Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Αλεξάνταρ Μπόρισιτς: «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – Χαίρομαι για τη στήριξη της Πολιτείας στην ΕΟΠΕ»

Published

on

Οι συνεντεύξεις του δεν είναι ιδιαίτερα συχνές. Ωστόσο όταν αποφασίζει να μιλήσει τότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαντήσει στα… πάντα όλα. «Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις ερωτήσεις, θα μιλήσουμε για όποιο θέμα θέλετε», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ, Αλεξάνταρ Μπόρισιτς.

Με την επιβλητική θέα της Ακρόπολης ως το καλύτερο σκηνικό, ο Σέρβος παράγοντας μίλησε στο www.volleyball.gr για τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργο Καραμπέτσο, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Πολιτείας και Ομοσπονδίας, για την επιθυμία του να δει το ελληνικό βόλεϊ να επιστρέψει ακόμη πιο δυναμικά σε διεθνές επίπεδο, για τα όσα έχει αλλάξει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο ευρωπαϊκό βόλεϊ και τα σχέδια του για την ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ και του σνόου βόλεϊ, για τις σχέσεις της CEV με την FIVB, αλλά και για την προσωπική του ζωή.
Μια ζωή συνυφασμένη με το βόλεϊ το οποίο το έχει υπηρετήσει απ’ όλες τις βαθμίδες ξεκινώντας ως αθλητής, συνεχίζοντας ως προπονητής και κατόπιν ως παράγοντας. 

«Η Ομοσπονδία έχει τον σεβασμό και την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης»
Ο πρώτος άξονας της συζήτησης μας με τον πρόεδρο της CEV είχε να κάνει με τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ για μία ακόμη φορά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια που γίνεται από την ΕΟΠΕ για να αλλάξει επίπεδο το ελληνικό βόλεϊ.

-Κύριε Μπόρισιτς καλώς ήρθατε πάλι στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε στη χώρα μας. Ήρθατε για την Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, όμως είχατε την ευκαιρία να συναντηθείτε με το Προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Μπορείτε να μας πείτε τι συζητήσατε;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που την Δευτέρα βρέθηκα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, γιατί όσες φορές μίλησα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Καραμπέτσο, του είχα πει ότι θέλω να έρθω στην Αθήνα και να τον συναντήσω για να δούμε πως μπορεί η CEV με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στο κοντινό μέλλον να φιλοξενήσουν μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση στην Ελλάδα.

Έχω όλες τις πληροφορίες για ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το παρελθόν η Ομοσπονδία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καραμπέτσο για την σκληρή δουλειά που έχει κάνει αυτός με την ομάδα του για να λύσει τα προβλήματα της Ομοσπονδίας».
-Είστε ευχαριστημένος από την συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ομοσπονδία έχει καλή σχέση με την Ελληνική Κυβέρνηση, γιατί πως μπορείς να πραγματοποιήσεις μία μεγάλη διοργάνωση χωρίς την βοήθεια της Κυβέρνησης; Αδύνατο.

Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Ο σεβασμός είναι πολύ σημαντικός. Από τη συνάντηση διαπίστωσα ότι η Ομοσπονδία έχει τον σεβασμό και την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή την στιγμή δεν είναι εύκολο, ειδικά την περίοδο της πανδημίας να βάλεις πολλά χρήματα στον αθλητισμό γενικότερα. Έγινε το πρώτο βήμα όμως. Μπορεί να ήρθα για την Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, όμως εκμεταλλεύτηκα αυτή την συγκυρία για να μιλήσω και για το βόλεϊ στην Ελλάδα».

-Ίσως τους επόμενους μήνες να σας δούμε στην Ελλάδα καθαρά για λόγους βόλεϊ…

«Μπορεί, όλα είναι πιθανά. Το ελληνικό βόλεϊ πιο παλιά έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο στην CEV και στην FIVB. Στην Ελλάδα είχαν γίνει στο παρελθόν Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις όλων των κατηγοριών. Το μεγάλο γεγονός της Ελλάδας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, στους οποίους συμμετείχε και η Ομοσπονδία βόλεϊ. Μετά από το 2004 όμως, το ευρωπαϊκό βόλεϊ εξαφανίστηκε από την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να συνεργαστώ με τον κ. Καραμπέτσο για να επιστρέψουν διοργανώσεις στην Ελλάδα. Η κύρια πρόταση αυτή την στιγμή είναι να διοργανωθεί ένα αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η Ομοσπονδία έχει την στήριξη για αυτό το πρότζεκτ».

«Κάναμε μεγάλες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό βόλεϊ, πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης»

Η εκλογή του στην προεδρία της CEV το 2015 ήταν κι η απαρχή σημαντικών αλλαγών στο ευρωπαϊκό βόλεϊ, ωστόσο ο Σέρβος παράγοντας τονίζει ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Επίσης για τον ίδιο είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το snow volley αλλά και η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του beach volley.

