Connect with us

LIST

Απειλεί τον Κωνσταντίνου!

Published

on

Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τον Κώστα Μήτρογλου. Αρκετές ομάδες τον θέλουν για την επίθεση τους. Η ρήτρα απελευθέρωσης του από τον Ολυμπιακό είναι 8.000.000 ευρώ, όμως η τιμή του όσο σκοράρει θα ανεβαίνει και όπως φαίνεται θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ που έχει γίνει από μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Άρσεναλ (με επίσημη δήλωση του Αρσέν Βενγκέρ), Ίντερ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Λίβερπουλ και η λίστα συνεχίζεται. Κάθε φορά που ο Μήτρογλου θα αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό ή την Εθνική και θα σκοράρει, μια νέα ομάδα θα προστίθεται στη λίστα των ενδιαφερόμενων. Άλλωστε από την εποχή που αγωνιζόταν στην Εθνική ομάδα των νέων και έφτασε μέχρι τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον παρακολουθούσαν αρκετοί μάνατζερ. Η φετινή σεζόν όμως τον έχει απογειώσει καθώς με τον Μίτσελ έχει αναγεννηθεί και με τον Σάντος έχει καθιερωθεί και στην Εθνική. Αν καταφέρει να σκοράρει και στο παγκόσμιο κύπελλο στη Βραζιλία, τότε η τιμή του θα ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ιταλός μάνατζερ Βιτσέντσο Μοράμπιτο τόνισε πως η τιμή του Έλληνα “πιστολέρο” μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20.000.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη πόσα χρήματα έχουν δοθεί για ποδοσφαιριστές όπως ο Γουίλφριντ Μπόνι από την Ακτή Ελεφαντοστού (τον απέκτησε με 15.000.000 ευρώ η Σουόνσι).
Το μοναδικό μειονέκτημα για τον Μήτρογλου, είναι το γεγονός πως προέρχεται από το… ταπεινό ελληνικό πρωτάθλημα. Αν ο Έλληνας επιθετικός αγωνιζόταν στο γαλλικό πρωτάθλημα και προέρχοταν από κάποια αφρικάνικη χώρα, τότε σίγουρα το ποσό της μεταγραφής του θα είχε ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ.

Ο απλησίαστος Κωνσταντίνου
Η μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό παραμένει και δύσκολα θα ξεπεραστεί, η ακριβότερη μεταγραφή ποδοσφαιριστή που έχει γίνει εντός Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2001 η απόκτηση του από τον Παναθηναϊκό συμπεριλαμβανόμενων και των Χαλκιά, Νασιόπουλο και Κουτσουρέ με ελεύθερη μεταγραφή κόστισε συνολικά (υπολογίζεται και η αξία των τριών ποδοσφαιριστών) 12,2 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδιος ο Κωνσταντίνου είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τους πράσινους, του οποίου οι ετήσιες αποδοχές ξεπερνούσαν τα 2.000.000 ευρώ. Ποσό επίσης απλησίαστο για Έλληνα ποδοσφαιριστή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το ρεκόρ του Σεϊταρίδη
Μέχρι στιγμής ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει κάνει τη μεγαλύτερη μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, είναι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Ως παίκτης της Πόρτο (του κορυφαίου προέδου-μάνατζερ Ντα Κόστα), πουλήθηκε στη Ντιναμό Μόσχας αντί του ποσού των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το κέρδος για την πορτογαλική ομάδα ήταν 7,35 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τον Παναθηναϊκό τον είχε αποκτήσει με 3,15 εκατομμύρια. Όμως η αύξηση των μεταγραφικών εσόδων για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη δε σταμάτησε στη Μόσχα, καθώς οι Ρώσοι τον παραχώρησαν στην Ατλέτικο Μαδρίτης εισπράττοντας το ποσό των 6.300.000 ευρώ. Συνολικά, 20,15 εκατομμύρια ευρώ ήταν το μεταγραφικό κόστος του Σεϊταρίδη, τον οποίο ο Παναθηναϊκός απέκτησε από τον ΠΑΣ Γιάννινα δίνοντας μόλις 180.000 ευρώ.
Tρίτος στη λίστα της ακριβότερης μεταγραφής είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος όμως στο συνολικό ποσό ξεπερνά τον Σεϊταρίδη και είναι μόλις 25 ετών (δεν αποκλείεται η Ντόρτμουντ να τον πουλήσει στο μέλλον). Αρχικά ο Παπασταθόπουλος παραχωρήθηκε στην Τζένοα από την ΑΕΚ αντί του ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια τον απέκτησε η Μίλαν πληρώνοντας 4,7 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει πίσω η Τζένοα επιστρέφοντας 4,2 εκατομμύρια. Η Βέρντερ δανείστηκε τον Έλληνα στόπερ πληρώνοντας 630.000 ευρώ και στη συνέχεια τον αγόρασε με 3,7 εκατομμύρια. Για να φτάσουμε φέτος το καλοκαίρι, όπου η φιναλίστ του Τσάμπιονς λιγκ, Ντόρτμουντ έδωσε 10.000.000 ευρώ και τον απέκτησε. Συνολικά, 27.200.000 ευρώ έχει κοστίσει μεταγραφικά ο Παπασταθόπουλος τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία μέχρι στιγμής.

