Connect with us

OLYMPICS

Δεν το χώνεψαν

Published

on

Έχει περάσει μία εβδομάδα από την ημέρα που η Μαδρίτη έχασε τη μάχη για την ανάθεση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 και οι Ισπανοί ακόμα δεν μπορούν να το χωνέψουν.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Μάλιστα η απογοήτευση των Ισπανών ήταν τέτοια, που η δήμαρχος της Μαδρίτης Άνα Μποτέλα (και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ) ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κατατεθεί νέα υποψηφιότητα και για τους Αγώνες του 2024. Και όμως μετά το συμβούλιο της ΔΟΕ που είχε γίνει στη Λωζάνη τον περασμένο Ιούλιο, υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία πως η Μαδρίτη θα είναι αυτή που θα κάνει την ανατροπή. Σε αυτό βοήθησαν και τα ισπανικά ΜΜΕ που φούσκωσαν τις προσδοκίες, μιλώντας για σίγουρη νίκη.

Μία εβδομάδα μετά την ήττα τους, οι Ισπανοί έβγαλαν το πόρισμα της ήττας. Η ευθύνη μοιράζεται στους πολιτικούς που τέθηκαν επικεφαλής της υποψηφιότητας, στην αστάθεια της οικονομίας της χώρας και στο γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν τιμωρούν αυστηρά ή δεν τιμωρούν καθόλου όσους και όσες έχουν βρεθεί να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Αυτή πάντως που έχει βρεθεί στο στόχαστρο, είναι η δήμαρχος της Μαδρίτης. Της χρεώνουν λάθος επιλογή να απευθυνθεί στα μέλη της ΔΟΕ μιλώντας στην αγγλική γλώσσα την οποία δε γνώριζε άπταιστα. Μάλιστα η εφημερίδα El Pais αναφέρει ξεκάθαρα πως η ισπανική υποψηφιότητα θα είχε περισσότερες πιθανότητες αν είχε επιλέξει η Άνα Μποτέλα να μιλήσει στα ισπανικά.
Η El Pais ήταν αυτή που προέταξε και το θέμα των αναβολικών. Σε άρθρο της με τίτλο “Ο χειρότερος εφιάλτης της Μαδρίτης”, η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα κάνει λόγο για την αναφορά του μέλους της ΔΟΕ Άνταμ Πένιλι σχετικά με 212 δείγματα ντοπαρισμένων Ισπανών αθλητών τα οποία καταστράφηκαν με δικαστική εντολή. Η αντίδαση της οργανωτικής επιτροπής της Μαδρίτης δεν κρίθηκε επαρκής από τη ΔΟΕ.

Πηγή από το δίκτυο του ABC πάντως ανάφερε άλλους λόγους της ήττας των Ισπανών. Πρώτα από όλα, η ΔΟΕ επέλεξε την υποψηφιότητα με το μεγαλύτερο μπάτζετ. Δεύτερον οι Ιάπωνες εφάρμοσαν επιθετική πολιτική φτάνοντας ακόμα και έξω από τα σπίτια των μελών της ΔΟΕ. Τρίτον, υπάρχει μία μεγάλη ομάδα “αθάνατων” που είναι υποστηρικτές του Παρισιού για τους Αγώνες του 2024. Δίνοντας τους Αγώνες στη Μαδρίτη (ή την Κωνσταντινούπολη) δύσκολα η Ευρώπη θα έπαιρνε και δεύτερους στη σειρά. Και ο κυριότερος λόγος από όλους. Ο πανίσχυρος (και με την υποστήριξη του σεΐχη Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ) Τόμας Μπαχ, ήθελε οι Αγώνες να καταλήξουν στα σίγουρα χέρια των Γιαπωνέζων. Δεύτερη ταλαιπωρία στη σειρά, μετά από τους…τσαπατσούληδες Βραζιλιάνους δεν ήθελε κανείς. Πόσο μάλλον ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/