-Είστε στην έκτη χρονιά σας ως Πρόεδρος της CEV και σε αυτά τα χρόνια έχουμε δει την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού βόλεϊ και beach volley. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του αθλήματός μας;

«Για να είμαι ειλικρινής, πάντα μπορείς και καλύτερα. Είμαι χαρούμενος που βελτιώσαμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή αθλητική κοινότητα. Κάναμε μεγάλες αλλαγές.

Αυξήσαμε τις ομάδες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Από 16 έγιναν 24. Σε πολλές χώρες αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος είναι ότι στο παρελθόν είχαμε σχεδόν τις ίδιες ομάδες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μερικές Ομοσπονδίες και χώρες είχαν βρεθεί αρκετές φορές πολύ κοντά στο να προκριθούν σε τελικές φάσεις, όμως δεν τα κατάφερναν. Αν αποτύχεις για 3-4 φορές, χάνεις ενέργεια και η χώρα παύει να επενδύει στο άθλημα. Με αυτό το σύστημα είδαμε χώρες όπως η Σλοβενία να ανεβαίνουν κατακόρυφα, η Ουγγαρία μετά από πολλά χρόνια έκανε πράγματα. Η Σουηδία προκρίθηκε φέτος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια. Αυξήσαμε τις διοργανώτριες χώρες από 1-2 σε 4 και τώρα πολλές χώρες θέλουν να φιλοξενήσουν όμιλο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 2019 είχαμε 8 διοργανώτριες στα Ευρωπαϊκά και το 2021 έχουμε άλλες 8. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτουμε σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Στο Champions League αλλάξαμε τους κανονισμούς και πλέον όλοι οι πρωταθλητές στις χώρες του έχουν την δυνατότητα να προκριθούν στους ομίλους. Μπορεί να παραμένει δύσκολο για κάποιες ομάδες, αλλά έχουν πιθανότητες. Ξεκινήσαμε το 2018 στο Βερολίνο τα super finals και ήταν σπουδαίο event.

Φέτος ήταν καλή διοργάνωση στη Βερόνα. Γιατί ήταν απλά καλή; Γιατί δεν υπήρχαν θεατές. Χαρήκαμε γιατί δώσαμε χρήματα για να βγει μία όμορφη εικόνα στην τηλεόραση. Επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες, αλλάξαμε την ιστοσελίδα μας και είμαστε πιο κοντά πλέον με τους φιλάθλους και επικοινωνούμε μαζί τους».

-Ποια είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχετε πάρει κατά την διάρκεια της θητείας σας και κοιτώντας πίσω τι ήταν αυτό που θα κάνατε διαφορετικά;

«Πρώτα απ’ όλα δεν διαχωρίζουμε διοργανώσεις, όλες είναι σημαντικές για εμάς. Ξεκινήσαμε με τις αλλαγές στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κάναμε μεγάλη πρόοδο. Αυξήσαμε τα χρηματικά έπαθλα σε όλες τις διοργανώσεις. Αυξήσαμε και στα αναπτυξιακά Ευρωπαϊκά τις συμμετέχουσες χώρες από 12 σε 16. Ξεκινήσαμε να αλλάζουμε και το beach volley. Πριν 10-15 χρόνια ήμασταν χαρούμενοι όταν είχαμε 1-2 ομάδες από την Ευρώπη στις 10 καλύτερες του κόσμου. Πλέον, έχουμε 1-2 ομάδες από άλλες Ηπείρους στην πρώτη δεκάδα.

Ξεκινήσαμε την ανάπτυξη του snow volley. Αρκετές χώρες δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί το snow volley είναι σημαντικό. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω να πω πως στο beach volley παίζουν 2 παίκτες σε κάθε ομάδα, στο snow volley 3 και στο βόλεϊ 6. Δουλεύουμε τώρα για να βάλουμε το snow volley στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Μπορούμε να γίνουμε το πρώτο άθλημα που παίζεται στους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τις προτεραιότητές μας είναι το snow volley. Φυσικά δεν γίνεται όλες οι χώρες να διοργανώσουν και να αναπτύξουν το άθλημα αυτό, λόγω έλλειψης χιονιού. Όμως αθλητές από όλο τον κόσμο έρχονται και παίζουν snow volley. Έχουμε κάνει δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα snow volley και στα τουρνουά μας είχε έρθει να παίξει ομάδα από το Καμερούν. Για πρώτη φορά στο snow volley έπαιξε ομάδα από την Βραζιλία και πήρε μετάλλιο για πρώτη φορά σε άθλημα που παίζεται στο χιόνι. Είναι καλή ευκαιρία να παίζουμε βόλεϊ για 365 μέρες τον χρόνο σε όλες τις Ηπείρους. Μεγάλος μας στόχος είναι η ανάπτυξη του snow volley, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξεκινήσαμε στο beach volley.

