Connect with us

DOHA 2019

Αποστολή Ντόχα: Το Τοπ10 του παγκοσμίου

Published

on

Με την αυλαία του 17ου παγκοσμίου πρωταθλήματος να έχει πλέον κλείσει επιλέξαμε τη δεκάδα με τα πρόσωπα και τις στιγμές που ξεχώρισαν στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της χρονιάς .

Ντόχα  Παναγιώτης Βότσης – [email protected]
φωτογραφίες – ΑΝ Sports and Media photo agency

Οι αθλητές και οι αθλήτριες

  • Ντίνα Άσερ Σμιθ
    Αναμφισβήτητα ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες του πρωταθλήματος και η καλύτερη γυναικεία παρουσία στα σπριντ, πίσω ίσως μόνο από την τρομερή Τζαμαϊκανή Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις. Με ένα αργυρό στα 100μ., ένα χρυσό στα -αποδυναμωμένα- 200μ. και 2/2 εθνικά ρεκόρ Βρετανίας (10.83 – 21.88) με η 24χρονη είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη στα σπριντ. Επίσης, οι δομημένες απαντήσεις της στη συνέντευξη τύπου και το γεγονός ότι δύο φορές γύρισε μετά τον τερματισμό για να δει αν είναι καλά αθλήτριες που τραυματίστηκαν μου δείχνουν ότι έχει και μόρφωση και παιδεία. Πέρα από μεγάλη αθλήτρια λοιπόν φαίνεται να είναι και ολοκληρωμένος άνθρωπος, και για αυτό έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή τη λίστα.
    Υ.Γ. Χαίρεσαι και να τη βλέπεις γιατί πάντα είναι με ένα μεγάλο χαμόγελο.
  • Κρίστιαν Τέιλορ – Πάβελ Φάιντεκ – Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις
    Κατέκτησαν το 4ο χρυσό μετάλλιο στο ατομικό τους αγώνισμα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και αξίζουν ειδική μνεία. Είναι σταθερά κυρίαρχοι την τελευταία δεκαετία σε άλματα (τριπλούν), ρίψεις (σφυροβολία) και σπριντ (100μ.) και ήταν πραγματική απόλαυση να τους παρακολουθείς στο στοιχείο τους, από κοντά. Επιτρέψτε μας να ξεχωρίσουμε τον Κρίστιαν Τέιλορ από τους τρεις γιατί θεωρούμε ότι είναι ο πιο υποτιμημένος ως προς την προβολή αθλητής αυτού του επιπέδου. Πόσο μάλλον όταν έχει αποδείξει ότι είναι εξίσου ικανός εκτός σταδίου με την προσωπικότητα του και τις ιδέες του, οι οποίες μπορούν να εξελίξουν το άθλημα και να το πάνε ένα βήμα παρακάτω (τελείως τυχαία έχει εξαιρετική σχέση με την Κατερίνα Στεφανίδη).
  • Οι μαμάδες
    Οι εικόνες της Νία Άλι, της Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις να κάνουν το γύρο του θριάμβου με τα παιδιά τους αγκαλιά είναι δυνατές και απαραίτητες, ειδικά σε μία εποχή κοινωνικής αλλαγής, όπως αυτή που διανύουμε. Το ότι συνέβη αυτό στην Ντόχα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημειολογία, άρα και το μήνυμα. Μέσα στις μαμάδες η τρομερή Άλισον Φίλιξ που πρόσθεσε  άλλο δύο χρυσά στη συλλογή της, αυτά της σκυταλοδρομίας 4×400μ. γυναικών και μεικτής για να γίνει η πιο πετυχημένη αθλήτρια όλων των εποχών στη διοργάνωση (σε άνδρες και γυναίκες) και φυσικά δεν ξεχνάμε την Κινέζα Λιου Χονγκ που κέρδισε το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στα 20χλμ. βάδην έχοντας και αυτή επιστρέψει από γέννα.
  • Οι μικροί
    Δε γίνεται να μην υποκλιθείς στο ωμό ταλέντο. Το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων από την 18χρονη Ουκρανή Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο ύψος με 2.04μ., το χρυσό του 21χρονου Γερμανού Νίκλας Καούλ στο δέκαθλο με 8691β., το -για 0.01- αργυρό του 19χρονου Αιθίοπα Λαμέτσα Γκίρμα στα 3000μ. στιπλ είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του αύριο.

Οι τελικοί

  • Σφαιροβολία ανδρών
    Σε καμία περίπτωση δε γινόταν να λείπει από τη λίστα ο τελικός του αιώνα. Τα γράψαμε πολλές φορές. Πάθαμε την πλάκα μας στην αρχή με το 22.90μ. του Γουόλς, επαναπαυθήκαμε ότι θα νικούσε με την 4η καλύτερη βολή όλων των εποχών και παρακολουθούσαμε μόνο τις επόμενες βολές του, στις οποίες ρίσκαρε για να ρίξει περισσότερο. Στις τελευταίες βολές όμως της 6ης προσπάθειας ο μέχρι τότε 4ος με 21.95μ.Τζο Κόβαξ ρίχνει το μυθικό 22.91μ. και περνάει μπροστά, αποστομώνοντας μας όλους. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Ράιαν Κράουζερ ρίχνει κι αυτός 22.90μ. και όλοι στα δημοσιογραφικά έδρανα σηκωθήκαμε από τις καρέκλες μας μην πιστεύοντας στα μάτια μας.
  • 400μ. γυναικών
    Με βάση τη φετινή παρουσία της και την επιλογή της να επικεντρωθεί στα 400μ. η Σονάι Μίλερ Ουίμπο θεωρήσαμε ότι είναι το μεγάλο φαβορί για την παρατεταμένη ταχύτητα. Κανένας δεν περίμενε ότι η δύο κεφάλια χαμηλότερη Σάλγουα Εΐντ Νάσερ από το Μπαχρέιν θα μπορούσε όχι μόνο να κοντράρει την αθλήτρια από τις Μπαχάμες σε επιδόσεις κάτω από τα 48 δευτερόλεπτα, αλλά να την περάσει στον τελικό με 48.14, την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών μετά τα αμφιλεγόμενα 47.60 και 47.99 των Κρατοσβίλοβα και Κοχ. Εκπληκτικός αγώνας.
  • Νυχτερινός μαραθώνιος – βάδην
    Πολλά γράφτηκαν για τις μεταμεσονύχτιες κούρσες στο Κόρνις, το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ντόχα. Η υπερπροσπάθεια και η κατάθεση ψυχής που ήταν χαραγμένη στα πρόσωπα των αθλητών και αθλητριών είναι κάτι που σίγουρα θα θυμάμαι για καιρό. Τρομερές εικόνες και φοβερή εμπειρία, λάθος ίσως επιλογές από την οργανωτική ως προς τη μέρα διεξαγωγής, δεδομένου ότι ο μαραθώνιος των ανδρών είχε τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις υπόλοιπες κούρσες. Για να αντιληφθείτε κάπως καλύτερα την ατμόσφαιρα του αγώνα διαβάστε εδώ.

Η ατμόσφαιρα

  • Lightshow
    Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το σόου που έγινε κατά την παρουσίαση τον αθλητών στον τελικό των τελευταίων δρομικών αγωνισμάτων της ημέρας. Όλο το στάδιο σκοτείνιαζε, οι διάδρομοι φωτίζονταν κατάλληλα και οι μορφές μαζί με τα ονόματα των αθλητών έκαναν το γύρο του σταδίου σε ένα υπερθέαμα που δεν έχουμε συνηθίσει στο στίβο. Σίγουρα δίνει ένα τηλεοπτικό στοιχείο στο άθλημα, που είναι ένα από τα ζητούμενα της εποχής, όμως υπάρχει και αντίλογος. Ενδεχομένως να μη βοήθησε στη συγκέντρωσή των αθλητών αυτή η γρήγορη εναλλαγή φώτων με μουσική υπόκρουση. Επίσης διαρκούσε πολύ περισσότερο από όσο ίσως θα έπρεπε.
  • Συνεντεύξεις Τύπου
    Στη μεικτή ζώνη είναι όλο το… ζουμί των αγώνων, όμως οι συνεντεύξεις Τύπου με την τριάδα των νικητών από κάθε αγώνισμα είναι επιμορφωτικές. Μετά τον αγώνα, μετά τους πανηγυρισμούς, μετά την αδρεναλίνη, τότε που όλα καταλαγιάζουν είναι που βλέπεις μία διαφορετική, αθέατη στους πολλούς πλευρά των αθλητών. Κάποιες από τις ερωτήσεις είναι σοβαρές, ακόμα και ενοχλητικές για τους αθλητές (ειδικά μετά το θέμα Σαλαζάρ και του Κόλμαν), άλλες δίνουν επιπλέον στοιχεία για τον αγώνα και άλλες εστιάζουν στην πορεία των αθλητών μέχρι την απόλυτη καταξίωση του παγκόσμιου βάθρου. Εκεί αναδεικνύονται παγκόσμια και ιστορίες όμορφες και χρήσιμες, όπως αυτή.  

Το αυτονόητο +1

  • Εθνικές ομάδες στίβου Ελλάδας-Κύπρου
    Παρακολουθήσαμε με αγωνία τις προσπάθειες των Ελλήνων και Κύπριων αθλητών από την κερκίδα, πανηγυρίσαμε στα καλά, στεναχωρηθήκαμε στα άσχημα. Στη συνέχεια βρεθήκαμε στη μεικτή ζώνη για να πάρουμε από τον κάθε ένα τις πρώτες δηλώσεις και να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Για αυτό βρεθήκαμε εξαρχής στην Ντόχα και δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε από το Τοπ10. Έχουμε κάνει πολλές φορές ρεπορτάζ για όλα αυτά τα παιδιά από την αρχή της χρονιάς και ως ένα βαθμό μπορούμε να αντιληφθούμε τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλαν για να φτάσουν εκεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/