Connect with us

STORY

Έρχεται ο Μπαρσιμαγιόρ

Published

on

Είναι ψηλός (1.92μ.), αδύνατος (μόλις 70 κιλά) και προέρχεται από μία χώρα (Κατάρ) που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για το υψηλό επίπεδο των αθλητών της , εκτός αν είναι… εισαγόμενοι από την Κένυα ή την Αιθιοπία. Κι όμως, αυτός ο ψιλόλιγνος 23χρονος απειλεί να σπάσει ένα σπουδαίο ρεκόρ του Χαβιέ Σοτομαγιόρ που αντέχει εδώ και 21 χρόνια. Το όνομά του; Μουτάζ Έσα Μπαρσίμ.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Το αγώνισμα του άλματος σε ύψος ζει συγκλονιστικές στιγμές μετά από δεκαετίες στασιμότητας, χάρη στις επικές μονομαχίες δύο σπουδαίων αθλητών: του Ουκρανού Μπογκντάν Μπονταρένκο από το Χάρκιβ και του Καταριανού Μουτάζ Έσα Μπαρσίμ από τη Ντόχα, οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ (2.45μ. από το 1993) του Χαβιέ Σοτομαγιόρ. Πρόσφατα μάλιστα ο Καταριανός σημείωσε την κορυφαία επίδοση της φετινής σεζόν, με άλμα στα 2.43μ., που είναι συνάμα και η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών πίσω μόνο από εκείνη του θρυλικού Κουβανού. Ενδεικτικό της κλάσης των δύο αθλητών (καθώς και όλης της ταλαντούχας «φουρνιάς», που περιλαμβάνει επίσης τον Ρώσο Ιβάν Ουκόφ και τον Καναδό Ντέρεκ Ντρούιν) είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2014 είχαμε συνολικά 16 άλματα πάνω από τα 2.40μ., τη στιγμή που ποτέ ξανά στο παρελθόν δύο άλτες δεν είχαν ξεπεράσει το συγκεκριμένο ύψος στην ίδια διοργάνωση – κάτι που πλέον έχει συμβεί ήδη τέσσερις φορές. Ποιος, όμως, από τους δύο χαρισματικότερους άλτες της γενιάς τους είναι πιο κοντά στην κατάρριψη του ιστορικού αυτού ρεκόρ;

Μπαρσίμ, ο εκλεκτός
Για τους γνωρίζοντες καλά από στίβο, ο Μπαρσίμ συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να φτάσει πρώτος στο μεγάλο επίτευγμα, ακόμη και μέσα στο 2015. Οι λόγοι αρκετοί και διαφορετικοί, καθώς ο νεαρός Άραβας (προϊόν της φημισμένης αθλητικής ακαδημίας «Aspire Academy») εκτιμάται ότι έχει ελαφρώς περισσότερα προσόντα, περισσότερα περιθώρια βελτίωσης και λίγο καλύτερη τεχνική από τον Ουκρανό αντίπαλό του, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τόσο από την εξέλιξη των επιδόσεων του Μπαρσίμ σε σχέση με την ηλικία του, όσο και από τον ιδιαίτερα άνετο και «καθαρό» τρόπο με τον οποίο υπερπηδά τον πήχυ, βρισκόμενος συχνά αρκετά πιο πάνω από το ύψος στο οποίο δοκιμάζει. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζουν βεβαίως και τα φυσικά προσόντα του Καταριανού, ο οποίος πέρα από ένα ιδανικό σουλούπι -αφού είναι πολύ ελαφρύς σε σχέση με το ύψος του- διαθέτει και μία μοναδική εκρηκτικότητα κατά την προσέγγισή του στον πήχυ. Αντιθέτως ο Μπονταρένκο είναι μεν ψηλότερος κατά πέντε πόντους (1.97μ.), ωστόσο έχει και αρκετά βαρύτερο κορμί από τον αντίπαλό του, καθώς ζυγίζει 80 κιλά. Ωστόσο εκείνο που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι, πέρα από τον έντονο ανταγωνισμό, ο Καταριανός έχει να αντιπαρέλθει και ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο – το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τη μέση του, το οποίο τον βασανίζει από το 2011. Για να το αντιμετωπίσει, ο Μπαρσίμ υποβάλλεται σε φυσιοθεραπείες επί καθημερινής βάσης, έχοντας συνηθίσει να ζει με το κυνήγι του χρόνου, πριν από τις μεγάλες διοργανώσεις. Το πλέον απίστευτο είναι ότι μία μόλις εβδομάδα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, είχε διαγνωστεί με κάταγμα κόπωσης στον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο (χαμηλά στη μέση). Το αποτέλεσμα; Χάλκινο μετάλλιο, με άλμα στα 2.29μ.!