Αρχικά στο beach volley έπαιζαν αθλητές της σάλας. Έπαιζαν βόλεϊ μέσα στη χρονιά και το καλοκαίρι έπαιζαν beach volley και το έβλεπαν ως προετοιμασία για την επόμενη σεζόν. Η νέα γενιά όμως ξεκίνησε να παίζει αποκλειστικά beach volley και πλέον οι αθλητές της σάλας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους επαγγελματίες αθλητές του beach volley. Είναι τελείως διαφορετικό.

Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και στο snow volley. Έτσι, όλη τη χρονιά μπορούμε να έχουμε beach volley, snow volley και βόλεϊ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας και ότι αρκετοί αθλητές έχουν συμβόλαια με τις ομάδες τους, ενώ οι αθλητές του beach volley δεν το έχουν αυτό το πρόβλημα.

Γι’ αυτό στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αποφασίσαμε να δούμε πόσα σωματεία beach volley υπάρχουν στην Ευρώπη και πως μπορούν να ξεκινήσουν οι Ομοσπονδίες να βοηθήσουν περισσότερο τους αθλητές».

-Δηλαδή να υπάρχει ξεχωριστή εγγραφή αθλητή στο βόλεϊ και ξεχωριστή στο beach volley;

«Μπορεί να είναι η ίδια ή και διαφορετική, ανάλογα τη χώρα».

-Είπατε πως το snow volley είναι πολύ σημαντικό για τη CEV. Το beach volley θεωρείται ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Μπορεί να γίνει το ίδιο για το snow volley το χειμώνα;

«Δεν μπορώ να συγκρίνω τα δύο αθλήματα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το βόλεϊ έχει περισσότερους παίκτες και έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το beach volley είναι πολύ ελκυστικό και στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία ήταν το νούμερο ένα άθλημα.

Αυτή τη στιγμή το βόλεϊ είναι το κύριο προϊόν μας και θέλουμε στο beach & snow volley να το προμοτάρουμε. Αν το snow volley γίνει Ολυμπιακό άθλημα, μπορεί να γίνει πολύ καλή επένδυση. Όπως λένε, είναι τι χρειάζεσαι κάθε στιγμή. Δεν μπορείς να κάνεις τόσες διοργανώσεις snow volley, ούτε Beach volley σε σχέση με τη σάλα. Είναι πιο αποκλειστικά αθλήματα. Αν θέλεις να κάνεις snow volley στο βουνό, σε χιονοδρομικά κέντρα και σαλέ, θα προσελκύσεις ανθρώπους ευκατάστατους. Ελπίζω κάποιοι από αυτούς να δουν τη δυναμική του αθλήματος και να επενδύσουν για να γίνουν ακόμα περισσότερα».

-Πάμε πίσω στο 2015, όταν εκλεγήκατε Πρόεδρος της CEV. Τότε είπατε πως οι στόχοι σας είναι η βελτίωση της επικοινωνίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ομοσπονδιών, των συλλόγων, των ΜΜΕ αλλά και με τους αθλητές και τους προπονητές με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Να βεβαιωθείτε ότι αυτοί που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι οι αθλητές και οι προπονητές και να γίνει εστίαση στον αθλητισμό και όχι σε πολιτικά ζητήματα. Πιστεύετε ότι έχετε πετύχει αυτούς τους στόχους;

«Είμαι χαρούμενος που ξεκινήσαμε τις αλλαγές εσωτερικά στην CEV. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις νοοτροπία, ακόμα και σε μία οικογένεια. Δίνουμε πιο πολύ έμφαση στο αθλητικό κομμάτι και λιγότερο στο διοικητικό. Σεβόμαστε όλους τους διοικητικούς κανόνες, αλλά δεν είμαστε πολιτικό κοινοβούλιο αλλά αθλητικό ινστιτούτο. Πλέον οι συζητήσεις για πολιτικά ζητήματα είναι πολύ λίγες. Για μένα ένα πράγμα είναι σημαντικό. Οι βολεϊκές διοργανώσεις και εκδηλώσεις. Για τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να βρεις τα χρήματα για να στείλεις την ομάδα σου να παίξει. Αυτό είναι το μίνιμουμ. Αν δεν υπάρχουν οι διοργανώσεις, τότε απλά υπάρχεις για να κάνεις μία ομιλία. Αυτό δεν είναι τίποτα όμως.

Πριν, όταν μία Ομοσπονδία έχει χρέη, δεν έχει σημασία πόσα, έχανε το δικαίωμα να κάνει μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το άλλαξα αυτό. Δεν θέλω να μειώνω καμία Ομοσπονδία. Θα πρέπει βέβαια να βρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ήταν πολύ θετικό που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με Ομοσπονδίες και χάρη στην υποστήριξή μας, έλυσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Φέραμε κοντά μας τις Ομοσπονδίες και ένιωθαν σημαντικές. Χωρίς την στήριξη όμως από τη χώρα σου δεν μπορείς να προχωρήσεις. Γι’αυτό χαίρομαι για τη συνάντηση που κάναμε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη που τόνισε πως θα στηρίξει το ελληνικό βόλεϊ».

-Ένας από τους λόγους που ήταν εφικτή η διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε 4 χώρες είναι εξαιτίας της καλής συνεργασίας που έχετε με τις Εθνικές Ομοσπονδίες;

«Όταν ξεκίνησε η θητεία μου το 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο διαρκούσε περίπου δύο μέρες και διάβαζαν αναφορές για την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό βόλεϊ και η αλήθεια είναι ότι ήταν κουραστικό. Δεν υπήρχαν σοβαρά θέματα συζήτησης. Πλέον τα Διοικητικά Συμβούλια διαρκούν μισή μέρα. Γίνονται αναφορές μόνο για τυχόν απορίες και δεν αναλωνόμαστε σε πράγματα χωρίς νόημα. Αναφερόμαστε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Την άλλη μισή μέρα την αφιερώνω στο να είμαστε όλοι μαζί. Να ανταλλάξουμε απόψεις και ίσως να δημιουργήσουμε καινούργιο πρότζεκτ. Σέβομαι την τεχνολογία,όμως η φυσική παρουσία στα Συμβούλια είναι καλύτερη. Γιατί μπορώ να αναγνωρίσω όταν πω κάτι την αντίδραση των άλλων ανθρώπων δίπλα μου. Είτε θα συμφωνήσεις, θα διαφωνήσεις ή θα εκπλαγείς. Δεν έχει σημασία. Στην οθόνη δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά. Η φυσική επικοινωνία είναι σημαντική».

-Αναφερθήκατε στις αλλαγές που κάνατε στο Champions League. Είναι στα πλάνα σας να αλλάξετε και τις άλλες δύο διοργανώσεις, το CEV και Challenge Cup;

«Αυξήσαμε το μπάτζετ μας στις δύο διοργανώσεις και πλέον είναι στα 2,5 εκατομμύρια Ευρώ. Για παράδειγμα, στο Champions League γυναικών το έπαθλο ήταν 300 χιλιάδες Ευρώ και πλέον είναι 500 χιλιάδες. ήταν δική μου ιδέα αυτό και χαίρομαι που το δέχθηκε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν παίρνω μόνος μου τις αποφάσεις, εγώ προτείνω και αποφασίζουμε όλοι μαζί δημοκρατικά. Το συζητήσαμε, είπαμε όλοι την άποψή μας και είναι σημαντικό να πεις την γνώμη σου την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί αυτό που θα πω να μην είναι το καλύτερο και κάποιος να πει κάτι καλύτερο. Όλοι ψηφίσαμε υπέρ να είναι ισόποσα τα έσοδα και στα δύο φύλα.

Πλέον έχουμε 500 χιλιάδες Ευρώ στους νικητές του Champions League. Στην Βερόνα το 2018 σε μία ημέρα επενδύσαμε γιατί δεν μου αρέσει να λέω πως ξοδέψαμε, 1,5 εκατομμύριο Ευρώ σε τέσσερις ομάδες. Στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν μικρότερα έπαθλα από τα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

Με ρωτήσατε για το CEV και Challenge Cup. Παντού αυξήσαμε τα χρηματικά έπαθλα για να δώσουμε κίνητρα. Παλιότερα ήταν οι ίδιες 3-4 ομάδες στα τελικά, όμως σιγά σιγά πλέον αυξάνονται οι ομάδες και κοιτάμε πως μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους στήριξης.
Ήταν πολύ σημαντική η συμφωνία που κάναμε με την εταιρεία Infront, την οποία κλείσαμε 10 μέρες πριν ξεκινήσει η πανδημία. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα συνεργασία, έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Η συμφωνία παλιότερα ήταν για 10 χρόνια με 10 εκατομμύρια Ευρώ έσοδα. Πλέον είναι περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Καλύπτουν τις παραγωγές των αγώνων, τις οποίες παλιότερα πλήρωναν τα σωματεία. Έχουμε πολλούς τρόπους να στηρίξουμε σωματεία, Ομοσπονδίες και αθλητές για να είναι σε καλύτερο σημείο».

