Connect with us

TOKYO 2020

ΤΟΚΙΟ 2020 – Παραολυμπιακοί: Έτρεξαν 3 φορές μαζί, έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ και διεκδικούν το χρυσό!

Published

on

Είναι φίλοι πέντε χρόνια, γυμνάζονται μαζί τον τελευταίο χρόνο και κάνουν απίθανα πράγματα, διεκδικώντας χρυσό Παραολυμπιακό μετάλλιο.

Η ιστορία του Θανάση (ή Νάσου για τους φίλους του) Γκαβέλα, από μόνη της αποτελεί πηγή έμπνευσης. Πρόκειται για έναν αθλητή που γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1999 και από μικρό παιδί είναι στον αθλητισμό.
Δυστυχώς όμως, σε ηλικία περίπου 10 ετών εμφανίστηκε η νόσος Στάργκαρντ και σταδιακά άρχισε να χάνει την όραση του. Η συγκεκριμένης νόσος είναι η πιο κοινή μορφή νεανικής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, η οποία είναι κληρονομική. Σε αντίθεση με την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας προσβάλλει παιδιά και εφήβους. Η νόσος του Στάργκαρντ οδηγεί σε προοδευτική απώλεια της όρασης, εξαιτίας της εκφύλισης των φωτοϋποδοχέων (κωνίων και ραβδίων) που βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και μας εξυπηρετεί στην κεντρική όραση και σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η αναγνώριση προσώπων. Από τη νόσο πλήττεται η κεντρική όραση, ενώ η περιφερική συνήθως διατηρείται.
Αυτή η… αναποδιά πείσμωσε ακόμα περισσότερο τον Γκαβέλα που δεν παράτησε τον αθλητισμό και δούλεψε ακόμα πιο σκληρά πάνω στο ταλέντο του.
Το 2017 στο Λονδίνο, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλο αγώνα εκτός Ελλάδας. Ήταν μόλις 17 χρονών, όταν ολοκλήρωσε 10ος στα 100μ σε 11.39 και 14ος στα 200μ σε 23.26.
Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, όπου 18αρης πλέον κέρδισε το χρυσό στα 100μ με 11.47 και το αργυρό στα 200μ με 23.20.
Το 2019 στο Ντουμπάι διάλεξε να αγωνιστεί μόνο στα 100μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Βελτίωσε τη θέση του (8ος) και την επίδοση του (11.11) αλλά έμεινε εκτός τελικού.
Για να φτάσουμε στο 2021 όταν και ξεκίνησε η συνεργασία με το Σωτήρη Γκαραγκάνη. Τον σχεδόν συνομήλικο φίλο του (γεννημένος στις αρχές του 1999, 13 Φεβρουαρίου), από τους κορυφαίους νέους Έλληνες σπρίντερ με ρεκόρ στα 100μ από το 2019 με 10.43.
Πρώτη τους κούρσα σε μεγάλη διοργάνωση, προκριματικός 100μ στο ευρωπαϊκό του Μπίντγκοτς τον Ιούνιο του 2021. Με το άνεμο στο +0,1 έκαναν ευρωπαϊκό ρεκόρ με 10.98! Δεύτερη κούρσα ο τελικός. Με τον άνεμο στο +0,7 ισοφάρισαν το ευρωπαϊκό τους ρεκόρ με 10.98 και πήραν το χρυσό.
Επόμενη μεγάλη κούρσα, σήμερα τα ξημερώματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η τρίτη τους σαν ζευγάρι και το αποτέλεσμα: Παγκόσμιο ρεκόρ με 10.88 (+0,9)! Τέταρτη κούρσα ο ημιτελικό. Στο +0,2 ο άνεμος, και 10.99 η επίδοση. Σταθερά κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα!
Η πέμπτη κούρσα των δύο σπρίντερ θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (13:10). Αντίπαλοι του Γκαβέλα είναι ο Γάλλος Τίμοθι Αντολφί που έχει φετινό και ατομικό 10.99 αλλά έχει ήδη χάσει στο ευρωπαϊκό από τον Γκαβέλα και οι Ανανίας Σικογκό (Ναμίμπια, 11.21). Ντονγκντονγκ Ντι (Κίνα, 11.07).
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ελληνικό δίδυμο είναι το απόλυτο φαβορί. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταρρίψουν εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ (10.88).
Ότι και αν θα συμβεί, η επιτυχία θα είναι τεράστια. Εκτός από τον Γκαβέλα, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σωτήρη Γκαραγκάνη που άφησε την προσωπική του καριέρα (προσωρινά) για να βοηθήσει τον φίλο του να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Στο Τόκιο, οι δύο σπρίντερ ταξίδεψαν με τη μίνιμουμ βοήθεια και έναν μόνο προσωπικό χορηγό, την ELITE STROM. Μπράβο της που πίστεψε σε αυτήν την προσπάθεια. Μακάρι να μην είναι η μόνη και μετά το τέλος των Αγώνων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/