Connect with us

EDITORIAL

Ο Ντεσποτόφσκι, το πρωτόκολλο, η καραντίνα και οι συνέπειες

Published

on

Ο ΠΑΟΚ πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τη Βέροια, καταφέρνοντας να είναι η μοναδική ομάδα από το Big-4 που διεκδικεί τον τίτλο η οποία δεν είχε απώλεια στην επανέναρξη (έχει ένα ματς λιγότερο), αλλά στο τέλος της ημέρας κινδυνεύει να έχει τις μεγαλύτερες «απώλειες» όλων.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Κι ο κίνδυνος προέρχεται από την υπόθεση Ντεσποτόφσκι, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ της Κυριακής  (από την ιστοσελίδα fosonline.gr) και αφορά την παρουσία του Σκοπιανού πασαδόρου στον αγώνα με τον Φίλιπππο, ενώ μέχρι το Σάββατο έπαιζε με την εθνική της χώρας του στα προκριματικά του Ευρωβόλεϊ 2021 κι η τελευταία ΚΥΑ αναφέρει ότι όσοι εισέρχονται από το εξωτερικό μπαίνουν σε καραντίνα μίας εβδομάδας.

Η ΕΣΑΠ έστειλε την υπόθεση στον αθλητικό δικαστή δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά (κάτι που δεν συνηθίζει) ωστόσο πριν αποφανθεί ο αθλητικός δικαστής ας δούμε τι έγινε (και τι δεν έγινε), τι προβλέπουν τα σχετικά έγγραφα ξεκαθαρίζοντας πως αν έχει γίνει η οποιαδήποτε παραβίαση πρωτοκόλλου, κανονισμού, υπουργικής απόφασης ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου όσοι εισέρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα υποχρεούνται πέρα από το αρνητικό τεστ στο οποίο πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός 72 ωρών, να παραμείνουν σε καραντίνα μίας εβδομάδας.

Θεωρητικά αυτό αρκεί για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο Ντεσποτόφσκι παραβίασε την καραντίνα και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να αγωνιστεί.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά στο κατά πόσο είναι τόσο απλή η συγκεκριμένη υπόθεση.

Η βόλεϊ λιγκ επανεκκίνησε με την ίδια ΚΥΑ (που προβλέπει την καραντίνα μίας εβδομάδας) η οποία αναφέρει ότι η επανέναρξη θα συμβεί γιατί τηρείται εγκεκριμένο πρωτόκολλο και παραπέμπει για περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ.

Το αναθεωρημένο γενικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο έγινε η επανέναρξη της δραστηριότητας στη βολεϊ λιγκ υπάρχει στην ιστοσελίδα της Λίγκας και στο άρθρο 33 αναφέρει ότι «εφαρμόζονται οι επικαιροποιημένες αποφάσεις της Πολιτείας αναφορικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό και την άφιξη Ελλήνων και Αλλοδαπών αθλητών από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19» και παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ (αν προσπαθούσε να μπει κάποιος σήμερα στο συγκεκριμένο λινκ έβγαινε server error) με την υποσημείωση «Δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι μεταβαλλόμενη τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Πηγαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ και αναζητώντας στην σχετική ενότητα με τον Covid-19, υπάρχει η σχετική ενότητα «Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ για μετάβαση αθλητών και ομάδων από και προς το εξωτερικό».

Εκεί λοιπόν στο 5.3.1 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές αποστολές ή μεμονωμένοι αθλητές που επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που ακολουθούν συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο γνωστοποιημένο στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ,το

οποίο περιλαμβάνει περιοδικό προληπτικό έλεγχο με μοριακό τεστ PCR, δεν υποχρεούνται σε επιπλέον έλεγχο κατά την άφιξή τους στη χώρα.»

Ο Ντεσποτόφσκι λοιπόν συμμετείχε στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τα οποία διεξήχθησαν με το πρωτόκολλο της CEV και βάσει αυτού καθημερινά οι αθλητές των τριών εθνικών ομάδων (Σκόπια, Τουρκία, Βοσνία) υποβάλλονταν καθημερινά σε τεστ… Το τελευταίο ήταν στις 16/1 κι αυτό απέστειλε ο Ντεσποτόφσκι.