-Υπάρχει περίπτωση οι διοργανώσεις CEV και Challenge Cup να γίνουν μία ενιαία διοργάνωση;

«Η γνώμη μου είναι πως δεν είναι καλή ιδέα. Το Champions League είναι διοργάνωση για τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Σε συνεργασία με τα σωματεία, με τους χορηγούς και τα μίντια και μετά από ανοιχτή συζήτηση το είχαμε συζητήσει.

Ελπίζω φέτος να κάνουμε συνάντηση με τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης για το πως μπορούμε να ανεβάσουμε την αξία μας. Δεν μπορείς να ζητάς μόνο και να μην προσφέρεις. Ενωμένοι θα δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το μπάτζετ, πως μπορούν να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες οι διοργανώσεις μας σε θέμα μάρκετινγκ. Στην Ευρώπη δεν έχουν τόσο ισχυρές οικονομικές χώρες.

Χαίρομαι που βλέπω Σκανδιναβικές χώρες να ανεβαίνουν. Η Σουηδία στις γυναίκες προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό μετά από 38 χρόνια. Η Νορβηγία στο beach volley είναι νούμερο ένα. Η Δανία πριν λίγες ημέρες κατέκτησε το Silver European League και ανέβηκε στο Golden. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν να μπαίνουν και οι Σκανδιναβικές χώρες στο προσκήνιο.

Έχουμε ισχυρό βόλεϊ στην Ανατολική Ευρώπη παρόλο που η οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή. Με την συνεργασία με την Infront προμοτάρουμε το βόλεϊ σε πολλές χώρες. Η ανάκαμψη ξεκίνησε στα τρία μεγάλα event που κάναμε. Στη Βερόνα το 2018 για το Champions League και στην Άγκυρα και στο Παρίσι το 2019 τους τελικούς των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων γυναικών και ανδρών. Εκεί ξεκίνησε η πρόοδος. Μετά από αυτά τα event ξεκινήσαμε να είμαστε πιο σημαντικοί. Δεν είναι μόνο η νίκη, μετράει και η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσεις στη χώρα σου, μπορεί να είναι καλύτερα για σένα οικονομικά.
Κλείνοντας την ερώτηση, στο Champions League έχουμε τις κορυφαίες ομάδες, το CEV Cup έχει ομάδες που βρίσκονται κοντά σε αυτό το επίπεδο. Στο Challenge υπάρχουν ομάδες με χώρες που δεν έχουν απαραίτητα επαγγελματικό βόλεϊ, όμως τους αρέσει το άθλημα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά σωματεία μεσαίου επιπέδου παίζουν στο Challenge και έχουν την ευκαιρία να παίξουν Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ακόμα και να παίξουν 1-2 αγώνες είναι ευχαριστημένοι που έπαιξαν στην Ευρώπη. Δεν μου αρέσει να μιλάω πάντα για τους καλύτερους και τους πλουσιότερους».

-Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για την επιστροφή των ελληνικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα; Φέτος λόγω της πανδημίας δεν είχαμε καμία συμμετοχή, αλλά την επόμενη χρονιά 9 ομάδες ανδρών, γυναικών θα αγωνιστούν στα τρία Ευρωπαϊκά κύπελλα.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το οικονομικό περιβάλλον ήταν δύσκολο για όλους και παρά τις όποιες επιθυμίες μπορεί να έχουμε, πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην πραγματικότητα. Κι αυτό δεν συνέβη μόνο με το ελληνικό βόλεϊ αλλά και στην πατρίδα μου στην Σερβία όπου από τις 7 ομάδες που είχαν δικαίωμα αγωνίστηκε μόνο μία. Κι είμαι πολύ χαρούμενος που την επόμενη χρονιά θα συμμετάσχουν όλες, όπως συμβαίνει και με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες. Για πολλούς συλλόγους πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη κι εδώ πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες των σωματείων για την πολύ σκληρή δουλειά που κάνουν και η οποία αρχίζει να έχει αποτελέσματα».

«Στο Ευρωπαϊκό βόλεϊ επενδύονται ετησίως 5 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον όλοι στην FIVB αναγνωρίζουν τη δυναμική μας»

Ο κ. Μπόρισιτς πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας αναφέρθηκε στην αναγκαία συνθήκη της καλής συνεργασίας της CEV με την εθνικές ομοσπονδίες. Αναπόφευκτα τέθηκε το ερώτημα για τις σχέσεις της CEV με την FIVB, ενώ τοποθετήθηκε στο καυτό ζήτημα που αφορά το υπερφορτωμένο πρόγραμμα που δεν δίνει και πολλά περιθώρια ξεκούρασης στους αθλητές, ενώ τον ρωτήσαμε για το αν φοβάται ότι μπορεί να προκύψουν στο βόλεϊ προβλήματα όπως στο ποδόσφαιρο (UEFA, European Super League) και στο μπάσκετ (FIBA, Euroleague).

