Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τόκιο 2020: Οι προσδοκίες για τον ελληνικό στίβο στους Ολυμπιακούς

Published

on

Στις 30 Ιουλίου ξεκινά το πιο δημοφιλές άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο στίβος, και η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 20 αθλητές οι οποίοι μπορούν να ανεβάσουν αρκετά ψηλά τη χώρα ακόμη και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Τα 20 μέλη της ομάδας στίβου θα κυνηγήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συνολικά, που για άλλους σημαίνει μία πρόκριση σε επόμενο γύρο, για άλλους η είσοδος στον τελικό ενώ για ελάχιστους σημαίνει να βρεθούν στο Ολυμπιακό βάθρο.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, Κατερίνα Στεφανίδη, έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος της για να βρεθεί στο Ολυμπιακό βάθρο και γιατί όχι ξανά στο ψηλότερο σκαλί. Με πολλή εμπειρία, έξυπνη τακτική και -εννοείται- ικανότητα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρίσκεται εντός μεταλλίων σε όλα τα προγνωστικά ενώ η ίδια έχει μελετήσει πολύ καλά τις συνθήκες στη χώρα αλλά και όλες τις αντιπάλους της, ώστε να είναι καθ’ όλα προετοιμασμένη. Στο Ρίο με 4.85μ η Στεφανίδη είχε κερδίσει το Ολυμπιακό χρυσό και η τριάδα του βάθρου έκλεισε στα 4.80μ ενώ φέτος ήδη τρεις άλτριες έχουν υπερβεί τα 4.90μ (Στεφανίδη – 4.80μ φετινό), όμως αυτό ίσως και καμία σημασία να μην έχει αφού οι Ολυμπιακοί πάντα είναι πολύ διαφορετικοί από τους υπόλοιπους αγώνες.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης του μήκους, σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, Μίλτος Τεντόγλου αποτελεί ακόμη μία ελπίδα του ελληνικού στίβου για τη διάκριση. Ο 23χρονος άλτης έχει όλα τα προσόντα για να βρεθεί στο βάθρο, έχοντας κάνει μάλιστα πολύ καλή σεζόν κατέχοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο αυτή τη στιγμή με 8.60μ ενώ έχει δείξει σταθερότητα στα μεγάλα άλματα. Σίγουρα οι αντίπαλοί του είναι πολύ δυνατοί όμως ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι αν βγάλει τα άλματα που έχει στα πόδια του, δε θα χάσει τη θέση στο βάθρο.

Με κύριο γνώμονα τη μεγάλη εμπειρία σε σημαντικές διοργανώσεις και την ικανότητα να φέρουν πάντα εις πέρας τις αποστολές τους, οι δύο άλτριες Νικόλ Κυριακοπούλου (4.70μ φετινό) και Βούλα Παπαχρήστου (14.25μ φετινό) μπορούν να βρεθούν στους τελικούς του επί κοντώ και του τριπλούν αντίστοιχα. Καμία από τις δύο δεν απογοητεύει εύκολα στις μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική, με τη Κυριακοπούλου μάλιστα να το χρωστάει στον… εαυτό της να βρεθεί στον τελικό αφού στο Ρίο είχε σταθεί άτυχη και δεν είχε αγωνιστεί. Στο επί κοντώ η Πόλακ θα χρειαστεί να φτάσει αρκετά κοντά στο ατομικό της (4.70μ) για να κλείσει θέση στον τελικό.

Αν και νεαροί και χωρίς εμπειρία Ολυμπιακών Αγώνων, φαίνεται να μπορούν να φτάσουν στον τελικό. Ο λόγος για τους Χρήστο Φραντζεσκάκη (σφυροβολία – 76.85μ φετινό) και Εμμανουήλ Καραλή (επί κοντώ – 5.70μ φετινό), δευτεραθλητές Ευρώπης στην κατηγορία Κ23, που έχουν δώσει πολύ καλά δείγματα (και) φέτος. Ο Φραντζεσκάκης αν καταφέρει στον προκριματικό να ρίξει στα μέτρα του (γύρω στα 76) λογικά θα μπορέσει να κλείσει μία θέση ενώ ο Καραλής αν υπερβεί για ακόμη μία φορά το 5.70μ ή ακόμη και τα 5.60μ, θα κλείσει θέση στον τελικό. Μην ξεχνάμε βέβαια και τον συναθλητή του Φραντζεσκάκη, Μιχάλη Αναστασάκη που επίσης αν ρίξει στα μέτρα του θα βρεθεί στον τελικό. Θυμίζουμε πως ο τελικός το 2016 είχε κλείσει στα 73.47μ. Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία) και Κρίστι Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία) αν φτάσουν τα ατομικά ρεκόρ τους (71.33μ) και (61.53μ) θα μπορέσουν να βρεθούν σε δύο πολύ καλούς τελικούς.

Κώστας Φιλιππίδης (φετινό 5.45μ) και Δημήτρης Τσιάμης (φετινό 16.04μ) που επανέρχεται από τραυματισμό) έχουν αρκετή εμπειρία όμως μέχρι στιγμής η χρονιά δεν τους έχει βγεί. Ποτέ δε είναι αργά για να βγάλουν τον καλό τους εαυτό όμως και στο επί κοντώ και στο τριπλούν οι αντίπαλοι είναι αρκετά ισχυροί.

Στα δρομικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς οι Έλληνες/-ίδες έχου να αντιμετωπίσουν μεγαθήρια. Οι δύο εμποδιστές, Ελισάβετ Πεσιρίδου (φετινό 13.06) και Κώστας Δουβαλίδης (13.84 φετινό) έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο προπόνησης αλλά και αγωνιστικές ευκαιρίες λόγω τραυματισμών που απαιτούσα μεγάλο διάστημα αποκατάστασης σε συνδυασμό με θεραπείες. Από την άλλη η Ραφαέλα Σπανουδάκη (11.34 και 23.11 φετινά) μπορεί να περάσει στον επόμενο (1o) γύρο όμως η υπόθεση ημιτελικός φαίνεται πιο δύσκολη, καθώς θα χρειαστεί να κάνει την καλύτερη κούρσα της ζωής της και στα 100μ και στα 200μ. Κάτι βέβαια που δεν αποκλείεται να συμβεί. Η Ειρήνη Βασιλείου (52.89 φετινό) στα 400μ πιθανότατα θα πρέπει να γράψει 51 για να μπορέσει να περάσει στο ημιτελικό (έχει ατομικό 51.75).

Στο βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (1:33:20 φετινό) αναμένεται να ξεχωρίσει. Η αθλήτρια του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσες μέσα στη σεζό δείχνοντας σταθερότητα και πολύ πιθανό θα είναι να τη οδύμε να φιγουράρει στις θέσεις 10-12 (από τις 60). Η νεαρή συναθλήτριά της, Κυριακή Φιλτισάκου (φετινό 1:32:23), καταπονήθηκε από την κούρσα στο ευρωπαϊκό Κ23 όμως μπορεί να κάνει αξιοπρεπή προσπάθεια ενώ η Παναγιώτα Τσινοπούλου (1:32:24 φετινό), με βοηθό την εμπειρία, μπορεί να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα. Παρομοίως και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (3:51:03 φετινό) στα 50χλμ βάδην θα κάνει την τελευταιά του Ολυμπιακή κούρσα στο συγκεκριμένο αγώνισμα και θα επιδιώξει μία καλή εμφάνιση.

Πρόγραμμα

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/