Connect with us

STORY

Ένας βράχος στην ΟΥΕΦΑ

Published

on

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα Γιβραλτάρ; Ο πορθμός, οι μυθικές «στήλες του Ηρακλή», η άκρη του κόσμου κατά τους αρχαίους Έλληνες και η προαιώνια γεωπολιτική κόντρα ανάμεσα σε Ισπανία και Αγγλία, είναι τα πιο συνηθισμένα από αυτά. Από του χρόνου, όμως, το μικροσκοπικό κρατίδιο της Μεσογείου θα είναι συνυφασμένο και με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έστω σαν ένας -ακόμη- σάκος του μποξ για τους «μεγάλους» της Γηραιάς ηπείρου! Το sportsfeed.gr σας ξεναγεί στους δρόμους του μικρότερου βράχου στην Ευρώπη, όπου κυλάει η στρογγυλή θεά.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Με έκταση μόλις 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό κοντά στις 29.000 ψυχές, το Γιβραλτάρ είναι μία ιστορικά αμφισβητούμενη βραχώδης έκταση στα νότια της ιβηρικής χερσονήσου, αλλά μετά το 2002 (και το σχετικό δημοψήφισμα των κατοίκων του) ένας επίσημα αναγνωρισμένος βρετανικός θύλακας επί ισπανικού εδάφους, που αποτελεί το «μάτι» των Άγγλων στη θάλασσα της Μεσογείου.

Μάλιστα τον περασμένο Μάιο, το Γιβραλτάρ έγινε επίσημα το 54ο μέλος της ΟΥΕΦΑ, αποτελώντας έτσι το νεότερο (και μικρότερο) εταίρο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οικογένειας. Και όταν λέμε μικρό, εννοούμε μικρότερο ακόμη και από το ιταλικό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο, που παραδοσιακά αποτελεί… πεδίο βολής των ισχυρών χωρών στους προκριματικούς ομίλους όπου αγωνίζεται. Όσο για το γήπεδο της εθνικής, αυτό βρίσκεται εκεί που τελειώνει ο… αεροδιάδρομος του μικρού αεροδρομίου του Γιβραλτάρ.

Αυτή όμως η προοπτική, δεν φαίνεται να πτόησε τον 34χρονο αμυντικό της Τσέστερ και πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντάνι Χίγκινμποθαμ, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσφατα την πρόσκληση -μέσω Twitter- του ομοσπονδιακού προπονητή του Γιβραλτάρ, Άλεν Μπούλα (ο οποίος είναι θείος του), για να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής του «Βενιαμίν» της ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το Γιβραλτάρ θα λάβει κανονικά μέρος στην κλήρωση για τα προκριματικά του Euro 2016, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γαλλίας.
«Ξέρω ότι θα κληρωθούμε με κάποια από τα ‘μεγαθήρια’ και ότι θα γνωρίσουμε αρκετές συντριβές, αλλά ειλικρινά συμβαίνουν πολύ σοβαρότερα πράγματα στον κόσμο από αυτό. Δεν είμαι ψωροπερήφανος! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να προσπεράσεις τέτοιες ευκαιρίες, απλά και μόνο επειδή μπορεί να χάσεις. Έχω ξαναζήσει μεγάλες ήττες στο παρελθόν. Σίγουρα δεν είναι ωραία αίσθηση, αλλά τουλάχιστον όταν γεράσω θα έχω να λέω ότι έπαιξα διεθνές ποδόσφαιρο. Κι αυτή την εμπειρία μόνο ένας τρελός θα την απαρνιόταν», δηλώνει ρεαλιστικά ο Χίγκινμποθαμ, ο οποίος πρόκειται να κάνει -έστω και αργά- το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εθνικών ομάδων. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και τον επόμενο μήνα, όταν το Γιβραλτάρ θα δώσει τα πρώτα του φιλικά παιχνίδια, με πιθανούς αντιπάλους τον Καναδά και τη Λιθουανία.

Αν και γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, μεγαλώνοντας λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αγαπημένο του Ολντ Τράφορντ, ο Χίγκινμποθαμ είναι αρκετά ρεαλιστής για να συνειδητοποιήσει ότι οι ευκαιρίες του για να κληθεί στα «τρία λιοντάρια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Χάρη, όμως, στις προγονικές του ρίζες και συγκεκριμένα τη γιαγιά του από την πλευρά της Ισπανίδας μητέρας του, που γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ, το όνειρό του να παίξει στο Γουέμπλεϊ ίσως να βγει τελικά αληθινό. Κι αυτό καθώς το 2011, ως παίκτης της Στόουκ Σίτι, είχε χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο «ιερό» για τους Άγγλους γήπεδο, λόγω της ρήξης χιαστών που είχε υποστεί λίγες μέρες πριν τον ημιτελικό του FA Cup κόντρα στη Μπόλτον.

«Ήταν πολύ σκληρό για’ μένα. Είναι ένα όνειρο να παίξεις εκεί και τότε η μοίρα μου το έκλεψε μέσα απ’ τα χέρια. Δεν θα ήταν τώρα παράξενο το Γιβραλτάρ να κληρωθεί με την Αγγλία και να παίξω τελικά στο Γουέμπλεϊ, λίγο πριν κλείσω την καριέρα μου;» αναρωτιέται με μία διάθεση ονειροπόλησης ο Χίγκινμποθαμ.
Γιατί όχι; Καμιά φορά τα πιο μεγάλα και όμορφα όνειρα γίνονται μέσα στα πιο ταπεινά σπίτια…

Extra Γιβραλτάρ
• Με πληθυσμό 29.111 κατοίκους, το Γιβραλτάρ είναι το 54ο και μικρότερο μέλος της ΟΥΕΦΑ. Το Σαν Μαρίνο έχει 32.448, το Λιχτενστάιν 37.009, τα Νησιά Φερόε 49.709 και η Ανδόρα 85.293 κατοίκους.
• Αρχηγός Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκπροσωπείται από τον Κυβερνήτη. Το Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 18 έδρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι ενήλικοι Βρετανοί πολίτες που είναι κάτοικοι του Γιβραλτάρ τουλάχιστον για 6 μήνες.
• Η ποδοσφαιρική του ομοσπονδία ιδρύθηκε το έτος 1895 – είναι μία από τις 10 παλαιότερες στον κόσμο.
• 19-0: Αυτή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της ομάδας, το 2003, με αντίπαλο το βρετανικό νησάκι Σαρκ, που βρίσκεται στο Στενό τη Μάγχης. Ο πληθυσμός του; 610 άνθρωποι το 2002!
• Λόγω του μη επίσημα αναγνωρισμένου στάτους του, οι αντίπαλοι του Γιβραλτάρ μέχρι σήμερα ήταν, μεταξύ άλλων, το Θιβέτ, η Γροιλανδία και τα νησιά Σέτλαντ.
• Η πάνω περιοχή του βράχου φιλοξενεί περίπου 230 Μπαρμπάρι Μακάκους, το μοναδικό είδος άγριας μαϊμούς που ζει στην Ευρώπη και η οποία υπήρχε εκεί πριν την κατάκτηση του Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς. Σύμφωνα με μία δεισιδαιμονία (ανάλογη με εκείνη των κορακιών στον Πύργο του Λονδίνου) εάν οι μαϊμούδες ποτέ φύγουν, θα φύγουν και οι Βρετανοί…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/