-Προηγουμένως αναφερθήκατε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η CEV με τις εθνικές ομοσπονδίες μέλη της. Είστε το ίδιο ικανοποιημένος με το επίπεδο της συνεργασίας που υπάρχει με την FIVB;

«Μ’ όλο το σεβασμό προς όλες τις υπόλοιπες συνομοσπονδίες, η Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία είναι η πιο δυνατή ηπειρωτική ένωση από οποιαδήποτε άλλη. Για πολλά χρόνια αυτό ήταν κάτι που δεν το αναγνώριζε η FIVB και κατά κάποιο τρόπο είχε ενοποιήσει τα πάντα. Πλέον όμως αυτό δεν ισχύει καθώς αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι πολύ δυνατή και θέλει τη συνεργασία και δεν έχει καμία διάθεση για ρήξεις και κόντρες. Ο στόχος είναι κοινός, αλλά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια διαφορετική λογική. Τώρα όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε τις περισσότερες συλλογικές διοργανώσεις και έχουμε ανάγκη για περισσότερες δραστηριότητες.

Αρκεί να σας πω ότι την επόμενη σεζόν περίπου 200 ομάδες θα συμμετάσχουν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τον συνολικό ετήσιο οικονομικό κύκλο του Ευρωπαϊκού βόλεϊ που αφορά τα πάντα. Μισθούς, ταξίδια, έξοδα γυμναστηρίων, ακαδημίες, εξοπλισμό, κλπ… Παρόλο που κάποιες Ομοσπονδίες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τον σκοπό αυτής της έρευνας αν και τους εξηγήσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά απλά οι αριθμοί, καταλήξαμε ότι στο Ευρωπαϊκό βόλεϊ επενδύονται ετησίως 5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Αυτό λοιπόν είναι ένα τεράστιο νούμερο και το είχαμε αναφέρει στο πρόσφατο κογκρέσσο της CEV και το καταθέσαμε και στην FIVB. Αυτό αποδεικνύει λοιπόν ανατρέπει την πεποίθηση που υπήρχε ότι μόνο οι μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία επενδύουν στο βόλεϊ. Αλλά αυτό συμβαίνει και με το Γιβραλτάρ, το Σαν Μαρίνο, τα Νησιά Φερόε, αλλά και όλες τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες με αποτέλεσμα να φτάνουμε σ’ αυτό το πολύ μεγάλο νούμερο.

Το Ευρωπαϊκό βόλεϊ λοιπόν αυτή τη στιγμή έχει καλη σχέση με την FIVB, υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλλά έχουμε πάντα και διάφορα προβλήματα. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά είναι το αγωνιστικό καλεντάρι γιατί στην Ευρώπη έχουμε πολλές διοργανώσεις, διεθνείς και εγχώριες, ενώ στις άλλες ηπείρους δεν έχουν σχεδόν καθόλου συλλογικές διοργανώσεις. Αυτό που ζητάει η Ευρώπη δεν είναι να πάρει κάτι από τις άλλες συνομοσπονδίες, αλλά αυτό που είναι καλό για το άθλημα».

-Είχατε πει ότι είναι άδικο για την Ευρώπη να έχει τόσες λίγες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιμένετε να αλλάξει αυτό;

«Έγιναν ήδη αλλαγές. Δεν μου αρέσει να αδικό άλλους. Κάποτε η Ευρώπη είχε λίγες χώρες που συμμετείχαν. Για φέτος στο Τόκιο, η Βουλγαρία έχασε για έναν πόντο από την Βραζιλία. Αν είχε νικήσει θα είχε προκριθεί. Η Ευρώπη έχει πολύ καλές χώρες και 6-7 συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα.

Όμως, οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πρέπει να σεβαστούμε τον θεσμό. Δεν είναι καλό και να υπάρχουν 10 χώρες από την Ευρώπη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δείχνει πως το βόλεϊ δεν είναι παγκόσμιο άθλημα. Είναι απίθανο να αυξηθούν οι χώρες που συμμετέχουν, γιατί θα πρέπει να γίνει σε όλα τα αθλήματα και όχι μόνο στο βόλεϊ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει πρόβλημα με τις πολλές συμμετοχές. Δεν θέλει να τις αυξήσει, θέλει να τις μειώσει».

