξύ των κορυφαίων τεχνικών και διοικητικών… Ελπίζω να επικρατήσει η λογική της προπονητικής επιστήμης και όχι της πολιτικής στον αθλητισμό…
Παράλληλα διαβάζοντας την συνέντευξη της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας Κατερίνας Στεφανίδου στο site We Love Sports (22/11/17) με τίτλο «Στεφανίδη: Εάν είχα μείνει στην Ελλάδα θα είχα σταματήσει αθλητισμό», διέκρινα την απαγοήτευση της για το αθλητικό περιβάλλον στη χώρα μας. Όπως αναφέρει, από την προσωπική της εμπειρία, μεγαλώνοντας ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του στίβου είχε δεχτεί μεγάλη πίεση από πολλές πλευρές και αυτό, όπως αναφέρει, την οδήγησε, για κάποια περίοδο, να σταματήσει τον αθλητισμό. Συνεχίζοντας λέει ότι και σήμερα βλέπει πολλά από αυτά τα παιδιά να βρίσκονται σε παρόμοια θέση με αυτή που βρέθηκε και αυτή σε μικρή ηλικία. Πιστεύει ότι οι νέοι αθλητές δέχονται μεγάλη πίεση να αγωνιστούν πολύ νωρίς σε υψηλό επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις απογοητεύονται … Ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς, για τους νέους αθλητές, είχε εκφράσει παλαιότερα (εφημερίδα Καθημερινή) και ο πρώην πρωταθλητής μας Περικλής Ιακωβάκης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα πιστεύω ότι ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στο επίπεδο του αναπτυξιακού αθλητισμού.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την άποψη μου, για να βοηθηθεί ο σωματειακός προπονητής στον «πυρήνα» της υποστήριξης της δουλειάς του και για να αλλάξει «φιλοσοφία» με βάση τα κίνητρα, πιστεύω ότι είναι απαραίτητη:

Α. Λειτουργία του θεσμού του «μέντορα»
Ο νέος θεσμός πιστεύω ότι έρχεται για να συμπληρώσει τους θεσμούς των σεμιναρίων και των προπονητικών συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με το ΣΕΓΑΣ η καθοδήγηση θα είναι συναινετική, ατομική, και διαχρονική και μπορεί να βοηθήσει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τους προσωπικούς προπονητές των νεαρών αθλητών, που βρίσκονται στις λίστες του σχεδιασμού και όχι μόνο, προσθέτω εγώ… Η ατομική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για δεοντολογικούς λόγους, μεταξύ των συναδέλφων και για την προστασία της επαγγελματικής επάρκειας του προπονητή απέναντι στον αθλητή του.
Σε πρακτικό επίπεδο οι συζητήσεις και οι πιθανές παρεμβάσεις θα μπορούν να είναι για τον προγραμματισμό της προπόνησης με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε αθλητή, στην μεθοδολογία διόρθωσης συγκεκριμένων τεχνικών λαθών και στην επιλογή των καταλληλότερων ασκήσεων για φυσικές ικανότητες και τεχνικές δεξιότητες.
Προφανώς η αρχή της καθοδήγησης θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του ετήσιου κύκλου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) με τον απολογισμό και τον νέο προγραμματισμό και επαναληπτικά κατά την διάρκεια όλου του ετήσιου κύκλου, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για φέτος, ως άθλημα, ήδη έχουμε αργήσει…
Ελπίζω στο ΣΕΓΑΣ να μην πιστεύουν ότι μόνο με τις 1-2 προπονητικές συγκεντρώσεις, ανά ομάδα αγωνισμάτων με αθλητές του σχεδιασμού, καλύπτουν σωστά (σε κατάλληλο χρόνο και για όλο το έμψυχο υλικό των «ταλέντων» από τις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες) το μέντοριγκ….

Β. Διόρθωση του συστήματος αξιολόγησης προπονητών στο αναπτυξιακό επίπεδο
Με δεδομένο ότι από το 2013 στα κίνητρα των σωματειακών προπονητών από διακρίσεις των αθλητών τους, παρατηρείται το φαινόμενο της υψηλότερης πριμοδότησης των προπονητών των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί με τα κίνητρα πρόωρης απόδοσης… Με αυτά τα δεδομένα ο νέος θεσμός του «μέντορα» θα κληθεί να «περάσει» την προπονητική του φιλοσοφία σε προπονητές που έχουν ΑΝΤΙΘΕΤΑ κίνητρα…
Και αυτό γιατί είναι φυσικό οι προπονητές που θα «χρεωθούν» την προπονητική καθοδήγηση να προτείνουν τον «σωστό δρόμο» της αθλητικής ανάπτυξης, όπως παρουσιάζεται στα σεμινάρια του ΣΕΓΑΣ επί 10 ετίες και ΟΧΙ της πρόωρης απόδοσης. Οι έμπειροι προπονητές γνωρίζουν, από το παρελθόν, ότι πολλοί νεαροί πρωταθλητές Π-Κ και Ε-Ν δεν μπόρεσαν να «προχωρήσουν» στις μεγάλες αγωνιστικές κατηγορίες…
Όμως για να «περάσει» στη πράξη η παραπάνω φιλοσοφία ΠΡΟΦΑΝΩΣ πρέπει να αλλάξει το σύστημα κινήτρων των σωματειακών προπονητών, αλλά και των σωματείων, στον αναπτυξιακό αθλητισμό. Τα κίνητρα, ειδικά και ΜΟΝΟ στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες, να μην είναι εστιασμένα στην πρωτιά, αλλά στο ποιοτικό βάθος.
Για παράδειγμα:
Α. σε αριθμό αθλητών που πιάνουν τα όρια για συμμετοχή στα Διασυλλογικά πρωταθλήματα (μόνο για την αξιολόγηση των σωματείων)
Β. σε αριθμό αθλητών που πιάνουν τα όρια για συμμετοχή σε Πανελληνίους αγώνες και
Γ. σε αριθμό αθλητών που θα φθάσουν στο τελικό του αγωνίσματος τους….
(οι περιπτώσεις Β & Γ αφορούν σωματεία και προπονητές)

Επιπλέον θα πρέπει να υλοποιηθεί, με οικονομικό αντίκρισμα, το κίνητρο, που έχει θεσμοθετημένο ο ΣΕΓΑΣ, για την παραχώρηση των αθλητών από τους σωματειακούς προπονητές (μετά την ηλικία των 18-19 ετών) σε Ομοσπονδιακούς προπονητές, από όπου θα λαμβάνουν για τα επόμενα 3 χρόνια το 30% της πριμοδότησης, που θα αντιστοιχούν στον ομοσπονδιακό Προπονητή του ΣΕΓΑΣ, όταν οι αθλητές θα ανήκουν στην αγωνιστική κατηγορία Νέων και Α-Γ.

Τέλος στις διορθωτικές κινήσεις, κατά την γνώμη μου, τα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα για πρωτιές (1ος – 3ος σε Πανελληνίους, και πριμ συμμετοχής και διάκρισης σε θεσμικούς αγώνες) στους σωματειακούς προπονητές των αθλητών των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών, θα πρέπει να θεσπισθούν για τους προπονητές των αγωνιστικών κατηγοριών Κ23 και Α-Γ. Και αυτό γιατί με τα σημερινά δεδομένα ποιος θα γυμνάσει τους Νέους και τους Α-Γ στο στίβο; (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/