Connect with us

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ

Το παλεύει για Ρίο

Published

on

Ο Αλέξης Πανταζίδης είναι ο μοναδικός Έλληνας πενταθλητής, που θα διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο νεαρός αθλητής προετοιμάζεται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι Έλληνες εκπρόσωποι του μοντέρνου πεντάθλου σε υψηλό επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι ο Αλέξης Πανταζίδης, πρωταθλητής Ελλάδας σε νέους και άνδρες, ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιεί προετοιμασία στο Βερολίνο υπό ιδανικές συνθήκες (στη φωτογραφία με τους αρχιπροπονητές της εθνικής Γερμανίας), τις οποίες δεν μπορεί να έχει στην καθημερινότητά του. Ο Πανταζίδης μίλησε στο Sportsfeed για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ως πενταθλητής, τη δύσκολη προσπάθεια που κάνει για το Ρίο αλλά και τον πιο μακρινό στόχο του Τόκιο.

Αλέξη, πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πρόκρισης στο Ρίο;
Eίναι πολύ δύσκολος στόχος αλλά στον αθλητισμό δεν υπάρχει τίποτα το ανέφικτο. Δουλεύω για να το πετύχω και πιστεύω ότι γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος, οπότε μόνο ο χρόνος μπορεί να μας πει πόσο εφικτός είναι. Εξάλλου στη ζωή, αλλά και στον αθλητισμό, εκτός από τον προορισμό υπάρχει και η ομορφιά του ταξιδιού. Πετύχω, δεν πετύχω τον στόχο μου, πιστεύω ότι τελικά μόνο κερδισμένος θα είμαι. Εξάλλου μετά το Ρίο υπάρχει το Τόκιο. Άλλωστε οι αθλητές του μοντέρνου πεντάθλου που προκρίνονται συνήθως σε Ολυμπιακούς έχουν μέσο όρο ηλικίας από 26 χρόνων και πάνω.

Πώς καθορίζεται η πρόκριση στους Ολυμπιακούς;
Υπάρχουν οι προκρίσεις ανά ήπειρο και για την Ευρώπη θα γίνει τον Αύγουστο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για να συμπληρωθούν οι 36 που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνεται υπόψη και η βαθμολογία στην παγκόσμια λίστα και ειδικά η παρουσία στα παγκόσμια κύπελλα του 2016. Το θετικό για χώρες σαν την Ελλάδα είναι ότι προκρίνονται μόνο δύο αθλητές από τις αναπτυγμένες χώρες του μοντέρνου πεντάθλου, ενώ στα παγκόσμια ή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως και στα παγκόσμια κύπελλα αγωνίζονται μέχρι τέσσερις.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα αθλητή του μοντέρνου πεντάθλου στην Ελλάδα της κρίσης να πετύχει έναν τόσο υψηλό στόχο;
Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι και στην εποχή των «παχιών αγελάδων», το 2000 και το 2008 δεν είχε προκριθεί κανένας άνδρας Έλληνας πενταθλητής μπορείτε να αντιληφθείτε τη δυσκολία. Σε όλη την ιστορία του μοντέρνου πεντάθλου η Ελλάδα έχει πάρει τρεις προκρίσεις. Το 2000 στο Σίδνεϊ είχε πάρει μέρος η Πάτριτς, μία ομογενής από την Ουγγαρία, που δεν είχε σχέση με την ελληνική παραγωγή αθλητών, το 1992 ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος στην Βαρκελώνη, ενώ πολύ πιο πίσω ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής το 1936. Για να έχετε μια εικόνα θα σας πω ότι οι περισσότεροι αντίπαλοί μας στις διοργανώσεις έχουν από πάνω τους έναν προπονητή για κάθε άθλημα, ενώ εμείς πηγαίνουμε στους αγώνες μόνοι μας ή το πολύ με έναν συνοδό προπονητή, που αντικειμενικά δεν μπορεί να μας βοηθήσει στα άλλα τέσσερα αθλήματα.

Υπάρχει η παραμικρή στήριξη από την ομοσπονδία;
Η στήριξη της ομοσπονδίας είναι μέχρι στιγμής περισσότερο ηθική. Με πρότεινε στην ΕΟΕ να με συμπεριλάβει στην Προολυμπιακή ομάδα για το Ρίο και έγινε δεκτό το αίτημα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια κι από εκεί. Η ομοσπονδία μου παρέχει τους προπονητές στην ξιφασκία (Γιώργος Παυλίδης) και την ιππασία (Μαρίνα Παπαγεωργίου), ενώ ο σύλλογός μου, ο Πανελλήνιος, μαζί με τον αρχιπροπονητή του συλλόγου στους δρόμους τον Σταύρο Καρρέ, βρίσκονται κοντά μου για να με βοηθήσουν όσο μπορούν, αφού έχει καλύψει οικονομικά κι ένα μέρος της προετοιμασίας μου. Στο κολύμπι γυμνάζομαι στον ΓΣ Πετρούπολης με τον Πέτρο Πετρόπουλο, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια. Στην σκοποβολή εδώ και δύο χρόνια δεν έχω προπονητή αλλά έχω μάθει τα βασικά και ουσιαστικά είμαι προπονητής του εαυτού μου.

Πώς κυλάει η προετοιμασία στο Βερολίνο;
Η οργάνωση που συνάντησα είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Το να σε αντιμετωπίζει η ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας σαν να ήσουν δικό της αθλητής είναι κάτι που ξεπερνάει τη φαντασία. Σ’ αυτό βοήθησε το γεγονός ότι βρισκόταν εκεί από πιο νωρίς ο φίλος μου, πρωταθλητής Βουλγαρίας Ντιμιτάρ Κραστάνοφ κι έκανε την προσαρμογή μου πολύ πιο εύκολη. Είναι σημαντικό να προπονείσαι μαζί με αθλητές υψηλού επιπέδου πόσο μάλλον με Ολυμπιονίκες (στην κάτω φωτογραφία με τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Πεκίνου, Λένα Σένεμπορν), παγκόσμιους πρωταθλητές και κατόχους παγκοσμίων ρεκορ.

Ποιο από τα τέσσερα αθλήματα θεωρείς το δυνατό σου σημείο και ποιο το αδύνατο;
Αν και ξεκίνησα τον αθλητισμό από το κολύμπι και μάλιστα ήμουν από τους καλύτερους στις προαγωνιστικές κατηγορίες, αυτήν την περίοδο είναι το αδύνατό μου σημείο. Το ευχάριστο είναι ότι στο κολύμπι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις βαθμολογίες και αν πας καλά στα άλλα ουσιαστικά δεν έχεις πρόβλημα. Πιστεύω ότι σχετικά το καλύτερό μου άθλημα είναι η ξιφασκία, πιστεύω στον εαυτό μου στην ξιφασκία και πιστεύω ότι οι εμπειρίες που παίρνω θα με κάνουν να ξεχωρίσω. Ελπίζω να το αποδείξω και έμπρακτα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ποιο είναι το πρόγραμμά σου στη συνέχεια;
Έχω ήδη δηλώσει συμμετοχή στο 4ο παγκόσμιο κύπελλο ανδρών που θα γίνει την πρωτομαγιά στην Ουγγαρία. Ο πρώτος αγώνας-στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων που θα γίνει στο τέλος Μαΐου στη Σόφια, ο δεύτερος αγώνας-στόχος το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, που θα γίνει τον Αύγουστο στην Αγγλία. Ανάλογα με την οικονομική βοήθεια που θα υπάρξει, θα ήθελα να έρθω ξανά στο Βερολίνο τέλους Ιουνίου για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών αλλά και για νέα προετοιμασία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/