-Είχατε αναφερθεί στο αγωνιστικό καλεντάρι. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν παράπονα από σωματεία, προπονητές, αθλητές σχετικά με το καλεντάρι. τα σωματεία θέλουν λιγότερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι παίκτες θέλουν λίγη ξεκούραση. Πως αντιδρά η CEV σε αυτό το θέμα;

«Πρώτα απ’ όλα, σε πολλές χώρες πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα η Ομοσπονδία με την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Έχουν προβλήματα και αυτό σημαίνει πως η Ομοσπονδία σχεδιάζει για τις Εθνικές ομάδες, όμως τα σωματεία δεν το σέβονται τόσο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τα σωματεία για το αγωνιστικό καλεντάρι. Πως μπορούμε να το λύσουμε και να κάνουμε την διαφορά στο συμφέρον των σωματείων, των Εθνικών Ομοσπονδιών και στις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων. Σε κάποια πράγματα δεν έχουμε λόγο, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Ευρώπη μπορεί να καλύψει τόσες πολλές διοργανώσεις και γι’αυτό θέλουμε περισσότερο σεβασμό στο διεθνές καλεντάρι. Το VNL είναι η μόνη παγκόσμια διοργάνωση που γίνεται κάθε χρόνο και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό».

-Σας αγχώνει ότι το βόλεϊ θα προκύψουν προβλήματα όπως στο ποδόσφαιρο με την Super League και στο μπάσκετ μεταξύ της FIBA και της Euroleague;

«Όλα είναι πιθανά. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα χρήματα. Δεν συμμετέχω σε αυτό αλλά έχω πληροφορίες. Αν τα σωματεία θέλουν να ξεκινήσουν μία Super League στο ποδόσφαιρο με χρέη 8 δις Ευρώ, είναι προφανές. Θέλουν να εξαλείψουν τα αδύναμα σωματεία. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στο βόλεϊ υπάρχουν πάρα πολλά σωματεία και υπάρχουν αγώνες χωρίς μεγάλη ποιότητα. Το βόλεϊ αυτή τη στιγμή δεν έχει πάρα πολλά πλούσια σωματεία. Αν η UEFA ζητήσει λεπτομερής αναφορά από τα σωματεία στο ποδόσφαιρο, θα δει πολλά χρέη. Το βόλεϊ απέχει πάρα πολύ από αυτό. Μου αρέσει που τα σωματεία μας γίνονται όλο και καλύτερα και πιο επαγγελματικά. Στο βόλεϊ πολλά σωματεία έχουν ευκαιρίες. Στην Ιταλία για παράδειγμα αν τερματίσεις στη πρώτη τριάδα, προκρίνεσαι απευθείας στους ομίλους του Champions League. Γνώμη μου και της CEV είναι να δώσουμε ευκαιρίες στις ομάδες να προκρίνονται στους ομίλους. Θέλουμε όμως να σέβονται όλες τον θεσμό και τις συνθήκες. Στην αρχή πολλές ομάδες από χώρες που δεν έχουν τόσο δυνατά πρωταθλήματα είχαν την ευκαιρία να προκριθούν, όμως δεν είχαν σεβαστεί τις συνθήκες. Προστατεύουμαι τις διοργανώσεις μας για να σέβονται όλοι τον θεσμό».

-Είστε ικανοποιημένος με την συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης;

«Ναι. Προσωπικά έχω πολύ καλή σχέση με την Ομοσπονδία στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα υπήρχε κατανόηση μεταξύ μας. Πολλά μέλη της CEV είναι ενεργά στις διοργανώσεις και σε εκδηλώσεις. Είμαστε όλοι στο να προστατέψουμε το βόλεϊ και να το κάνουμε καλύτερο. Μιλάμε με τις Εθνικές Ομοσπονδίες και με τις Κυβερνήσεις τους για να αναγνωρίσουν ότι οι Ομοσπονδίες τους έχουν την στήριξη της Ευρώπης. Έτσι, οι Κυβερνήσεις βοηθούν περισσότερο».

-Είστε αισιόδοξος ότι στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών που θα γίνουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα έχουν θεατές στις κερκίδες;

«Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι απ’ότι πριν δύο μήνες. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα. Μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τους αθλητές, το κοινό και όλους τους εμπλεκόμενους. Η κατάσταση είναι καλύτερη σε αρκετές χώρες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν θεατές. Δεν μπορώ να πω πως και οι 8 χώρες είναι στην ίδια κατάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή αρκετές χώρες πιθανόν να μπορέσουν να έχουν φιλάθλους».

«Το αθλητικό μου σπίτι είναι ο Ερυθρός Αστέρας και το βόλεϊ είναι η ζωή μου»

Στα νιάτα του έπαιζε μπάσκετ και βόλεϊ, μάλιστα ο πρώτος του επίσημος αγώνας ήταν με την εφηβική ομάδα μπάσκετ του Ερυθρού Αστέρα, αλλά οι φίλοι του (με τους οποίους παραμένει έως σήμερα στένα συνδεδεμένος) τον «τράβηξαν» οριστικά στο βόλεϊ στο οποίο αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά.

