Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Αρχηγός από τα γεννοφάσκια

Published

on

Είναι ο απόλυτος αρχηγός. Ο Μιστερ Εθνική. Ο τυπάρας που έγινε ψυχάρας. Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια των Εθνικών ομαδών και έχει κερδίσει σχεδόν τα παντά. Κυρίως όμως το σεβασμό στα γηπέδα ολόκληρου του κόσμου.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος! Ή έστω τριγυρίζει κάπου κοντά με την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο! Στην περίπτωση του Γιώργου Καραγκούνη, ως τόπος του εγκλήματος καταγράφηκε το «Ντραγκάο» του Οπόρτο. Από ‘κει άρχισε το 2004 η πορεία του πειρατικού προς την κορυφή της Ευρώπης! Το δικό του πόδι έδωσε το σύνθημα με το ασύλληπτο δεξί σουτ που κάρφωσε για πρώτη φορά την μπάλα στην καρδιά των Πορτογάλων! Ακολούθησε η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Άγγελο Μπασινά στην πρεμιέρα του πιο συγκλονιστικού Euro όλων των εποχών!
Στη Λισαβόνα, ο δολοφόνος είχε… αγγελικό πρόσωπο και διαβολικό κεφάλι! Ο Άγγελος Χαριστέας εκτέλεσε την Πορτογαλία για δεύτερη φορά! Η λήξη του αγώνα βρήκε τον Γιώργο Καραγκούνη να τρέχει πρώτος στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει με τους θριαμβευτές! Έλειψε από εκείνο το ματς ο «τυπάρας», αλλά γνώριζε ότι οι υπόλοιποι διεθνείς έπαιξαν και για εκείνον. Οι περισσότεροι, άλλωστε, είχαν αγωνιστεί δίπλα του στις μικρότερες Εθνικές ομάδες, στις οποίες ο «Κάρα» φόρεσε το περιβραχιόνιο. «Αρχηγός από τα γεννοφάσκια του», όπως λένε όσοι ξέρουν τον ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική ομάδα των Ανδρών.

Διακρίσεις παντού
Κάθε διάκριση έχει γευθεί ο Καραγκούνης στην καριέρα του. Από τρίτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παίδων υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα που διεξήχθη στη Νάουσα και την Κατερίνη έως το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των Ελπίδων το 1998, ο πιτσιρικάς από τον Πύργο αισθανόταν ευλογημένος. Εδώ που τα λέμε, μάλλον είχε απόλυτο δίκιο όπως αισθανόταν. Έστω και αν το 2000 η Τσεχία του χάλασε εντελώς τη διάθεση με την πρόκρισή της επί της Ελλάδας! Στο Βουκουρέστι, άλλωστε, είχε ρίξει στο καναβάτσο με προσωπικό γκολ τη Γερμανία του Μίκαελ Μπάλακ, ενώ στον ημιτελικό την Ολλανδία του Άρνολντ Μπρούκινγκ!
«Αν και όταν δεχόμασταν γκολ, ο Καραγκούνης έπαιρνε πρώτος την μπάλα και φώναζε “πάμε να το γυρίσουμε”, κόντρα στους Τσέχους αισθανόταν λες και έφτασε η συντέλεια του κόσμου. Μαζί με τον Αλεξόπουλο ξέσπασαν σε λυγμούς! Θεώρησαν ότι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία για μία σημαντική διάκριση και για την καθιέρωση στις ομάδες τους, που έως τότε έπαιρναν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής», μας είπε συμπαίκτης του «Κάρα» στις μικρές Εθνικές ομάδες. Ίσως επειδή εκείνη την ημέρα κατέγραψε την 39η και τελευταία συμμετοχή του στις Ελπίδες.

Βελτιωση μέσω της Εθνικής
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βοήθησε πολύ τον Καραγκούνη. Όταν αγωνιζόταν στους παίδες, τον ένοιαζε μόνο η δημιουργία. Η οργάνωση του παιχνιδιού. Σταδιακά αντιλήφθηκε ότι όσο ταλέντο και αν διέθετε, ως αρχηγός όφειλε να βοηθήσει και σε άλλους τομείς, όπως το πρέσινγκ. «Άλλαξε συμπεριφορά εντελώς ξαφνικά. Εκεί που περίμενε την μπάλα στα πόδια του, μια μέρα άρχισε να την κυνηγάει σε κάθε γωνιά του γηπέδου», μας εξήγησε ο ίδιος παίκτης. Πώς να μην τον λατρέψουν μετά και ο «Κούνελος» και ο κυρ – Αλέκος, ο Σοφιανίδης και ο Γιάννης Κόλλιας και ο Ότο Ρεχάγκελ; Για τον Φερνάντο Σάντος ούτε λόγος να γίνεται. Μέχρι το Euro 2016 θα καλούσε τον Καραγκούνη αν έμενε στην Εθνική ομάδα.

Οι στεναχώριες
Αλλά είχαμε μείνει στις… πίκρες του αρχηγού. Οι Τσέχοι και οι Ισπανοί τον πίκραναν πολύ, αλλά η Πορτογαλία αποτέλεσε για τον αρχηγό της Εθνικής τη γη της Επαγγελίας! Τι κι αν έλειπε από τον τελικό της 4ης Ιουλίου λόγω τιμωρίας; Πρώτος τραγούδησε το «σήκωσέ το, το… τιμημένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω». Και πράγματι δεν μπορούσε να περιμένει. Αισθανόταν ότι κάτι του χρωστούσε η μπάλα από εκείνον τον τελικό στο Βουκουρέστι κόντρα στην Ισπανία. Το ημερολόγιο έγραφε 31 Μαΐου 1998! Σαν σήμερα! Που ο αρχηγός γυρίζει στη Λισαβόνα για να φορέσει άλλη μία φορά τη γαλανόλευκη και να τιμήσει την Εθνική που πάντα αποτελούσε τη μεγάλη αγάπη του.
«Ακόμα και όταν δεν είχαμε αγώνα ως παίδες, νέοι ή ακόμα και στις ελπίδες, ο Γιώργος υποκαθιστούσε την ΕΠΟ. Μας έπαιρνε όλους τηλέφωνο και μας ρωτούσε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, πώς τα πάμε στις ομάδες μας και μας έδινε κουράγιο ότι θα ‘ρθει και η σειρά μας», πρόσθεσε στο ρεπορτάζ μας ένας από τους… αιώνιους αντιπάλους του Καραγκούνη! Αρχηγός με τα όλα του, δηλαδή, ο 37χρονος μέσος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/