Η γνώμη του ειδικού
Υπέρ του Καταριανού τάσσεται πάντως και ένας ειδικός του αγωνίσματος, ο Μάρκος Πούλιος, διακεκριμένος ομοσπονδιακός προπονητής του ύψους και υπεύθυνος της αθλητικής ακαδημίας του αθλητικού συλλόγου «Ερμής 1877».
Ο Έλληνας προπονητής τόνισε χαρακτηριστικά για την κορυφαία αθλητική κόντρα της σύγχρονης εποχής στον στίβο: «Θεωρώ ότι αυτός που θα καταρρίψει πρώτος το ρεκόρ του Σοτομαγιόρ είναι ο Μπαρσίμ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερος σε ηλικία από τον Μπονταρένκο (σ.σ. 23 έναντι 25 ετών) και δεν έχει ακόμη ωριμάσει αγωνιστικά. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι πιο σταθερός από τον Ουκρανό, ενώ το στοιχείο που τους διαφοροποιεί είναι ότι ο Μπαρσίμ είναι πιο «πλαστικός» στην κίνησή του, σε αντίθεση με τον Μπονταρένκο που είναι πιο «σκληρός», βλέποντάς τους με καθαρά προπονητικό μάτι».
Στην ερώτηση για ποιον λόγο το παγκόσμιο ρεκόρ του Σοτομαγιόρ έχει αντέξει πάνω από δύο δεκαετίες, ο κύριος Πούλιος ήταν ξεκάθαρος: «Τα ρεκόρ στον αθλητισμό είναι για να σπάνε. Αν παραμένουν, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στασιμότητα στο αγώνισμα, κάτι που δεν δικαιολογείται ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας στις μέρες μας. Μετά τον Σοτομαγιόρ όμως κανένας αθλητής δεν κατάφερε να ξεφύγει ιδιαίτερα σε επίπεδο. Πάντως ο Κουβανός δεν ήταν τόσο καλός τεχνικά, αλλά ήταν πολύ δυνατός, και η δύναμη είναι το πρώτο στοιχείο σε όλα τα αθλήματα του στίβου, είτε μιλάμε για ρίψεις, είτε για δρόμους, είτε για άλματα».
Όσο για την πρόβλεψή του σχετικά με το πότε θα καταρριφθεί το ρεκόρ; «Αν όχι στους αγώνες του Μαρακές, σίγουρα του χρόνου…».

Κυνηγώντας τον βασιλιά
Ό,τι και να συμβεί πάντως στο μέλλον, αποτελεί πραγματική ευλογία η συνύπαρξη δύο τόσο ποιοτικών και ταλαντούχων αθλητών, οι οποίοι κοσμούν πραγματικά τους αγωνιστικούς στίβους τόσο με την κλάση, όσο και με το ήθος τους. Και είναι βέβαιο, ότι ο έντονος ανταγωνισμός τους είναι αυτός που ωθεί αμφότερους ακόμη πιο ψηλά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από έναν πραγματικά σπουδαίο αθλητή, συνήθως υπάρχει μία μεγάλη αντιπαλότητα με κάποιον ισάξιο ανταγωνιστή.
Όπως δηλώνει πάντως ο ίδιος ο Μπαρσίμ, εκείνο που σίγουρα απαιτείται είναι χρόνος και υπομονή: «Το να περάσω τα 2.43μ. ήταν τεράστιο επίτευγμα. Σημαίνει ότι ο Χαβιέ (σ.σ. Σοτομαγιόρ) είναι ο βασιλιάς και τώρα εγώ είμαι ο πρίγκιπας. Αυτό είναι σπουδαίο κίνητρο για εμένα… Κυρίως θα χρειαστεί χρόνος: έχω ανάγκη από πείρα, δεν υπάρχει παράκαμψη για την πείρα. Χρειάζομαι χρόνο για να γίνω δυνατότερος… Χρειάζομαι μεγάλες διοργανώσεις, ανταγωνισμό. Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ και πρέπει όλα να είναι τέλεια: ο καιρός, το κοινό, να αισθάνεσαι καλά σωματικά και πνευματικά. Όταν όλα αυτά συμβούν ταυτόχρονα, πιστεύω ότι είναι δυνατόν να καταρριφθεί. Και εκείνο το ρεκόρ επιτεύχθηκε από έναν άνθρωπο, όλοι μας είμαστε άνθρωποι, συνεπώς όλα είναι δυνατά», καταλήγει με νόημα ο 23χρονος…

Μπαρσίμ vs. Μπονταρένκο 2014
Αγώνες 7
Νίκες Μπαρσίμ 4 (Παγκόσμιο κλειστού στίβου Σόποτ, Ντάιαμοντ λιγκ Ρώμης, Μπέρμιγχαμ, Βρυξελλών)
Νίκες Μπονταρένκο 3 (Ντάιαμοντ λιγκ Νέας Υόρκης, Λοζάνης, Μονακό)
Καλύτερη επίδοση Μπαρσίμ 2.43μ. (5/9/2014, Βρυξέλλες – 2η καλύτερη όλων των εποχών)
Καλύτερη επίδοση Μπονταρένκο 2.42μ. (15/6/2014, Νέα Υόρκη – 3η καλύτερη όλων των εποχών, μαζί με τον Σουηδό Πάτρικ Σιόμπεργκ)
Επόμενη αναμέτρηση Ηπειρωτικό κύπελλο Μαρακές (13-14/9)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/