Connect with us

OLYMPICS

Γροθιά στην ομοφοβία

Published

on

Η ΔΟΕ φαίνεται ότι πήρε το μάθημά της στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι, προβαίνοντας σε μία πρωτοποριακή κίνηση ενάντια στις διακρίσεις κάθε είδους, μέσω της προσθήκης ενός δεσμευτικού όρου στα συμβόλαιά της με τις υποψήφιες πόλεις.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Όχι στον ρατσισμό των διακρίσεων λέει η Ολυμπιακή οικογένεια, θέλοντας να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις ανάλογες με αυτές που ζήσαμε στους Αγώνες της ρωσικής πόλης τον περασμένο Φεβρουάριο. Αφορμή αποτέλεσε η αναταρχή που είχε προκληθεί εξαιτίας της ψήφισης του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» από την κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν. Έτσι, οι επικεφαλής της ΔΟΕ προσέθεσαν έναν ειδικό όρο κατά των πάσης φύσεως διακρίσεων στο ειδικό μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράφεται με την εκάστοτε διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, ο σχετικός όρος βασίζεται στο άρθρο 6 του Ολυμπιακού καταστατικού, σύμφωνα με το οποίο οιαδήποτε μορφή διάκρισης είναι ασύμβατη με τα ιδεώδη του Ολυμπιακού κινήματος. Η εισαγωγή του όρου στο συμβόλαιο της ΔΟΕ ήταν αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που είχε ασκηθεί από διάφορες διεθνείς οργανώσεις υπέρ των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων, όπως οι «All Out» (Όλα Έξω) και «Athlete Ally» (Σύμμαχος του Αθλητή). Μάλιστα οι ως άνω οργανώσεις ζητούν από τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε αναθεώρηση του άρθρου 6, προκειμένου να απαγορεύεται ρητά η διάκριση που βασίζεται στην σεξουαλική προτίμηση ή ταυτότητα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/