Σαμαράς, Μαχλάς, Γεωργάτος και Χαριστέας
Ο Γιώργος Σαμαράς είναι ο τέταρτος στη λίστα των ακριβότερων μεταγραφών και παρά την πίστη που δηλώνει στη Σέλτικ, δεν αποκλείεται να βελτιώσει τη θέση του με μία νέα και ακριβότερη μεταγραφή. Ο Έλληνας επιθετικός, αποκτήθηκε από τη Μαντσεστερ Σίτι το 2006 πληρώνοντας στη Χέρενφεεν 9.000.000 ευρώ. Η Σέλτικ, μάλλον τον απέκτησε… κοψοχρονιά καταβάλοντας 2,6 εκατομμύρια ευρώ στη Σίτι. Συνολικό κόστος, 11,6 εκατομμύρια.
Πριν από τον Σαμαρά, ένα άλλο κοπέλι ήταν αυτός που έκανε το πρώτο μεγάλο μπαμ για Έλληνα επιθετικό. Ο Νίκος Μαχλάς, ως πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, μεταγράφηκε από το Φίτεσε στον Άγιαξ το 1999, αντί του ποσού των 8,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Γρηγόρης Γεωργάτος ήταν ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα του εξωτερικού. Η Ίντερ έδωσε στον Ολυμπιακό το 1999, 7,4 εκατομμύρια ευρώ για να τον πουλήσει τρία χρόνια αργότερα στην ΑΕΚ με 3,15 εκατομμύρια. Στο ενδιάμεσο πέρασε και ως δανεικός από τον Ολυμπιακό που πλήρωσε ενοίκιο στην Ίντερ 800.000 ευρώ. Συνολικό κόστος, 11,6 εκατομμύρια, αν συμπεριληφθούν και τα 265.000 ευρώ που έδωσε ο Ολυμπιακός στην Παναχαϊκή για να τον αποκτήσει.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Άγγελος Χαριστέας ο οποίος μπορεί να μην έκανε την πολύ μεγάλη μεταγραφή, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, όμως έκανε αρκετές με… καλά ποσά. Συνολικά 13.000.000 ευρώ ήταν το μεταγραφικό κόστος για τον χρυσό σκόρερ του τελικού του Euro 2004. Από τον Άρη στη Βέρντερ Βρέμης το 2002, 3.000.000 ευρώ. Από τη Βερντερ στον Άγιαξ, 4.900.000 ευρώ και από εκεί στη Φέγενορντ με 2.500.000 ευρώ. Η Φέγενορντ πήρε πίσω τα λεφτά της, πουλώντας τον Χαριστέα 2.500.000 ευρώ στη Νυρεμβέργη, για να καταλήξει στη Λεβερκούζεν με 150.000 ευρω…

Οι περιπτώσεις Δώνη και Καστίγιο
Στη λίστα των ακριβότερων μεταγραφών Ελλήνων ποδοσφαιριστών δεν υπάρχουν ο Γιώργος Δώνης και ο Νέρι Καστίγιο. Ο πρώτος γιατί το 1996, έκανε χρήση του δικαιώματος που του έδινε ο νόμος “Μποσμάν” και υπέγραψε στην Μπλάκμπερν Ρόβερς ως ελεύθερος ποδοσφαιριστής. Το συμβόλαιο ήταν ηγεμονικό και ο Δώνης ήταν ο πρώτος και τελευταίος (καθώς μετά καταργήθηκαν οι δραχμές) ποδοσφαιριστής που έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Το συμβόλαιο ήταν τριετές και η αξία του 1,1 δισ. δραχμές.
Όσον αφορά το Νέρι Καστίγιο, ο Μεξικανο-ουρουγουανός και ολίγον Έλληνας, πουλήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2007 στη Σαχτάρ Ντόνετσκ με 15,7 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά οι μεταγραφές του έχουν ξεπεράσει τα 26.300.000 ευρώ έχοντας αλλάξει δέκα ομάδες.

Οι ακριβότερες μεταγραφές Ελληνων ποδοσφαιριστών

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/