Connect with us

OLYMPICS

«Αθάνατος» υπ’ αριθμόν 111

Published

on

Ο Δανός Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάντμιντον, Πουλ Έρικ Χόιερ είναι το μόνο υποψήφιο μέλος για να ενταχθεί στη ΔΟΕ το 2014. Οι υπόλοιποι μνηστήρες θα πρέπει να περιμένουν ως το 2015.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Αν και τυπικά την απόφαση θα την πάρει η Σύνοδος της ΔΟΕ, ουσιαστικά τον τελικό λόγο για να γίνει κάποιος μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα τον έχει ο πρόεδρος Τόμας Μπάχ και η Εκτελεστική Επιτροπή, αφού βέβαια λάβουν προηγουμένως την σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων που έχει την ευθύνη να συγκεντρώσει, αξιολογήσει και να προτείνει τους τελικούς υποψήφιους.
Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης κυρίως όσον αφορά τους επόμενους υποψήφιους για την Σύνοδο του 2015, αφού μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων είναι και ο Λάμπης Νικολάου μαζί με τη Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ (στίβος), τον Φράνκ Φρέντερικς (στίβος), τον Τζέϊμς Ίστον (τοξοβολία), ενώ προδρεύων είναι ο 81χρονος Φιλιππινέζος Φρανσίσκο Ελιζάλντε (ποδόσφαιρο), γνωστός στους Έλληνες καθώς ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που είχε την επίβλεψη των Αγώνων του 2004.
Μετά τα εννιά νέα μέλη που προστέθηκαν πριν από λίγους μήνες στη Σύνοδο του Μπουένος Άιρες, ο Τόμας Μπαχ και η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκριναν την εισήγηση για τον Πουλ Έρικ Χόιερ και η ένταξή του στα “αθάνατα” μέλη της ΔΟΕ θα πρέπει να επικυρωθεί στη Σύνοδο του Σότσι 5-7 Φεβρουαρίου.
Η επιλογή του Χόιερ, που ακόμη δεν έχει κλείσει χρόνο στην προεδρία της ομοσπονδίας μπάντμιντον αποτελεί έκπληξη, καθώς αρκετοί στις τάξεις της ΔΟΕ θεωρούσαν ότι είχε έρθει η ώρα ώστε να μπει στη ΔΟΕ ο επί οκταετία πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας τζούντο, Μάριους Βίζερ, ο οποίος θα πρέπει πλέον να περιμένει μέχρι τη μεθεπόμενη σύνοδο της ΔΟΕ, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2015 στην Κουάλα Λουμπούρ.
Ο Χόιερ, θα γίνει το 111ο μέλος της ΔΟΕ και θα είναι ο δεύτερος Δανός, καθώς από το 2009 τακτικό μέλος είναι και ο πρίγκιπας Φρειδερίκος. Σημειωτέον τα τακτικά μέλη της ΔΟΕ δεν μπορούν ποτέ να είναι περισσότερα από 115.
Κάποιοι ίσως να αναρωτιούνται πώς γίνεται κάποιες χώρες να έχουν δύο μέλη στη ΔΟΕ και κάποιες άλλες κανένα. Για τη ΔΟΕ το μέλος δεν είναι εκπρόσωπος της χώρας του και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της πατρίδας του. Αντιθέτως, εκπροσωπεί τη ΔΟΕ και το Ολυμπιακό κίνημα στη χώρα του.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η θητεία του Λάμπη Νικολάου λήγει το 2015 καθώς τότε συμπληρώνει τα 80 χρόνια του. Τότε θα φανεί, αν τη θέση του θα πάρει o νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, όπως είχε συμβεί με τον Λάμπη Νικολάου το 1986 ή αν θα τον διαδεχθεί άλλος Έλληνας…
Η Ελλάδα έως και το 2005 είχε δύο “αθάνατους” αλλά με την αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας (80 ετών) του Νίκου Φιλάρετου δεν υπήρξε εισήγηση από κανέναν για αναπλήρωσή του και αυτό ήταν σημαντική απώλεια για την χώρα μας.
Τη δυνατότητα πρότασης ονόματος στην Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της ΔΟΕ, έχουν τα νυν 110 τακτικά μέλη της ΔΟΕ, οι Ενώσεις Ολυμπιακών Επιτροπών κάθε ηπείρου (η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή στην περίπτωση της Ελλάδας), οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των αθλημάτων, η Παγκόσμια Ένωση των Ολυμπιακών Επιτροπών (ΑΝΟC) αλλά και οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές κάθε χώρας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/