Ο ίδιος πάντως λατρεύει να παρακολουθεί όλα τα σπορ, ενώ το μπάσκετ υπάρχει και στο σπιτικό του καθώς εδώ και 48 χρόνια είναι παντρεμένος με την Γκοροσλάβα, πρώην αθλήτρια του μπάσκετ, φυσικά στον Ερυθρό Αστέρα, του οποίου πέρα από αθλητής και προπονητής έχει διατελέσει και πρόεδρος…
-Και μερικές προσωπικές ερωτήσεις. Ήσασταν παίκτης του Ερυθρού Αστέρα και της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας με την οποία κατακτήσατε το 1975 το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Προπονητής της γυναικείας ομάδας του Αστέρα αλλά και της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας την οποία καθοδηγήσατε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1981. Ο τελευταίος πρόεδρος της Ομοσπονδίας βόλεϊ της Γιουγκοσλαβίας, ο μοναδικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ Σερβίας και Μαυροβουνίου, ο πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της Σερβίας και εδώ και πέντε χρόνια πρόεδρος της CEV. Αν μη τι άλλο μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή…

«Ο πατέρας μου είναι από το Μπέρανε του Μαυροβουνίου, εγώ γεννήθηκα στο Βελιγράδι, το αθλητικό μου σπίτι είναι ο Ερυθρός Αστέρας και το βόλεϊ είναι η ζωή μου».

Πως διαλέξατε το βόλεϊ; Είχατε σχέση με κάποιο άλλο άθλημα;

«Ναι βέβαια έπαιζα μπάσκετ… Στην αρχή έπαιζα ταυτόχρονα μπάσκετ και βόλεϊ στον Ερυθρό Αστέρα και το πρώτο μου επίσημο παιχνίδι ήταν με την ομάδα μπάσκετ. Αλλά οι φίλοι μου, που ήταν και συμμαθητές μου και είμαστε ακόμη φίλοι, μου ζήτησαν να παίξω στην ομάδα βόλεϊ κι έτσι ξεκίνησαν όλα και κάποια στιγμή αφοσιώθηκα στο βόλεϊ. Πάντως μου αρέσουν όλα τα σπορ… Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χαντμπολ… Κι όταν έχει Ολυμπιακούς Αγώνες έχω πρόβλημα γιατί πρέπει να είμαι όλη μέρα στο γήπεδο του βόλεϊ και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα υπόλοιπα.
Θέλω όμως να σας πω ότι εκείνα τα χρόνια τα ομαδικά αθλήματυα «γεννούσαν» πραγματικές φιλίες γιατί δεν παίζαμε για τα λεφτά. Σας είπα ότι εδώ και 50 χρόνια έχω τους ίδιους φίλους από εκείνη την εποχή. Στη σύγχρονη εποχή σχεδόν όλοι νοιάζονται για τα λεφτά και τα αποτελέσματα… Αλλάζουν ομάδες κάθε λίγους μήνες, ενώ εμείς μέναμε συνήθως στον ίδιο σύλλογο που ήταν σαν οικογένεια».

-Τι σας αρέσει περισσότερο; Παίκτης, προπονητής ή παράγοντας;

«Παίκτης είναι πάντα καλύτερα… Όταν ήμουν παίκτης έλεγα κανείς στον κόσμο δεν του αρέσει να κερδίζει όπως αρέσει σ’ εμένα. Όταν έγινα προπονητής μετά από μια μεγάλη νίκη είχε έρθει και με ρώτησε ένας δημοσιογράφος ‘αν είμαι τώρα περισσότερο ικανοποιημένος’ και του απάντησα όχι, γιατί τώρα οι παίκτες μου είναι πιο ικανοποιημένοι από εμένα….

-Είπατε πριν ότι οι φίλοι σας, σας τράβηξαν στο βόλεϊ από το μπάσκετ. Αυτός ήταν ο λόγος που παντρευτήκατε μια μπασκετμπολίστρια;

«Όλοι μπορεί να κάνουν λάθος (γέλια)».

-Πως ήταν η κοινή ζωή με μια μπασκετμπολίστρια;

«Είμαστε μαζί 48 χρόνια και είμαστε μια πραγματικά ευτυχισμένη αθλητική οικογένεια. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση. Κι αυτό ισχύει στις οικογένειες, στις ομάδες, στους οργανισμούς. Για μένα έχουν μεγάλη αξία ο σεβασμός και η αλήθεια. Κάποιες φορές τον σεβασμό τον χάνεις και τον ξαναβρίσκεις, αλλά αν χάσεις μια φορά την αλήθεια δεν θα την βρεις ξανά».
Παραγωγή βίντεο: Γραφείο Τύπου Ε.Ο.ΠΕ. – INTIME PHOTOGRAPHY AGENCY

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/