Αρκούν αυτά για να θεωρήσουμε «αθώο» τον Ντεσποτόφσκι και τον ΠΑΟΚ; Μάλλον όχι, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο δικαστής.

Ωστόσο όταν η ΚΥΑ εξισώνει τη βόλεϊ λιγκ με την σούπερ λιγκ και την μπάσκετ λιγκ, δεν μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό για τις αφίξεις αθλητών ή προπονητών από το εξωτερικό…

Για παράδειγμα στις 4 Ιανουαρίου η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα στο ΣΕΦ την σερβική Μέγκα Μπέμαξ (4/1, 20:00) στο πλαίσιο του προγράμματος «Monday’s Game Night against COVID-19». Οι Σέρβοι ταξίδεψαν στις 3/1 από το Βελιγράδι και αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό την επομένη…

Επίσης ο Όντετ Κάτας όταν ήρθε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, μετά από πέντε ώρες παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, έκανε προπόνηση και την επομένη το πρωί ταξίδεψε στην Πόλη με την αποστολή του Παναθηναϊκού.

Επίσης την Παρασκευή το Περιστέρι ανακοίνωσε την απόκτηση ενός Μεξικάνου αθλητή (πολιτογραφημένος Αμερικανός που έπαιζε στη Γερμανία) και χθες έκανε την πρώτη του προπόνηση υπό τις οδηγίες του Αργύρη Πεδουλάκη.

Θέλετε κι ένα ακόμη παράδειγμα από το χώρο του βόλεϊ; Στις 27/12 ο Φοίνικας Σύρου υποδέχθηκε στο νησί τον Ιγκόρ Γιούρισιτς. Στις 28/12 ο Κροάτης τεχνικός ήταν στο γήπεδο όπου παρουσιάστηκε από τη διοίκηση στους παίκτες κι έκανε την πρώτη προπόνηση.

Σ’ όλες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία καραντίνα είτε τριήμερη (στα τέλη Δεκέμβρη ή αρχές Γενάρη), είτε επταήμερη (μετά τις 8/1 όταν και εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ).

Ωστόσο το βασικό ερώτημα στην όλη ιστορία είναι: ο ΠΑΟΚ έκανε όντως μια τόσο μεγάλη βλακεία και παραβίασε το πρωτόκολλο βάζοντας να αγωνιστεί ένας αθλητής που έπρεπε να είναι σε καραντίνα ή ενημέρωσε και πήρε τη σχετική άδεια;

Αν δεν ρώτησε κανέναν και πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία η οποία εν τέλει παραβίασε τον οποιονδήποτε κανόνα προφανώς και θα υποστεί τις συνέπειες. Ποιες είναι αυτές; Περιγράφονται στα σχετικά ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί καθώς και στο υγειονομικό πρωτόκολλο της ΕΣΑΠ.

Βέβαια ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ έλεγε συνεχώς «έχουμε πρωτόκολλο ανώτερο από του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου», οπότε ας φροντίσει έστω και τώρα να προσθέσει και μια παραπομπή για τους ξένους αθλητές που έχουν διεθνείς υποχρεώσεις (ή αυτούς που θα έρθουν με μεταγραφή στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο όπως συμβαίνει σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο), όπως ακριβώς περιγράφεται στην ΚΥΑ της 8 Ιανουαρίου για να μην προκύψουν κι άλλες υποθέσεις Ντεσποτόφσκι στη συνέχεια.

«Μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και καλύπτονται ως εξαιρέσεις από το άρθρο 14 παράγραφος 2 της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 1293, ΦΕΚ Β 30/2021, 8.01.2021 (Σελίδα 40) , οπότε το θέμα της 7ήμερης καραντίνας για συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις δύναται να παρακαμφθεί. Επίσης, οι αθλητές ή παράγοντες που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, ακολουθούν πρωτόκολλο με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID, οπότε υπάρχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, καθιστώντας την 7ήμερη καραντίνα ως επί το πλείστον περιττή.

Με εκτίμηση, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α.».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr