Connect with us

OLYMPICS

Αναλαμβάνει η ΕΟΕ

Published

on

Σε σύσταση μίας πενταμελούς επιτροπής που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τις προτάσεις για το νέο αθλητικό προχωρεί η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υφυπουργού εξέφρασαν τα παράπονά τους για την αντιμετώπιση του αθλητικού κινήματος, αλλά έδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμούν τη συνεργασία με την πολιτεία.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ούτως ή άλλως στην ΕΟΕ δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Αντίθετα, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πόσο επιθυμούν στις περισσότερες ομοσπονδίες την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για να μπορέσουν να βγάλουν άκρη με μία σειρά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.
Από τότε που προέκυψε το πρόβλημα με το ψαλίδι 50% στην επιχορήγηση, η ολομέλεια της ΕΟΕ κατέθεσε μία σειρά προτάσεων με στόχο να απεμπλακεί ο αθλητισμός από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τον κρατικό εναγκαλισμό που άγγιζε τα όρια του πνιγμού.

Τι ζητούσαν οι εκπρόσωποι του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα από την πολιτεία; Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έσοδα από τις ιδιωτικές εταιρίες. Αλλά με διευκολύνσεις που θα αύξαναν τα χρήματα προς τον αθλητισμό. Όπως για παράδειγμα κάποιες φοροελαφρύνσεις για όσους αποφάσισαν να επενδύσουν στις αθλητικές ομοσπονδίες ή σε κάποιες διοργανώσεις. Επίσης η ΕΟΕ ζητούσε να περάσει το ΟΑΚΑ στον έλεγχό της ή έστω να δοθούν χώροι για την εγκατάσταση των ομοσπονδιών. Έτσι, θα αποκτούσε ζωή μία εγκατάσταση που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη επειδή αδυνατεί η πολιτεία να τη συντηρήσει. Μία άλλη πρόταση αφορούσε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου, μέσα από το οποίο θα μπορούσε η ΕΟΕ να διαχειριστεί τα έσοδά της από τους διεθνείς φορείς. Διότι έως τώρα συμβαίνει το εξής τραγελαφικό: «Υπάρχουν χρήματα που όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν στις ομοσπονδίες για να τρέξουν τα προγράμματά τους. Μένουν, δηλαδή, αναξιοποίητα και, όμως, περιορίζουν την κρατική επιχορήγηση επειδή υπάρχουν ως έσοδα στο ταμείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στο ξεκαθάρισμα του τοπίου με τους υπαλλήλους των ομοσπονδιών. Οι περισσότεροι προσλήφθηκαν για εξυπηρέτηση διαφόρων ρουσφετιών είτε μετακινήθηκαν στον αθλητισμό με υπουργικές αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Έτσι, όμως, ξεχείλισαν οι ομοσπονδίες από προσωπικό και πλέον αδυνατούν να καταβάλουν τις μισθοδοσίες και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η αποσυμφόρηση ή έστω η καταβολή των μισθών αποτελεί χρέος της πολιτείας, όπως υποστηρίζουν αρκετοί ομοσπονδιάρχες.
Μία άλλη πρόταση έχει στο επίκεντρο την σωστή κατανομή των χρημάτων που καταλήγουν στις ομοσπονδίες από την πολιτεία. Να δίνονται οι επιχορηγήσεις σε τακτά διαστήματα, ώστε να μπορεί ο κάθε παράγοντας να κάνει τα κουμάντα του και να μην παρουσιάζονται φαινόμενα όπως εκείνο με την Εθνική ομάδα του πινγκ πονγκ όταν οι διεθνείς αθλητές υποχρεώθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα εισιτήρια για την Ιαπωνία όπου πήραν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν εκ νέου στην ολομέλεια. Έπειτα θα αναλάβει η πενταμελής επιτροπή να τις διατυπώσει σωστά και να τις καταθέσει προς συζήτηση στους συνεργάτες του Γιάννη Ανδριανού. Έως τώρα, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην επιτροπή φέρεται να έχουν δείξει οι Αχιλλέας Μαυρομμάτης της ΕΟΠΕ, ο Μανώλης Κολυμπάδης της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και ο Μανώλης Κατσιαδάκης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/